Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 20., péntek 12:12

Sajtóközlemény - Kálmán Tibor polgármester - 2020. március 20.
Kitartást és folyamatos odafigyelést igényel a koronavírussal szembeni védekezés, amely egyelőre beláthatatlan ideig fog fennállni. Békés város lakossága érdekében az Önkormányzat széles körű tájékoztatást próbál nyújtani napról-napra. A legfrissebb változásokat, információkat az alábbiakban összegezzük.   

A koronavírussal kapcsolatos járványügyi megelőzés részeként a fogászati alapellátás szünetel, azonban sürgősségi esetekben van hova fordulni. Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a jövő héten a békési fogászat napi két órában - bizonyos napokon délelőtt, egyes napokon délután - tudja ellátni a sürgős, halaszthatatlan fogászati problémákkal érkező betegeket a Vásárszél u. 2. szám alatti rendelőben. Az aktuális rendelési időt a bekesvaros.hu, a bekesmatrix.hu oldalakon és a város Facebook oldalán is megtalálják.  Kérjük, hogy csak a legsürgősebb esetben keressék fel a fogászatot.   

A mai naptól a Békési Uszoda és a Gyógyfürdő a vendégek fogadását ideiglenesen felfüggeszti, ezzel egyidejűleg a reumatológiai szakrendelésen Dr. Dombi Attila és Dr. Nyeste Mónika reumatológusok szakrendelései szünetelnek március 31-ig. Dr. Urbancsok Judit reumatológus szakrendelése a Rendelőintézet I. számú Belgyógyászatában érhető el, ahol a sürgősen ellátásra szorulókat látják el előzetes telefonos egyeztetés alapján március 23-án, hétfőn és március 25-én, szerdán 9.00-12.00 óra között.   

Az uszoda a zárva tartási idő alatt a leállásokkal járó karbantartási munkálatokra koncentrál, és felkészül az újra nyitásra. A bérletek felhasználhatósági idejét meghosszabbítják, a kiírt és kifizetett, de fel nem használt kezelések térítési díját visszafizetik, illetve arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az újra indulás után, lejárati időn belül (maximum 56 nap a terápia megkezdésétől számítva) a kezeléseket igénybe vehessék betegeink. Ezzel kapcsolatos igényeikkel keressék a Gyógyászati Központot telefonon a 66/886-133 telefonszámon.   

Folyamatosan kapjuk lakosainktól a bejelentéseket olyan személyekről, akik segítségre szorulnak. Nagyon köszönjük, hogy figyelemmel vannak egymás iránt, a beérkező jelzésekre azonnal reagálunk, senki nem marad ellátás nélkül. Olyan bejelentések is érkeznek, amelyben önkéntes munkájukat ajánlják fel a lakosok.    

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17. napjától a Magyarország területén működő összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményre, gyermekjóléti alapellátás keretében működő családok átmeneti otthonára és gyermekek átmeneti otthonára, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményekre és javító intézményekre kiterjesztette a látogatási tilalmat és az intézményekből kijárási tilalmat rendelt el. Mindezeken felül - az éjjeli menedékhely kivételével - azonnali felvételi zárlatot rendelt el a Magyarországon működő, összes szakosított ellátást végző intézmények vonatkozásában.   

A 48/2020 (III.19.) kormányrendelet szerint veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.
A  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.  
A  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából a bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható. A bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.
Ez könnyítés mind a kereskedők, mind a vásárlók részére. Ez alapján lehetőség van arra, sőt legjobb megoldás, ha a vásárlásokat, ételrendeléseket telefonon keresztül illetve kiszállítással, csomagküldéssel oldjuk meg.  

Az elkövetkező hétvége lehetőséget biztosít arra, hogy még inkább betartsuk a szabályokat. Határozottan kérem, hogy maradjunk otthonunkban, és nyomatékosítsuk ezt mások számára is. Még a mai napon - pénteken - intézzük el a legszükségesebb bevásárlásokat, beszerzéseket. Tartsuk a kapcsolatot, legfőképp telefonon és elektronikus úton azokkal, akik segítségre, ellátásra szorulnak. Ha szükséges a nevükben is kérjünk segítséget akár orvosi, akár szociális ügyekben. Hívják a Központi Orvosi Ügyeletet a +36 66 414-514-es számon, illetve a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ krízis számát: +36 20/619-7071.


Vigyázzunk magunkra, és egymásra!


Békés, 2020. március 20.

 

                                                                        Kálmán Tibor 
                                                             Békés város polgármestere 

 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.