Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 30., hétfő 09:47

Régi-új iskola
A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselők egyhangú szavazással támogatták az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola azon kérését, hogy ez a patinás intézmény visszakapja régi nevét. A névváltoztatás okáról kérdeztük Balogh Béla intézményvezető urat:  - 2007-ben az Ajkai Önkormányzat, mint fenntartó a város két iskoláját, az Eötvös Loránd ÁltalánosIskolát és a Kossuth Lajos Általános Iskolát összevonta. Az új intézmény neve Borsos Miklós Általános Iskola lett. Az iskola névváltoztatását az összevont tantestület pedagógusai nehezen vették tudomásul. Úgy éreztük, hogy régi, megbecsült nevünket elvették.Bár törekedtünk arra, hogy diákjainkkal és saját magunkkal is elfogadtassuk az új nevet, ez egy évtized alatt sem sikerült. A korábban kialakult, szívünkhöz közel álló hagyományok a régi nevekhez kötődtek. Büszkék vagyunk a múltunkra, amely érzést szeretnénk átadni jelenlegi és leendő tanítványainknak is.Épületeinkben az elmúlt évtizedekben magas szintű szakmai munka folyt, diákjaink számtalan elismerést szereztek helyi, regionális, megyei és országos versenyeken. A két iskola nemzedékeket nevelt fel, s a város lakóinak tudatában a mai napig, mint Eötvös és Kossuth iskola szerepel, és nem Ajkai Borsos Iskolaként beszélnek róla. A régi névhez való kötődést erősíti, hogy épületeink a Kossuth parkban, illetve az Eötvös utcában találhatók. A nevelői és oktatói tevékenységünket jelenleg is a két eredeti épületben folytatjuk. Két évvel ezelőtti kinevezésem óta kerestem az alkalmat és a lehetőséget arra, hogy intézményünk visszakaphassa régi nevét. Ez az év meghozta a lehetőséget a régóta várt névváltoztatásra: Ebben a tanévben ugyanis jelentős évfordulókhoz érkeztünk, a Kossuth Iskola 70., az Eötvös Iskola pedig alapításának 50. évfordulóját ünnepli. Ez a két dátum határozta meg egész évi programunkat, hiszen méltán lehetünk büszkék ezekre az évfordulókra. Büszkén mondhatjuk el, hiszen környeztünkben kevés olyan intézmény van, amelyik ilyen hosszú múlttal rendelkezik. Egy intézmény értékét, nem a külsőségek, hanem a bennük felhalmozott tudás minősíti. Csak az számít, hogyan készítjük fel diákjainkat az előttük álló útra. Az iskola 70 éves múltja, a pedagógusaink által felhalmozott módszerek, amelyeket nemzedékről, nemzedékre adnak át egymásnak, garantálják diákjainknak és szüleiknek azt, hogy felkészülten dönthessenek további tanulmányaik irányáról. De ehhez elválaszthatatlanul hozzá tartozik az is, ahogy a régen ide járt diákoktól ma is halljuk: „én Kossuthos vagy Eötvösös voltam”. Ezt az érzést akarjuk tanulóinknak is megadni, vagyis az összetartozás érzését. Mit kellett tenni azért, hogy az iskola visszakaphassa a régi nevét?
Először a fenntartónkhoz, a Pápai Tankerületi Központhoz kellett benyújtani kérelmünket, amelyet Egyházi Andrea Igazgató Asszony azonnal támogatott. Emellett természetesen az érdekvédelmi szervezetek, az önkormányzat és a minisztérium jóváhagyása is szükséges volt a változtatáshoz. Az engedélyek után pedig végre elmondhatjuk, iskolánk régi-új neve a 2020/21-es tanévtől: Ajkai Eötvös Loránd- Kossuth Lajos Általános Iskola.  Ezekben a nehéz napokban, hogyan készülnek a következő tanévre?Mint mindenkinek, nekünk is alkalmazkodnunk kell a rendkívüli helyzethez. De ez nem jelenti azt, hogy elképzeléseinkből, terveinkből engednénk. Szeptembertől a már eddig is jól bevált irányultságú osztályainkat tervezzük indítani. Beiskolázási rendezvényeink jelentős érdeklődés mellett zajlottak. Öröm volt nézni, hogy ének-zene, természetjáró és nyelvi osztályainkra milyen sok leendő első osztályos tanuló szülei voltak kíváncsiak.  Felmértük a szülői igényeket is, javaslatukra a következő tanévtől néptánc oktatás is lesz iskolánkban. Erre a feladatra sikerült megnyerni oktatónak Ramasz Lászlót, akit azt hiszem senkinek nem kell bemutatni.
Terveznek-e valamilyen változtatást a következő tanévtől?Iskolánkat a múltjából adódóan eddig is a sokszínűség jellemezte. Mindig is arra törekedtünk, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk tanulóink számára. A művészet, az idegen nyelv, a helyes környezeti kultúra elsajátítása, a természetvédelem, az informatikai alapok megszerzése eddig is jelen voltak tanulóink mindennapi életében. Ettől a tanévtől kezdődően ehhez kapcsoljuk még a sport által nyújtott lehetőségeket is. Régi tervem, hogy azoknak is segítsünk, akik a sportban képzelik el jövőjüket. Természetesen ezt még hat éves korban nehéz eldönteni. De a lehetőséget meg kell adni ehhez is. Elképzeléseink szerint az első osztályba beiratkozók közül azok, akik szeretnék kipróbálni a sportban magukat, erre lehetőséget kapnak. Ezért felvettem a kapcsolatot az FC Ajka vezetőjével, Geri Gyulával és az Ajkai Óriások vezetőedzőjével, Becze Zoltánnal. Mind a két sportvezető örömmel fogadott, így hamar sikerült megegyeznünk.Miről szól ez a megállapodás?
A megállapodás lényege abból áll, hogy azok a leendő elsősök, akik iskolánk első osztályában kezdik meg tanulmányaikat, és rendszeresen sportolnak, vagy szeretnének sportolni ezekben az egyesületekben, a klubok által biztosított szakedzők segítségével délelőttönként is készülhetnek mérkőzéseikre. Külön előnyt jelent számukra az is, hogy a már jól megszokott edzőik irányításával tehetik mindezt. Emellett természetesen maguk választhatják meg, hogy melyik irányultságú osztályokban akarják folytatni tanulmányaikat. A cél az, hogy ha tehetséges a gyermek, már korán megkaphassa azokat az alapokat, amire szüksége van. De ha mégis más utat választ, akkor se kerüljön hátrányba a többiekkel szemben. Divatos szóval mondhatnám olyan, mint egy „elő” akadémia, de mégis kötetlenebb, segít szülőnek és sportolónak egyaránt a későbbi döntésben.Lehet-e tudni, hogyan fog idén történni a beiratkozás?Az biztos az idei beiratkozás másképp fog zajlani, mint az előző években. A koronavírus elleni harc ennek az eseménynek a forgatókönyvét is átírta. A beiratkozás menetéről hamarosan tájékoztatni fogjuk az érintetteket. Arra kérek mindenkit, figyeljék a honlapunkat és a facebook oldalunkat is. Ezen kívül az iskola bejáratára is kifüggesztjük a fontos tudnivalókat. 
Köszönöm a beszélgetést!
     
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.