Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2020. május 6., szerda 15:32

A megyei önkormányzat jóvoltából több ezer maszkot kapott a Széchenyi-egyetem
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kiváló kínai kapcsolatai révén a Henani Oktatási Hivatal tízezer maszkot adományozott oktatási és szociális célra térségünkbe.

„Bajban ismerszik meg a jó barát” – az ismert mondást idézte Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Henani Oktatási Hivatal által adományozott maszkokat adta át ünnepélyesen dr. Földesi Péter rektornak és dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettesnek a Széchenyi István Egyetemen. A politikus kifejtette: a kínai Hubei tartománnyal 2014-ben kötöttek együttműködési megállapodást, de azóta a szomszédos, mintegy 110 millió lakosú Henan tartománnyal is szoros kapcsolatokat építettek ki, köszönhetően annak is, hogy a korábbi hubei kormányzó, Wang Guosheng már Henanban tölt be vezető szerepet. „Innen is köszönöm Wan Guosheng úrnak a megyénknek nyújtott segítséget, mely a szolidaritás jó példája is egyben”- tette hozzá Németh Zoltán.

A megyei önkormányzat nemzetközi és intenzív kínai kapcsolatainak köszönhetően az elmúlt években többször járt kínai delegáció a megyében, és többek között a Széchenyi-egyetemet is felkeresték. Németh Zoltán hozzátette: a kiváló kapcsolat eredményeként a Henani Oktatási Hivatal tízezer maszkból álló adományt juttatott el megyénkbe, amelynek egy részét a mosonmagyaróvári és a kapuvári idősellátásban, illetve a mezőörsi székhelyű Ujvári János Református Szeretetotthonban dolgozók védelmére használják fel, másik részét pedig az egyetemnek adják át. „Ezek a védőeszközök lehetővé teszik, hogy a potenciális koronavírus-hordozók a fertőzést ne tudják átadni másoknak” – hangsúlyozta.

Dr. Földesi Péter rektor azt hangoztatta: amikor valamiből kevés van a világban, mint jelenleg például maszkból, akkor nemes gesztus, ha valaki adományoz belőle. Az egyetem vezetője részletezte, hogy az összesen 6300 maszkból kétezret a záróvizsgázó hallgatóknak, félezret a záróvizsga-bizottsági tagoknak, másfél ezret az adminisztrációban, üzemeltetésben dolgozóknak, 1600-at a külföldi hallgatóknak, 700-at a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar munkatársainak biztosítanak. „Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemi közösség úgy érezze, odafigyelünk a járványvédelmi előírásokra, és mindent megteszünk azért, hogy a hallgatók, munkatársak egészségét megóvjuk” – szögezte le dr. Földesi Péter.

Dr. Lukács Eszter elöljáróban köszönetet mondott a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak, Németh Zoltánnak, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének, Henan tartomány vezetésének, valamint a Henani Oktatási Hivatalnak a nagylelkű adományért. A rektorhelyettes beszámolt a Széchenyi-egyetem kínai kapcsolatairól is. Elmondta: 2018 januárja óta 21 kínai delegációt fogadtak, és 15 kínai egyetemmel kötöttek együttműködési keretmegállapodást. Az intézmény stratégiájának egyik prioritása a nemzetköziesítés, és ennek érdekében kínai hallgatói közösséget is igyekeznek építeni hét ottani ügynökcsoport segítségével. Megjegyezte: a kínai hallgatók, illetve szüleik számára a külföldi egyetem választásánál fontos szempont, hogy melyik intézmény található meg a két nagy globális egyetemminősítő szervezet rangsorában.
A Széchenyi-egyetem már ebből a szempontból is jó pozícióban van, hiszen a QS listáján 2019 óta szerepel, a napokban pedig kiderült, hogy a Times Higher Education Impact Ranking listájára is felkerült, amely a világ felsőoktatási intézményeit az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél alapján vizsgálja. A győri egyetemet a „tisztességes munka és gazdasági növekedés” elnevezésű, a méltányos munkahelyteremtésre, a vállalkozói kedvet, a kreativitást és az innovációt támogató fejlesztésközpontú szakpolitikák előmozdítására, a mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzésére fókuszáló kategóriában a világ kétszáz legjobbja közé sorolták.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.