Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2020. június 19., péntek 14:58

Az újbudaiak érdekeit érvényesítettük a Buda Gardens beruházás újragondolásánál
Újbuda tavaly ősszel megválasztott új vezetése a Szentimrevárosért Mozgalom képviselőinek bevonásával folyamatosan tárgyalt a Buda Gardens fejlesztőivel az előző fideszes városvezetéstől örökölt, az itt élők számára rendkívül kedvezőtlen, gigalakópark építési tervezetének módosításáról. Az egyik legjelentősebb eredmény, hogy legalább 40 százalékkal csökken a tervezett épület mérete.

A Feneketlen tó szomszédságában fekvő, korábbi ÉMI-telket évekkel ezelőtt a Fidesz-kormány adta el- jóval a piaci ár alatt. A tranzakciót rendőrségi vizsgálat követte. A korrupciógyanús ügylet ellen sem Dr. Hoffmann Tamás a kerület előző Fidesz-KDNP-s polgármestere, sem Dr. Simicskó István, a kerület szintén Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője nem tett semmit.

A jelenlegi városvezetés elsődleges szempontja az, hogy a környék megőrizze nyugodt, zöld, családias jellegét. Ezt a célt szolgálják azok a szigorú, beépítési paraméterek, amelyekről felelős döntést már a kerület új vezetése hozott. Újbuda ugyanakkor nem engedheti meg magának, hogy kártalanítás címén, milliárdos nagyságrendű pert vállaljon fel, miközben a folyamatos kormányzati elvonások már az önkormányzat napi működését fenyegetik.

A volt ÉMI-telekre tervezett Buda Gardens eredetileg egy 38 ezer négyzetméteres, 350 lakásos, 500 parkolóhelyes hatalmas lakópark lett volna. Az új városvezetés sikeres tárgyalásainak eredményeként azonban a három épülettömb helyett egyetlen, szellős, környezetbarát irodaépület készül.
Ez a változtatás azért is előnyös, mert az irodát akkor használják majd a dolgozók, amikor a szentimrevárosi lakók jellemzően nincsenek otthon.

Tehát az eredetileg megengedett 38 ezer négyzetméter helyett, a készülő, új szabályzat mindössze 23 ezer négyzetméter építését teszi lehetővé, mivel a szintterületi mutatót az eredeti 3,0-ról az előző városvezetés 2,5-re, a jelenlegi pedig 1,8-ra csökkentette. Így összesen legalább 40 százalékkal lesz kisebb az új épület mérete az eredetileg tervezettnél.

További kiemelkedő eredmény, hogy az Önkormányzat vezetése a korábbi 20-ról 35 százalékra növelte a minimális zöldfelület nagyságát, a mélygarázs parkolóhelyeinek számát pedig az eredetileg tervezett 500-ról csaknem felére, 260-ra csökkentette. Az épület a Villányi úti házaktól, a Diószegi úttól és a játszótértől is távolabb kerül. Az irodaház játszótér felőli oldala lesz a legalacsonyabb, a Flamenco szálló irányába pedig fokozatosan növekedni fog.

Elkezdődött a Diószegi úti és a játszótér fáinak vizsgálata, az Önkormányzat pedig biztosítja, hogy az építkezés a lombos, árnyat adó fák kiterjeszkedő gyökérzetét nem veszélyezteti.

A beruházó vállalta, hogy saját forrásból járul hozzá a játszótér fejlesztéséhez. A Diószegi út irányában az út menti fák és a fejlesztés zöld felületei összekapcsolódnak, sétánnyá, közparkká alakulnak, egyebek mellett kávézóval és baba-mama-papa szobával.

Az Önkormányzat a civil kontroll érvényesítése érdekében a Szentimrevárosért Mozgalom képviselőit az ősz folyamán résztvevőként meghívja a Tervtanács üléseire, amely az épület végleges kialakításáról fog dönteni.

A választási kampányban az élhető, zöld és biztonságos Újbuda programját hirdettük meg és erre kaptunk felhatalmazást a választók többségétől. Ennek szellemében kezdtük meg a munkát, dolgoztunk az elmúlt nehéz hónapokban és fogunk a következő esztendőkben is. Ebben pedig továbbra is számítunk az itt élők, és a civilek segítségére is.


Dr. László Imre                       Orosz Anna

Újbuda polgármestere           Városfejlesztésért felelős alpolgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.