Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2020. július 10., péntek 13:43

Csepel Díszpolgára Hantos Jenő és Tarlós István
Csepel Képviselő-testülete a tegnapi ülésén úgy döntött, hogy 2020-ban Csepel Díszpolgárának választja Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugalmazott lelkipásztort, a Csepeli Lelkészi Kör megalapítóját.

 Hantos Jenő nyugalmazott lelkipásztor

Eredetileg francia tanárnak készült, de lelkészi pályára kapott életre szóló elhívatást. A Kálvin téren volt segédlelkész 7 évig, majd 1987-től kezdve negyed évszázadon keresztül Csepelen folytatta lelkipásztori tevékenységét. Ideérkezésekor a Budapest-Csepel-Központ Református Egyházközség gyülekezet többségét az idős nemzedék alkotta, de lelkipásztori szolgálatának köszönhetően a tendencia megfordult, és egyre több házasságkötésnek és gyermekszületésnek örülhetett a református közösség. Megindult a gyermek-bibilaórák, a hitoktatás, a konfirmáció, s lassan egy egész nemzedék növekedett lélekben. Lelkészi szolgálata idején került sor a templom és a gyülekezeti ház fejlesztésére (ifjúsági terem a pincében), valamint orgonát építettek, és a nagyothallók számára készülékeket szereltek fel a templomban. Határon túli református gyülekezetekkel is baráti kapcsolatokat épített ki: Fülek, Eszeny és Vámosgálfalva református közösségeit támogatták.

Elévülhetetlen érdemei közé tartozik a Csepeli Lelkészi Kör létrehozása, amelynek köszönhetően 1990-ben a kerületben működő különböző felekezetek az összetartozás és a közös szolgálat útjára léptek. Az évenkénti, januári ökumenikus imahét találkozóiból hozta létre a Kört, és vezette azt lelkésztársai elismerése, megbecsülése és szeretete mellett körültekintően és bölcsen húsz éven keresztül nyugdíjazásáig.
Lelkipásztorként nem csupán a gyülekezetéért kívánt tevékenykedni, hanem a tágabb közösségért, a csepeli lakosokért. Zászlóhordozója volt olyan szimbolikus jelentőségű ügynek, mint a Tanácsház utca átnevezése Károli Gáspár utcává, melyre 2011-ben került sor.
Türelemmel, megértéssel, odaadással és önzetlenséggel vezette negyed évszázadon keresztül a rá bízott közösséget, saját szavaival fogalmazva: „…Így épült lelki-házunk „kis- és nagy építőkövekből”, gyermekekből és felnőttekből…”

 Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere

Tarlós István városvezetői megbízatásának kezdete három évtizedre nyúlik vissza, amikor is a rendszerváltás utáni első önkormányzati választásokon Óbuda-Békásmegyer közügyeinek elsőszámú alakítójává vált. Eredményes, lelkiismeretes, a lokális érdekeket mindenkor előtérbe helyező polgármesteri munkásságának köszönhetően 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is nagy fölénnyel választották újra a kerület lakosai. Az irányítása alatt 1990 óta elvégzett munka teljes mértékben igazolást nyert, hiszen négy cikluson keresztül, 16 évig irányította a III. kerületet. 2006 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés meghatározó tagjaként tevékenykedett.

2010-ben elsöprő többséggel választották meg Budapest főpolgármesterévé. Két cikluson át tartó vezetése alatt Budapest nem csupán a budapestiek otthona volt, hanem valóban a nemzet fővárosává válhatott és a város történetének egyik legsikeresebb korszakát élhette meg. A fővárosi érdekek mindenkori érvényesítése iránt elkötelezett városvezető a kormánnyal való erős szimbiózissal élve Budapest fejlesztésén és élhető nagyvárossá történő alakításán fáradozott. Vezetése alatt Budapest több elismerést is kapott, mint például a legélhetőbb kelet-európai város, vagy 2019-ben Európa legjobb uticélja.
Tarlós István főpolgármesteri munkássága során mindvégig szívén viselte Csepel és a csepeliek ügyét: neki köszönhetően a főváros költségvetésében mindig jutott hely a csepeli fejlesztéseknek és beruházásoknak. Csepel infrastruktúrájának eddigi legnagyobb volumenű beruházására a támogatásával kerülhetett sor: a Fővárosi Önkormányzat kiemelt projektjeként épülhetett meg a Csepeli Gerincút I. szakasza. Továbbá olyan régóta várt nagyszabású csatornafejlesztés valósult meg a kerületben Tarlós István hathatós közbenjárásával, melynek eredményeként Csepelen 54 kilométer szenyyvízcsatorna hálózat épült meg.
A közterületek komplex megújítására és közösségi célú városrehabilitációs programok megvalósítására Csepelnek megítélt támogatásból épülhetett meg a Szent Imre téri pavilonsor, újulhatott meg a Polgármesteri Hivatal homlokzata, korszerűsíthettük a Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont épületeit, fejleszthettük a Kolonics György sétány közvilágítását és a Daru-dombot, újítottuk meg és hoztuk létre a Brenner János teret. A TÉR-KÖZ pályázaton elnyert pályázati összegből megkezdődhetett a Napközis Tábor régóta várt komplex megújítása is és 2019-ben került sor a fővárosi támogatásból teljeskörűen felújított Rákóczi Kert – Családok Parkja átadása is. Ez Csepel legkedveltebb szabadidős helyszíne, amire budapesti, sőt, országos szintén lehetünk büszkék. Tarlós István főpolgármester támogatásának köszönhetően Csepelen valósulhatott meg az országos szinten is egyedülálló integrált tornapark és játszótér a Simon Bolivár sétányon.
Tarlós István nem csupán felismerte, hogy Csepel, Budapest eddig alig felfedezett aranytartaléka, hanem a kiváló adottságokkal rendelkező kerületet bekapcsolta Budapest vérkeringésébe és nagy mértékben hozzájárult a kerület arculatának megújításához.
A köz szolgálatában polgármesterként eltöltött közel 30 éve alatt számtalan alkalommal bizonyította, hogy a saját közösségéért, legyen szó Óbudáról vagy a nemzet fővárosáról, a szó eredeti és legnemesebb értelmében politizál. Kiváló integráló személyiség, hiszen felismerte, hogy az önkormányzati ügyek döntő többsége nem pártpolitikai ügy. Hivatása során mindig a közösség számára legjobb megoldásokat keresi, legyen szó stabil, kiszámítható és fenntartható működésről, városfejlesztésről vagy közösségteremtésről.


 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.