Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2020. július 12., vasárnap 13:30

Vác és Szentendre összefog a műemléképületek felújításáért
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél elakadtak a kormányhatározatba foglalt, turisztikai célú fejlesztések pénzügyi keretei. Vác a barokk belváros megújítására elnyert 4 Mrd Ft-ért, Szentendre a Fő téri kereskedőház 2,6 Mrd Ft-os felújítási keretéért küzd. 

Július 8-án, Vácon a két város vezetői találkozót tartottak és megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az Ügynökségnél és a kormányszerveknél, hogy mielőbb elkezdődhessen a műemléképületek felújítása.
Még 2017-ben kormányhatározat született a Dunakanyarban – mint kiemelt turisztikai térségben – megvalósítandó  fejlesztésekről. (1550/2017. (VIII. 18.) A határozat szerint Szentendre – egyebek mellett – a Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára 2,6 Mrd Ft-ot nyert. Ugyanez a kormányhatározat Vác barokk belváros rekonstrukciójára, ill. a múzeumnegyed fejlesztésére 4 Mrd Ft-os keretről rendelkezett. A fejlesztéseket a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) irányítja, koordinálja, a fejlesztési keretek lehívása az ügynökségen múlik. A két városnak azonban évek óta nem sikerül együttműködésre bírni az MTÜ-t. A rekonstrukciós munkák terveinek, ütemezésének egyeztetése leállt.
Közben a műemléképületek állapota egyre csak romlik. A szentendrei kereskedőház tetőszerkezete meggyengült, az épület beázik, a felső szint falai gombásodnak, a gerendák szétporladnak. Vácon a város két emblematikus műemléképülete van veszélyben, a Március 15. tér 10. számú (zöld) ház és a szintén a főtéren álló Würth ház (rózsaszín épület). Mindkét műemléképület olyan rossz állapotban van, hogy bármikor beomolhat, amivel Vác és egyben Magyarország is pótolhatatlan építészeti kincseket veszítene el.Matkovich Ilona Vác polgármestere – ahogy Fülöp Zsolt is – minden illetékes fórumot megkeresett már, hogy folytatódjanak az egyeztetések és megkezdődhessenek a felújítási munkák. Az MTÜ legutóbb a járvány miatti újratervezésre hivatkozva utasította el Fülöp Zsolt polgármester megkeresését.
Vác polgármestere Facebook bejegyzésében – a műemléképületek rekonstrukciójának elmaradása kapcsán – bírálta a kormány büntető politizálását, a nem a Fideszre szavazó városok pénzügyi megszorítását. A találkozón is szóba jött – a települések gazdálkodásának ellehetetlenítése mellett –, hogy a kormánymédia ellenséges hangulatot szít a nem kormánypárti városvezetőkkel szemben. A találkozó résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy ki kell lépni ebből a körből, s megmutatni a nyilvánosságnak, hogy – az egyenlőtlen feltételek ellenére – a városokért dolgozva, a városok valós problémáival foglalkoznak a nem kormánypárti városvezetők is. Egyetértettek abban, hogy a közös fellépés – a már megítélt fejlesztési pénzekért – is ilyen üzenet.
Fülöp Zsolt polgármester beszámolva a találkozóról elmondta, hogy érthetetlen módon már az előző városvezetés idején leálltak a kivitelezési tervek, a munkák és a keret lehívhatóságának ütemezésével kapcsolatos egyeztetések. – A találkozón kiderült, hogy a váci kollégáknak sem világos, hogy milyen szabályok, milyen szempontok szerint születnek döntések az Ügynökségnél, ahogy mi sem értjük ezeket. Nem tudni, hogy a tervek és az ütemezések egyeztetésében még mit várnak el tőlünk. Abban állapodtunk meg Vác polgármesterével, hogy a két város közösen lép fel, és kérjük a Magyar Turisztikai Ügynökséget és a kormányt, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, mert sem Vác, sem Szentendre Fő terén lévő műemléképületek nem bírnak ki évekig elhúzódó procedúrát, ügymenetet. Egy, maximum két éven belül el kell kezdeni és be kell fejezni ezeknek az épületeknek a felújítását – mondta Fülöp Zsolt.
További információ:Varga Katalin (Kommunikációs vezető)varga.katalin@szentendre.hu+36 26 300 407

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.