Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. november 12., csütörtök 20:18

Az ajkai rendőrkapitányság tanácsai
A novemberi hol télies, hol tavaszias, hol őszies időjárási körülmények különös figyelmet igényelnek a járművezetőktől. A legtöbb problémát a változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a sajátságos látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott időjárásra, és önmaga is legyen tisztában azzal, hogy ez a közlekedési környezet más járművezetői magatartást követel.
Novemberben a látási viszonyok gyakran rosszak, korábban sötétedik, a hajnali és esti ködképződés miatt huzamosabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani és működését ellenőrizni. A gépjárműveket - napi szinten, indulás előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a fagyálló ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közúti közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén esetleg figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.A reggeli időszakokban az időjárási viszonyok miatt hosszabb idő alatt juthatnak el munkahelyünkre, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A reggeli késést, ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel nem csak magukat és családtagjaikat, hanem az egy időben, azonos úton közlekedők testi épségét és életét is veszélyeztetik.A közlekedés során soha ne feledjék, annyira vigyázzanak másokra és mások értékeire, mint ahogy azt másoktól elvárják. Kérjük, figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák be a közlekedési szabályokat.Sűrű köd is nehezíti a reggeli közlekedéstHa túl erős a köd, akkor bizony jelentősen csökken a látótávolság. Normál időben is nehéz a megfelelő követési távolságot és féktávolságot meghatározni, hát még ködben. Ebben segít a ködlámpa szabályszerű használata.
Az ún. „téli” gumiabroncs használatát a közúti közlekedéssel kapcsolatos hatályos hazai szabályozás kötelező jelleggel nem írja elő. Ettől függetlenül a rendőrség már évek óta javasolja a gépjárművel közlekedőknek a téli gumiabroncsok használatát, ha a levegő napi átlag hőmérséklete + 7 C° alá csökken. Télen különösen fontos az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, mivel az eltérő időjárási viszonyok különböző kihívások elé állítják az autósokat. Ha az autót nem az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal szerelik fel, akkor még a legártalmatlanabb közlekedési szituációk is életveszélyesek lehetnek.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.