Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2020. december 7., hétfő 14:19

Győr-Moson-Sopron megye önkénteseit díjazták
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza (CSEÖH) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat idén az Önkéntesek nemzetközi napja alkalmából adta át a 2020. év „Megye önkéntese díjat”, hogy köszönetét fejezze ki mindazoknak, akik önkéntesként segítik megyénkben egy-egy szervezet munkáját.

A szűk körű átadón dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke és Panker Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője mondott köszöntőt és adta át a díjakat. Az esemény moderátora Bognár Erzsébet, a CSEÖH irodavezetője volt.

Díjazottak:

Élő Imre, Farád önkéntes
Élő Imre mindig szívesen vállalt önkéntes munkát, de 2004-es nyugdíjba vonulása óta szinte minden idejét a községre fordítja.
Házának udvarán 2011-ben egy „kis tájházat” rendezett be. A több mint 500 tárgyat felvonultató kiállítást az Irány a Rábaköz nevű nyári programsorozat rendszeres vendégváró helye is, ahol minden korosztálynak lelkesen mutatja meg a régi paraszti gazdálkodás eszközeinek használatát.
Élő Imre 2013 óta tagja a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának, ahol nem csupán értékes hozzászólásaival támogatja a társulat működését, hanem családfája kutatása okán 1739-től napjainkig mintegy ezerötszáz személy adatait kutatta fel.
Legnemesebb cselekedete az elhanyagolt síremlékek megmentése. Először csak a felderített rokonai nyughelyét tette rendbe a farádi és a rábatamási temetőben, majd egyik kezdeményezője lett a csornai Szent Antal temetőben nyugvó első világháborús magyar, orosz, szerb, olasz és bosnyák katonák megmaradt síremlékei felújításának. A síremlékek felavatására és megáldására 2018. január 29-én került sor.
Ezután létrehozta az ökumenikus önkéntes értékmentő munkacsoportot, melynek küldetése a temető elvadult részeinek rendbetétele. Munkájuk során bukkantak Szilvásy László 1857-ben állított síremlékére is, mely a temető legrégebbi sírjele lehet. De így találtak meg egy régi néptanító, Bodáts Pál (1815-1877) síremlékét is, amit teljes egészében Imre újított fel. A tanító sírkövének megáldására a meghatott leszármazottak jelenlétében, 2020. július 17-én került sor.
Élő Imre hivatásként tekint az ősi sírok megújítására, mert tudja, ott elődeink nyugszanak, akik megérdemlik, hogy kegyelettel viseltessünk irántunk. Gondos munkája az utódaink számára is példaképként szolgál.

Szabó Károlyné, Dunaszentpáli Véradók Közössége.
Szabó Károlyné Edit néni több évtizedes önkéntes munkája valódi fogalom a faluban. Korát meghazudtoló energiával szervezi vagy vesz részt tevékenyen a falu közösségi alkalmain, legyen az falunap, karácsonyi ünnepség, gyereknap, a nyugdíjas klubban szervezett program, adománygyűjtés, vagy karácsonyi ebéd főzése hajléktalanok számára.
Ezek mellett több évtizedig volt a Vöröskereszt Helyi Szervezetének vezetője, jelenleg pedig a Dunaszentpáli Véradók Közösségének tagjaként járul hozzá ahhoz, hogy évente kétszer helyben adhassanak vért a dunaszentpáliak, akik között vannak 65-szörös, 70-szeres véradók is. Alkalmanként 25-30 véradó jelenik meg, ami azt jelenti, hogy évente több mint száz ember jut létfontosságú vérkészítményhez.
Edit néni munkájával, és tevékenységének fontosságával sosem kérkedik, a szívéből áradó derűvel, vidámsággal végzi a maga választott feladatát. Egy jól sikerült közösségi program, véradás után pedig egy boldog mosollyal nyugtázza, hogy van értelme a munkájának, mely nélkülözhetetlen Dunaszentpálon.

Horváth Elemérné, Mosonszentmiklós, Alkotókör
Horváth Elemérné, Éva életvitele, kreativitása, az eddigi önkéntes munkája példakép lehet minden helybéli embernek. Hosszú évtizedeken át színesítette Mosonszentmiklós kulturális életét az általa készített kézműves termékekkel, babákkal, karácsonyi díszekkel.
Emellett kiemelten foglakozott a település történetével, a régmúlt emlékeinek a felkutatásával, megmentésével és ezen tárgyak kiállításával. Kezdeményezésére nyílt meg az Örökségünk Gyűjteménye elnevezésű helytörténeti kiállítás is, mely hozzájárul a múlt megőrzésére az utókornak.
Állandó résztvevője a nyári gyermektáboroknak, ahol igyekezik átadni tudását a jövő nemzedékének.
2006 óta az általa létrehozott Alkotókörben folyamatosan összejárnak a falu ügyeskezű asszonyai, és az itt elkészített termékekből, díszekből évente jótékonysági vásárt rendeznek falunk rászorultjai részére.
A koronavírus miatti veszélyhelyzetben pedig elsőként jelentkezett, hogy maszkokat varrna ingyen a lakosságnak. Ezt az önkéntes tevékenységét az őszi második hullámban is folytatta.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.