Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. január 16. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. december 17., csütörtök 19:30

Virtuális valóság szemüvegben a világűr megismeréséért
Az ajkai székhelyű  Bakonyi Csillagászati Egyesület folyamatosan keresi az újabb ötleteket arra, hogy mindinkább érdekesebb módszerekkel, eszközökkel mutathassuk be Nektek a kozmosz csodáit. A ThermoÉpGép Kft. és a Schwa-Medico Kft. a következő év két új ismeretterjesztő programjának teljes körű finanszírozását vállalta magára. Kapcsolatunk a két céggel az Űrbatyu II programnál kezdődött. Nagy öröm számunkra, hogy az ismeretterjesztést pártoló, mi több, szívügyének tekintő mecénások karolták fel a 2021-es esztendő két programját.
Az Űrbatyu II volt hazánkban az első magaslégköri ballon, ami 360 fokos szögben rögzíteni képes kamerát vitt magával a sztratoszférába, a közeli űrbe, 30000 méteres magasságba.
A világűr határán készült egyedi felvétel minél szélesebb körökhöz való eljuttatása végett gondoltunk rá, hogy szükség lenne ehhez egy speciális virtuális valóság szemüveg beszerzésére.
Az első Oculus Quest 2 VR szemüveget néhány napja vásároltuk meg a ThermoÉpGép Kft. támogatásának hála. A második példányt januárban tervezzük beszerezni a Schwa-Medico Kft. hozzájárulásának köszönhetően.
A két fejlett, saját belső akkumulátorral, memóriával és kézi kontrollerekkel rendelkező VR szemüvegre támaszkodva egy teljesen új, interaktív programot indítunk a járványhelyzet csillapodásával.
A „Virtuális űrutazás – Ballonnal a csillagokig” című 60 perces előadással induló programunkon az érdeklődők megismerkedhetnek az Űrbatyu II küldetésének legizgalmasabb részleteivel, miközben sok érdekességet tudhatnak meg bolygónk légköréről és a közeli világűrről is.
A színesen illusztrált előadás után a két darab Oculus Quest 2 VR szemüveggel közönségünk együtt repülhet az Űrbatyuval. S miközben hazánk nyugati része fölött tesznek „űrsétát”, letekintve megcsodálhatják a Duna ezüstösen kígyózó szalagját vagy a fenséges Balatont, miközben a látóhatáron halványan sejlik a Föld légkörének az a 80%-a, amit maga alatt hagyott az Űrbatyu. E speciális szemüvegekkel meghökkentő élmény ezt a különleges, minden irányban rögzített videót szemlélni, s közben elmerülni az alattunk feltűnő sok apró részletben. Időnként csodálkozva pillanthatunk fel a hatalmasra kitágult latexballonra, mely groteszk fehér labdaként függ a fekete égbolton a Nap társaságában.
E programmal az a célunk, hogy sok-sok helyre elvigyük a virtuális űrutazás hazai „instant” élményét, s a századunknak megfelelő technikákkal keltsük fel az emberekben az érdeklődést az űrkutatás és a csillagászat csodálatos világa iránt!

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.