Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. kerület - Rákosmente Önkormányzata
2021. január 2., szombat 18:47

Elkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése
Rákosmente Önkormányzata 2021. január 2-án sajtótájékoztatót tartott a kerületi szakorvosi rendelőintézet fejlesztésével kapcsolatban, melyen részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, Dr. Bakos András alpolgármester, Dr. Füzesi Péter alpolgármester, Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója és Dr. Fenke Ferenc főorvos, a szakrendelő vezetője.


Horváth Tamás polgármester az eseményen bejelentette, hogy 2021-ben megkezdődik a Ferihegyi úti szakrendelő bővítése, korszerűsítése. A magyar kormány egy 2020. decemberi döntésével 4,3 milliárd forintot biztosított az épület felújítására, amelyhez Rákosmente Önkormányzata további 100 millió forinttal járul hozzá.


A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a kerületben élők egészségügyi alapellátásának, illetve a járóbeteg szakellátásnak a fejlesztését. Rákosmente Önkormányzata 2015-ben pályázati támogatással jelentős fejlesztést valósított meg az épületen 162 millió forint értékben. Ekkor elkészült az épület hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, valamint az épületet külső alumínium redőnyökkel látták el.


2014-15-ben ugyancsak az Önkormányzat készítette el, majd a Képviselő-testület 2016 tavaszán elfogadta az épület bővítéséhez szükséges új szabályozási tervet. A szabályozási terv módosításán túl, a telekalakítás során 1248 m2 saját tulajdonú ingatlanrészt adott át az Önkormányzat a szakrendelő telkének szükséges növeléséhez a Magyar Állam részére.


2017-ben, az Egészséges Budapest Program keretében Rákosmente 1,65 milliárd forintos állami támogatásban részesült a Ferihegyi úti járóbeteg-szakrendelő újjáépítésének, bővítésének, gyógyászati eszközcseréjének megvalósítására.


„A szakorvosi rendelőt emeletráépítéssel képzeltük el bővíteni” – ismertette a polgármester –, „de a statikai, tartószerkezeti és épületdiagnosztikai vizsgálatok után az a döntés született, hogy a már meglévő épületet kell egy új szárnnyal bővíteni.”


Az utóbbi terv mellett szólt az is, hogy az emeletráépítés során egy évre be kellett volna zárni a 90 ezer fős kerület szakrendelőjét, így azonban a szakrendelő folyamatos működése biztosított lesz.


Az előkészületi munkák során megállapodás született, melynek során az Önkormányzat magára vállalta, az épültbővítés engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, finanszírozását. A tervek szerint a megújuló épületbe költözik a bőrgyógyászat, a tüdőszűrő, a tüdőgondozó, és új szolgáltatásként a gasztroenterológia. A plusz támogatással a kormány összesen 4,3 milliárd forintot, az önkormányzat további 100 millió forintot biztosít a szakrendelő fejlesztésére, így az idei évben megkezdődhet a szakrendelő felújítása. Jelenleg az építési engedélyes tervekre várunk, és amint megvan a közbeszerzés, indulhat a beruházás – ismertette a következő lépcsőfokokat Horváth Tamás a sajtótájékoztatón.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy Rákosmente Önkormányzata, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a magyar kormány alapos szakmai egyeztetésének, tárgyalásainak eredményeképpen az év elején megindulhat a szakrendelő bővítése.


Dunai Mónika a közös egyeztetésekről úgy nyilatkozott, hogy ebben elengedhetetlen szerepet játszott a polgármester úr, az alpolgármesterek, az orvosigazgató úr, valamint az Egészséges Budapest program vezetői.


Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a miniszterelnök részére személyesen továbbította a rákosmenti polgárok igényét a szakrendelő bővítésével, felújításával kapcsolatban, aki a szakmai alapokon nyugvó koncepció támogatásról biztosította őt. Továbbá kiemelte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az itt élők egy nagyobb alapterületű, több egészségügyi szolgáltatást nyújtó, modern orvosi eszközökkel felszerelt szakrendelőt kapnak.


Dr. Bodnár Attila főigazgató nagy lépésnek nevezte ezt a napot, úgy a Bajcsy Kórház, mint Rákosmente szempontjából, hiszen a több éves közös munka után 2021-ben megkezdődhet a Ferihegyi úti szakrendelő felújítása. Fontos cél volt, hogy az eddig négy telephelyen működő szakrendelő egy helyen fogadhassa a rákosmentieket. A felújított épületben kap helyet majd a tüdő- és bőrgyógyászat. Bővül a szakmai profil is a gasztroenterológiai szakrendeléssel, amelyre már régóta nagy igény van a kerületben. Az intézmény vezetőjeként ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz azért, hogy az építés ideje alatt is zavartalan legyen a betegellátás a Ferihegyi úti szakrendelőben. 


Dr. Fenke Ferenc, a szakrendelő főigazgatója köszönetet mondott az egészségügyben dolgozó kerületi kollégáknak, akik ebben a rendkívüli helyzetben, már közel 11 hónapja részt vesznek a betegellátásban: „Itt is meg szeretném köszönni Rákosmente polgárainak belénk fektetett bizalmat, hitet.”


Beszédében kiemelte, hogy őt és a tervezésben résztvevő csapatot a tervezés során nem a múlt, a jelen, hanem a jövő motiválta, ennek érdekében azt szeretné elérni, hogy a felújított épületben minden szakrendelés egy helyen legyen. 


Budapest, 2021. január 2.                                                                    

Rákosmente Önkormányzata

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.