Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

KÁNTORJÁNOSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2021. január 28., csütörtök 10:58

BEFEJEZŐDÖTT A „BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ KÁNTORJÁNOSIBAN (ERFA)” CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA
Kántorjánosi 2021 | 01 | 28.
Kántorjánosi Község Önkormányzata

 

 ZÁRÓ Sajtóközlemény        

 Befejeződött a „BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ kántorjánosiban (erfa)” CÍMŰ PROJEKT megvalósítása


 Kántorjánosi Község Önkormányzata 15 millió forint, 100 %-os intenzitású támogatást nyert az EFOP-2.1.2-16-2019-00131 azonosító számú, „Biztos Kezdet Gyerekház Kántorjánosiban (ERFA)” című projekt megvalósítására. A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.
A projekt megvalósításának kezdete: 2019.10.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.01.29.

 A megvalósult projekt az EFOP-1.4.3.-16 Biztos Kezdet Gyerekházak (ESZA) konstrukciójának beavatkozásait egészíti ki a megvalósításhoz szükséges infrastrukturális háttér létrehozásával, elsősorban meglévő közösségi terek átalakítása és berendezése révén.
A projekt célja a Pályázati felhívással összhangban a minőségi koragyerekkori képességgondozást biztosító szolgáltatásokhoz a gyerekek sikeres óvodai, iskolai, valamint társadalmi integrációja érdekében.
A projekt elsődleges célcsoportját a megvalósítási területet jelentő településen élő gyermekek és fiatalok, valamint családjuk alkotják, elsődlegesen a 3 év alatti intézménybe nem járó gyerekek és szüleik.

A Gyerekházat az Önkormányzat a saját tulajdonában lévő épületben valósította meg (4335 Kántorjánosi, Arany János utca 17.) Az épület 2018. évben energetikai korszerűsítést érintő felújításon vett részt, azonban a tető felújítására nem került sor, annak állapota meglehetősen rossz, így annak azonnali felújítása vált szükségessé. Jelen pályázat keretében beruházásként a tető felújítását sikerült megvalósítani. 
Az épület az energetikai korszerűsítés alkalmával új műanyag nyílászárókat kapott, a konvektorokat lecseréltük és komfortosabb, a gyerekek számára is biztonságos radiátorok kerültek felszerelésre a fűtéskorszerűsítés mellett. Megtörtént az épület külső hőszigetelése, és az elektromos hálózati ellátást segítő napelemek kerültek felszerelésre, mellyel nagymértékben csökkenthetjük az energia előállításával járó környezetszennyezést.  Az épület akadálymentesítése 2018. évben történt meg, mely során figyelembe vettük az összes érintett fogyatékossági csoportra vonatkozó akadálymentesítési követelményeket. Ennek megfelelően az épülethez az akadálymentes közlekedés teljes mértékben biztosított, kialakításra került az előírásoknak megfelelő mosdóhelyiség.
Jelen pályázat megvalósítása során is alkalmaztuk a funkcionális akadálymentesítés elvét, hiszen célunk, hogy bárki számára hozzáférhetőek legyenek azok a funkciók, amelynek a kiszolgálására az épület létrejött.

 A Gyerekházként funkcionáló ingatlan udvarrésze kicsinek bizonyult külső játéktér kialakításához, ezért az Önkormányzat saját költségén megvásárolt az ingatlan mellett található területből 200 m2-t. Ezen a területen jelen pályázat keretében beruházásként megépítettünk egy fedett babakocsi tárolót, filagóriát, szalonnasütőt, melyek a kültéri kisebb programokhoz, nyári időszakban történő szabadidő eltöltéséhez lehetnek hasznosak. Körülbelül 100 m2 területen parkosítást végzünk. Az ingatlan a település központjában található, így a lakosság számára könnyen megközelíthető. A megvásárolni kívánt ingatlanrész művelésre alkalmas terület, ezért itt valósítottuk meg a konyhakertet, melyet az Önkormányzat saját költségén biztosított.

 Az udvarrészen a közösségi színtér kialakítása mellett kültéri játékok beszerzését valósítottuk meg jelen pályázatban.

A Gyerekháznak helyet adó épülettel szemben található a védőnői szolgálat és a körzeti orvosi rendelő, így a szakmai együttműködés napi szinten is folyamatos biztosított. Ezen kívül szemben található a művelődési ház, mely különböző beltéri rendezvények helyszínéül szolgál, igazi közösségi színtérként működik.
A Gyerekház zavartalan működése biztosított az épületben. A működéshez szükséges eszközök beszerzését is sikeresen megvalósítottuk jelen pályázatnak köszönhetően. A program keretén belül szereztük be azokat az eszközöket, melyet az EFOP-1.4.3-16-os program keretein belül nem tudtunk, viszont szükségesek a Gyerekház működéséhez.

 A projekt elérte a célját, a támogatási forrásból sikerült egy olyan komplex programot megvalósítani, amely nemcsak az egyének fejlesztését szolgálják, hanem Kántorjánosi település fejlődését is.


A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt a  oldalon olvashatnak.

 
 További információ kérhető:

Makó Beáta - munkatárs
Elérhetőség: 44/550-017, email cím:

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.