Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2021. február 9., kedd 12:22

A Margit-negyed is felkészül a gazdasági újranyitásra
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Margit-negyed program megvalósítása: megszületett a döntés az ingatlanhasznosítási pályázatokról, vagyis új bérlők költözhetnek a Margit körút mentén jelenleg üresen álló önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségekbe.
A kiválasztott pályázatok alapján az új bérlők olyan kulturális vagy civil szervezetek, akik munkájukkal, működésükkel előmozdíthatják a Margit-negyed program célját, segíthetnek abban, hogy újra élettel töltsük meg Buda kapuját.
A II. kerületi városvezetés 2020 végén hívta életre a Margit-negyed kezdeményezést, melynek célja a Margit körút és környékének megújítása: a városrész megtöltése társadalmi célú, közösséget szolgáló, civil kezdeményezésekkel, kulturális élettel, illetve kis- és középvállalkozásokkal. A környék, bár helyrajzát tekintve ideális kereskedelmi igények kiszolgálására, és egykor komoly vásárlóerővel rendelkezett, sajnos sokat vesztett presztízséből az elmúlt 25-30 évben. Sok lehetőség kínálkozik a fejlesztésre, amennyiben az a jelenlegi lakossági igények, fogyasztási szokások figyelembevételével, sikeres példákból építkezve, megfelelő szereplők bevonásával és koncepció kialakításával történik. Ahogy a kezdeményezés lépésről lépésre megvalósul; segíti egy élettel teli, fenntarthatóbb városrész kialakítását.
A nyertes pályázók kedvezményes díjszabással jutnak majd hozzá a helyiségekhez, ami mindenképp nyereség, hiszen az üresen álló ingatlanok önmagukban is költségeket jelentenek az önkormányzat számára. A nyertesek között van irodalmi kávézó, galéria, van, aki a lakhatási szegénység elleni küzdelmet tűzte ki céljául és van, aki közösségi programokat szervez.
„Komoly eredmény tehát, hogy amíg a vészhelyzeti időszak tart, kiválasztásra kerülhettek azok, akik elsőként vehetik igénybe a hosszú ideje üresen álló ingatlanokat, és amint újranyithatnak az üzletek, hozzájárulnak ahhoz, hogy felpezsdüljön az élet a Margit-negyedben, élhetőbb és élményekkel teli városrésszé válhasson.” – közölte Berg Dániel, alpolgármester, a Margit Negyed szakmai testületének elnöke. A felpezsdülő kulturális és közösségi élet közvetlen gazdasági hatásaként új versenypiaci szereplők jelenhetnek meg, célzott fejlesztések valósulhatnak meg, pályázati források válnak elérhetővé, az ingatlanok kihasználtsága és értéke is növekedhet, mely tovább javíthatja a városképet.
Mindeközben a program folytatódik, következő lépésként arra koncentrál, hogy feltérképezze a helyi vállalkozói kör, a lakosság és a kulturális szereplők igényeit, lehetőségeit, illetve szinergiákat találjon már futó vagy induló programokkal.
„A kerületi önkormányzat célja, hogy az ingatlanok hasznosulása a lehető legnagyobb hozzáadott értéket képviselje a környék szempontjából, egyúttal feladat, hogy folytassuk a tájékoztatást, a szakmai és lakossági egyeztetést arról, hogy kinek, mit jelenthet a jövőben a Margit-negyed.” – mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.
Ezt a folyamatot az év második felében elkészülő tanulmányban fogja összegezni a városvezetés, ami alapján átfogóbb programok indítását is tervezik a következő fázisokban.
Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.