Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. április 16., péntek 11:15

Termelj helyben, ültess fát, ne vásárolj feleslegesen
A Föld napját ünnepeljük április 22-én. A világméretű mozgalomhoz, amely  fél évszázada indult az Egyesült Államokból, Magyarország több, mint 30 éve csatlakozott. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, az aktuális problémákra és feladatokra. A környezete megvédése közös feladatunk, és mindenki tud tenni azért. Ha a virágágyás helyett a gyűjtőbe dobjuk az elfogyasztott csoki papírját, már környezettudatosan cselekedtünk. A szelektív hulladékgyűjtő megfelelő használata, a komposztálás nem pénz, hanem gondolkodás kérdése. Ha műanyag szatyrok tucatjainak vásárlása helyett mosható, évekig használható vásznat szerzünk be, már nagyot léptünk előre. A háztartásban használt vegyszerekből, tisztítószerekből Ajkán is vásárolhatunk környezetbarát készítményt. Kis lépések, de ha mindenki megtenné, tisztább, egészségesebb környezetben jobb minőségű életet élhetnénk. 

Ajkaiként, ha megteheted ültess egy fát

A környezetvédelem egyik része a virágosítás, a fásítás, amelyre országosan egyedülálló program indult a városban.  Az Ajkaiként, ha megteheted ültess egy fát mozgalom ötletgazdája a belvárosi társasházban élő  Hauser Roland és felesége, Hauser-Megyimórecz Nikolett volt, akik első házassági évfordulójukra szerettek volna közterületen ültetni egy fát. Példájukat látva magánszemélyek, civil szervezetek csatlakoztak, és ültették el saját fájukat. A csatlakozásra van továbbra is lehetőség, de előtte egyeztetni kell Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintézővel. Városképi szempontból szeretnék megőrizni a park jellegét, illetve további cél a városi létnek és klímának megfelelő fák ültetése. A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a klíma változását, az egyre melegebb nyarakat és teleket, fontos, hogy a fák ezt kibírják. A szárazságtűrőbb fajtákat részesítik előnyben, elsősorban juharokat, amelyek jobban bírják a városi létet, kevesebb a károsítójuk, a kártevőjük. Ilyen például az ausztrál celtisz, amely egy ostorfaféle, jó szárazságtűrő.

Civilek is segítenek 

Kutyákkal és lóháton járják a polgárőrök az erdőket, kutatják az illegális hulladéklerakó helyeket. Ahol sok szemetet találnak, felteszik az országos hulladéktérképre. Az Országos Polgárőr Egyesület Lovas és Kutyás Tagozata március 8-tól 3 hónapos környezetvédelmi akciót szervezett a nyugati országrészben, amelynek célja, hogy a rendszeres ellenőrzésekkel elriasszák az illegális hulladéklerakókat, esetleg tetten érjék az elkövetőket. A polgárőrök a Bakony erdeiben is járőröznek, már találtak is kisebb szemétkupacokat. 

Szelektálj

A város több, mint 30 pontján elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. A sűrűn lakott belvárosban a népesség számához viszonyítva több ilyent alakítottak ki, de a külső városrészek lakóinak is biztosítják a lehetőséget. Péter Gábor, az Avar Ajka Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a gyűjtőedények csupán a csomagolási hulladék elhelyezésére szolgálnak, ezért a műanyagos edénybe ne tegyünk elhasznált kerti széket vagy a gyerek megunt kismotorját akkor sem, ha mindkettő műanyagból készült. Ugyanúgy az üveg feliratúba sem való ablaküveg, tükör, és főként nem a nagy képernyős televízió. Ezek elhelyezésére van más lehetőség, például évente bizonyos mennyiséget a hulladékudvarba díjmentesen ki lehet vinni, az Avar Ajka ügyfélszolgálatán történt előzetes egyeztetést követően. Tavasz beköszöntekor sok gépjármű tulajdonos cseréli le a téli gumit nyárira. A már használhatatlan gumit a szervíz, ahol a csere történt, sok helyen beveszi, tárolja, majd elszállíttatja. Aki nem tud ezzel a lehetőséggel élni, évente 4 darab használt gumit az Avar Ajka is átvesz díjmentesen. Az elektronikai hulladék, például elromlott számítógép, mikrohullámú sütő leadására is van lehetőség. Nincs értelme kidobni az árokpartra vagy az erdő szélere, ugyanis legálisan meg lehet szabadulni azoktól. A családi házas övezetben a zöldhulladék elhelyezése is gondot okoz kora tavasztól késő őszig. Az évek során 1000 darab komposztládát adtak át az igénylőknek, de azt otthon is lehet készíteni. 
A kisebb mennyiséget az ügyfélszolgálaton kapható zöldhulladék gyűjtő zsákban szállítási napokon a háztartási hulladékkal együtt elviszik. Nagyobb mennyiséget a hulladéksziget fogad előzetes egyeztetés szerint. 
A hulladékgyűjtő szigeteken mindegyik edényen feltüntetik azt, hogy mit lehet beletenni. A sárga műanyag és fém italos doboz, pet palack, samponos, tusfürdős, öblítős, mosogatószeres flakonok 
tej, gyümölcslé doboza, fólia jellegű anyagok, műanyag zacskó, tasak, reklámtáska tárolására szolgál. 
A zöldbe csak üveg kerülhet. A kéket papír csomagolóanyag, doboz, újságpapír gyűjtésére helyezték ki. 
Begyűjtést követően a munkatársak válogatják azok tartalmát, és előkészítik elszállításra. A nem megfelelő tárgy csak gondot okoz, ugyanis az hulladék, amit külön kell kezelni és elszállítani. 
Családi háznál van lehetőség szelektív hulladékgyűjtő kihelyezésére, amelyet havonta egyszer ürítenek. A háztartások 35-40 százaléka élt eddig a lehetőséggel, de folyamatosan érkeznek az újabb igények.  A közterületről hetente 2-3 alkalommal szállítják a gyűjtőket. Kérik a lakosságot, hogy a papírdobozokat összehajtva helyezzék be, különben néhány doboz megtölti a teret. Az érdeklődő lakosság az avarajkakft.hu oldalon naprakész információt talál minden, a hulladékszállítást érintő témakörben.

Polgári természetőr 

A természetjárók és túravezetők is bekapcsolódhatnak az erdők, mezők, a természeti környezet védelmébe. Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke és az Ajka Kórház SE alelnöke elmondta, hogy a társadalmi erdei szolgálat 2012-ben volt 50 éves. Ajkáról is többen vállalták az ezzel járó kötelezettségeket, a tanulást, a vizsgát, majd a munkát. Ezt váltotta fel a jelenlegi forma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park keretében működő polgári természetőr. Az ő feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék a védett növényeket, a természetvédelmi területeket. A túráikon felmérik, tapasztalhatók-e olyan jelek, hogy a védett növényeket szedték. Mag Éva elmondta, a kirándulók egy része azért gyűjti ezeket a növényeket, mert nem tudja, hogy védett. Itt a felvilágosító munka segít. Azt is tudatosítani kell, ha az erdőben a fűben vagy fa tövében egyedül fekvő állatkölyköt látnak, az nem elhagyott vagy beteg, hanem az ember felbukkanását követően az anyaállat elbújtatja biztonságos helyre s kicsinyét, ő maga pedig elmenekül. Ha a veszély elmúlt, visszatér. Ha az állatot megsimogatjuk, az anyaállat megérzi az idegen szagot, így nem gondozza tovább a kicsinyét, akire így a biztos pusztulás vár. Ilyen esetben ne közelítsük meg a vadat, hanem tisztes távolságból készítsünk néhány fotót, majd folytassuk utunkat. Természetjárás előtt nézzük meg, hogy mely növények a védettek, már online is elérhetőek olyan oldalak, amelyről naprakész és megbízható információt kapunk. 

Hulladékmentesen 

A facebookon talál az érdeklődő egy zero waste hulladékmentes háztartás csoportot, amelyben a tagok már haladó környezetvédő szinten adnak tanácsokat egymásnak. A gyümölcs és zöldségfélék, péksütemény vásárlásakor nem szükséges neylon zacskót letépni, alkalmanként többet is, hanem átlátszó, vékony anyagból varrhatunk is, amely mosható, tehát akár évekig használhatjuk, így akár több száz zacskót kiválthat. A kézi mosogatáshoz sem szükséges szivacs, hanem akár saját magunk is termelhetünk luffa tököt, amely belsejét használhatjuk szivacs helyett. A környezetvédelem fontos része, hogy ha lehetőségünk van rá, termeljük meg vagy helyi termelőtől vásároljuk a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a húst. Így nem vagy kis távolságra kell szállítani, ezáltal a jármű nem szennyezi 10 vagy 100 kilométereken a levegőt. Kerüljük az impulzusvásárlásokat, az így birtokunkba jutott tárgyak többsége mint később rájövünk, fölösleges. Ruha vagy cipő beszerzése előtt gondoljuk át, tudjuk-e hova és van-e mivel felvenni, valóban szükség van rá, vagy csak megtetszett. A már fölöslegessé vált, de még jó állapotú könyvet, ruhát, játékot sem kell a kukába dobni, el is ajándékozhatjuk, megnövelve azzal a tárgy élettartamát. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.