Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

DÁKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2021. április 26., hétfő 16:29

Közlekedésbiztonsági fejlesztés Dákán
Dáka közlekedésbiztonságának javítása érdekében Dáka Község Önkormányzata konzorciumi partnerségben a Veszprém Megyei Önkormányzattal Támogatási kérelmet nyújtott be 2017 tavaszán.
A projektben az alábbi, önállóan támogatható tevékenységeket (Forgalomcsillapítás, közlekedésbiztonság, akadálymentesítés) valósítottunk meg: 
1. A 8403. j. Jánosháza-Pápa összekötő út 27+960-28+020 km szelvények közötti átkelési szakaszán a szelvényezés szerinti jobb oldalon hiányzó járdakapcsolat van, továbbá a vízfolyás ezen oldalán nincs gyalogos híd. Jelenleg gyalogosan, kerékpárral, babakocsival, kerekesszékkel közlekedők a közúti folyópályát használják a közlekedésre, ezzel esetenként az életüket vagy a gépjárművel közlekedők testi épségét veszélyeztetik. A közúti 5763 lajstromszámú híd szélesítése nem lehetséges a mellette húzódó közművek (és védőtávolságaik) miatt. Ezért jelen projekt keretében új gyalogos híd létesül a hiányzó járdakapcsolatok kiépítésével, A beavatkozás révén a közúti folyópálya tehermentesül a gyalogosoktól, kerékpárosoktól, babakocsival, kerekesszékkel közlekedőktől. 
2. Autóbusz öblök építése, kapcsolódó járdaépítés: 8403. sz. Jánosháza-Pápa összekötő út 26+915 km szelvényében bal oldalon, valamint a 26+942 km szelvényben jobb oldalon található 1-1 db táblával jelölt buszmegállóhely. Ezeken a helyszíneken buszöblök nincsenek kiépítve, a buszok a közúton álltak meg, a forgalmi sávokat elfoglalva. Az utasok a füves, részben murvázott felületű padkára érkeznek. Ez különösen az idősebbek és a gyermekek számára okoz nehézséget. Jelen projektben két új buszöböl létesült vonatkozó műszaki és jogszabályi előírásoknak megfelelő szélességben és hosszúságban. A beavatkozással megszűnt földmedrű csapadékvíz-elvezető árok pótlása/fejlesztése a szükséges mértékben megtörtént (zárt és burkolt szakaszok, átereszek beépítésével). A buszöblök biztonságos megközelítését lehetővé tevő, hiányzó járdakapcsolat is kiépült 218 m hosszon 1,5 m szélességben. 
Az egyes projektelemek műszaki paramétereinek meghatározásakor, kivitelezésekor kiemelt figyelmet fordítottunk a Pályázati Felhívás 3.4. fejezetében foglalt előírások betartására.
A közlekedés biztonságát erősíti, hogy a tervezés során közlekedésbiztonsági szakértő ún. AUDIT-ot készített, melynek minden lényeges eleme a részletes kiviteli tervdokumentációk készítése, majd a kivitelezés során felhasználásra került. 
A jogszabályi előírások alapján az önkormányzat közbeszerzési eljárásokat folytatott le, melynek nyertese a NYUDUT Kft. (nyertes ajánlattevő). 
A nyertes ajánlattevő határidőre és műszaki dokumentációkban meghatározott minőségben az építési-kivitelezési munkákat elvégezte. 
Az önkormányzat a közlekedés biztonságát elősegítendő, szemléletformáló tevékenységet is végzett, melynek keretében egy közlekedésbiztonságot népszerűsítő kiadvány készült, közlekedésbiztonsági előadás került megtartásra 2020. szeptember 26-án. 
Az elkészült létesítményeket a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2020. november 12-én rendeltetésszerű állapotban találta, így a forgalomba helyezés is megtörtént.

 A fejlesztés eredményeként Dáka község lakosai biztonságosan kelhetnek át a települést átszelő vízelvezető árok felett, a közösségi közlekedést akadálymentesen vehetik igénybe.

Az önkormányzat különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy valamennyi hátrányosabb helyzetű célcsoport egyenlő eséllyel férjen hozzá ezen közösségi szolgáltatásokhoz.

 A járványhelyzet miatt a hivatalos átadásra szűk körben került sor 2020. szeptember 11-én.

Köszönjük Magyarország Kormánya és az Európai Unió jelen projekthez nyújtott támogatását.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.