Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. október 16. szombat
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 12., szerda 17:01

Miskolc továbbra is elkötelezett a Bartók Plusz Operafesztivál megrendezése mellett
Mindenekelőtt köszönöm Kesselyák Gergelynek, hogy Bartók és a város különleges találkozását 2001-ben Hegyi Árpád Jutocsával és Müller Péter Sziámival megálmodták és ezt az álmot megmutatták a miskolciaknak és Európának. Miskolc nagy múltú zenei öröksége erősödött meg általuk és került a szakmai figyelem középpontjába. Társulatok és híres előadók sokasága érkezett az első tíz évben városunkba, amit örömmel fogadott a miskolci közönség. Az ismert és szeretett klasszikus operákra megteltek a színház előadó termei, a fellépő művészek hírét vitték a miskolci közönség szeretetének, különleges vendéglátásának. Sok lelkes miskolci dolgozott azért, hogy a városunkba érkező külföldi és hazai vendégek megismerjék a város páratlan természeti adottságait, kiemelkedő kulturális értékeit. A város valamennyi szállodája megtelt a fesztiválok idején. Miskolc a „bartóki örökség” egyik fontos őrzője lett, így nyilatkoztak erről a Bartók leszármazottak is.

 

A második évtized egy új szakmai irány megfogalmazása szerint folytatódott, mely törekvést a város lehetőségeihez mérten támogatta. Az újkori opera megszületésében a miskolci fesztivál fontos szerepet vállalt, ugyanakkor az a varázs, ami a nézőket estéről-estére a színházba hívta elmaradt. Az évről-évre csökkenő bevétel miatti plusz támogatást, már sem a kulturális kormányzat, sem a város önkormányzata nem tudta vállalni. Éppen ezért Kesselyák Gergely igazgató úr lemondását értem, és megértem, hiszen az elmúlt másfél évben ismerve a város céljait és lehetőségeit, kollégáival végig követte a miskolci operafesztivál megőrzése irányába tett városvezetői lépéseket és döntéseket. Leveléből kiderül számomra, hogy ő is belátta és felmérte azt, hogy a budapesti opera hagyományok felélesztésével, valamint a budapesti és országos Bartók tavasz létrehozásával új helyzet jött létre, amely Miskolc számára bezár egy ajtót, de egyúttal ki is nyit egy másikat. Azon dolgozunk kollégáimmal, hogy beléphessünk rajta.

 

Miskolc továbbra is elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, a város újra megrendezze a Bartók Plusz Operafesztivált. Azokat a vádakat, miszerint a városvezetésnek más lenne a szándéka, határozottan visszautasítom, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt évben a járványhelyzet nem tette lehetővé e nívós zenei ünnep megrendezését, Miskolc MJV Önkormányzata finanszírozta a fesztiváliroda működését.

 

Kesselyák Gergelynek köszönöm áldozatos munkáját, mellyel beírta magát Miskolc aranykönyvébe. A város nem fogja elfelejteni azt, amit érte tett.

 

Veres Pál
Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.