Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BALATONFŰZFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 27., csütörtök 18:45

Megújult és akadálymentessé vált a Kultúrház vizesblokkja Papkeszin
A Papkeszi Községi Önkormányzat a Kultúrház LEADER szellemiségű infrastrukturális fejlesztésére 5,28 millió Ft összegű vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program (VP) „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú pályázatán. A kivitelező 2020. október elején kezdte meg a kivitelezési munkálatokat és 2021. 05. 27-én megtörtént a megújult épületrész átadása.
A projekt közvetlen célja volt a papkeszi a Kultúrházban található vizesblokk felújítása és teljes körű (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítése a közösségi tevékenységek, a helyi fejlesztési igények támogatása és a közösségfejlesztő programok színvonalasabb megvalósítása érdekében.
A vizesblokk nagyon rossz műszaki állapotban volt. A padló járólapja feltöredezett, balesetveszélyes volt és a takarítást is nehezítette. Az épületrész nem volt hőszigetelt, a fűtés ellenére is előfordultak fagyási problémák. A tetőhéjazat egy töredezett hullámpala fedés volt. A hullámpaláról a csapadékvíz elvezetése nem volt megoldott, így eső esetén a csapadékvíz a vizesblokkok bejárati ajtajai felett folyt le a tetőről, ezzel nehezítve a bejutást. A vizesblokkokhoz nem volt biztosítva az akadálymentes megközelítés.
A rossz műszaki állapotú padló felújításával megoldottuk a padló vízszigetelését is, a kialakított új burkolat védelme érdekében. Az akadálymentes megközelítés megoldásához a lépcső helyett egy rámpa került kialakításra a megfelelő korláttal. Ezzel a rámpával a kisterem akadálymentes használata is megvalósult.
A vizesblokkon belül a férfi és a női helyiségek helyet cseréltek. A tervezett átalakítással a női és akadálymentes mosdóba egy lehajtható pelenkázó is került. A férfi WC kialakításánál ügyeltünk a vizeldék intimebb elhelyezésére, ezért szeméremfallal választottuk le az előtértől, így az előtér használata, a kézmosás folyamata elkülönül a vizeldék használatától. A tervezett új falak gipszkarton falból készültek. A női és a férfi mosdókat elválasztó falszerkezetbe szellőzőket építettünk be, ezzel biztosítva a két ablak kinyitásával a szellőzést.
A homlokzati falak 10 cm polisztirol hab hőszigetelést kaptak a hőveszteségek csökkentése érdekében. A tetőszerkezetbe is beépítésre került hőszigetelő anyag. A szarufák között 15 cm-es légréteg kőzetgyapot kitöltést kapott. A tetőhéjazat cseréje megtörtént. Állókorcos fémlemez fedés, és az ehhez szükséges rétegrend készült a meglévő szarufák tetején. A tetőről az esővizet függőeresz csatorna segítségével elvezettük.
A projekt során három civil szervezettel, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete – Balatonfűzfő és Térségének Mozgássérültek Csoportjával, a Papkeszi Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal és a Papkeszi Polgárőrséggel történt együttműködés. A kialakított rámpát és az akadálymentes mosdót – az átadás alkalmával – egy kerekesszékkel közlekedő személy próbálta ki, aki az elkészült létesítménnyel elégedett volt, esztétikusnak, használatra alkalmasnak ítélte és mindent rendben talált.
Projektünk segíti a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában meghatározott célkitűzések elérését azzal, hogy előmozdítja a helyi lakosság humán- és közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű (akadálymentes) és színvonalasabb hozzáférését, elérését. A kulturált vizesblokk révén javul az épület esztétikai megjelenése, az akadálymentesítéssel bővülhet az intézményt használók köre, a látogatók, a helyi közösségek és civil szervezetek, valamint a meghívott előadók komfortérzete magasabb lesz a programok lebonyolítása során. A beruházást követően további, a helyi közösségeket érintő programok szervezésére nyílik lehetőség.
A projektről bővebb információt a  oldalon olvashatnak


1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény projekt zárásáról
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.