Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2021. július 6., kedd 16:01

Az aktív turizmus fejlesztésére Látogatóközpont létesült Kimlén
A Kimlén átadott Látogatóközpontban tematikus foglalkozások, kerékpár kölcsönzési lehetőség, valamint a térség értékeit bemutató komplex turisztikai csomag várja az ide látogató turistákat.

Kimle új turisztikai helyszínekkel kapcsolódik be az idegenforgalom vérkeringésébe. A településen megvalósult turisztikai hármas komplexum közvetve mintegy 34.000 négyzetmétert érint, de a fejlesztések pozitív hatással lesznek az egész térségre is.

 
A fejlesztés során egyrészt a Mosoni-Duna partján vízi sportolásra alkalmas csónakházat alakítottak ki. Az udvaron játszótér (óriáspuzzle, pingpong) és főzőhely várja a családokat és baráti társaságokat. A csónakházzá átalakított régi épület pedig a turistáknak ad lehetőséget kajak-kenu és kerékpár használatára, valamint sárkányhajós evezésre. Az épületben öltözők, közösségi tér és mosdók is találhatók.

 
A Csónakháztól nem messze fekvő sportpálya 370 méteres, gumi borítású futópályával, valamint szabadtéri fitnesz eszközökkel gazdagodott.

 
A komplex projekt harmadik részeként pedig az egykori kétosztályos iskola épületében Látogatóközpontot alakítottak ki. A turizmus fellendítése érdekében a térség gazdag kulturális örökségét is bemutatják. A volt iskola egyik termében a helyben összegyűjtött helytörténeti tárgyak a Hansági Múzeum szakmai segítségével megelevenedve jelenítik meg Rómer Flóris természetbarát tudós pap, Gladich Pál pap, lapszerkesztő munkásságát, valamint az itt élő horvát és német nemzetiség hagyományait, népművészeti kincseit.
A másik osztályteremben a vendégfogadó tér kapott helyet, ahol interaktív foglalkozásokat, néprajzi, történelmi bemutatókat, előadásokat, nemzetiségi hagyományőrző programokat szerveznek. Az épület udvarát interaktív bemutató terek kialakítására is alkalmassá tették, a hozzá tartozó egykori szolgálati lakásban pedig vizesblokkot, zuhanyzókat és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki.
 

A Látogatóközpontban tematikus foglalkozásokat (aranymosás, borbálázás, kerepelés, in situ szobor fényképezés) tartanak majd, emellett pedig kerékpár kölcsönzésre is lehetőség van, amely segítségével az ide látogatók könnyebben bejárhatják és megismerhetik a térség látnivalóit.
A beruházás keretében egy komplex csomagot is kínálnak, ami az interaktív technikai fejlesztésekkel és egy kincskereső térkép segítségével mutatja be a települést a turistáknak.
 
Háttér:
Több, korábban jelentős szerepet betöltő önkormányzati épület egyre jobban lepusztult állapotba került, ezért Kimle a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával sikeresen pályázott a helyi és térségi épített, szellemi és természeti értékek turisztikai hasznosítását, az aktív- és vízi turizmus kialakítását célzó fejlesztésre.
 
A megyei területfejlesztési keretből megvalósult beruházás során Kimle és térsége természeti, szellemi és kulturális értékeit, a szigetközi megyerikumokat és a Mosoni-Duna-partot kapcsolták be az idegenforgalom vérkeringésébe, lehetőséget teremtve az itt élők és ide látogatók turisták számára, a vízi, gyalogos, kerékpáros, lovas és szakrális természeti értékeink megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.
A projekt nemcsak az ifjúság, családok és a hátrányos helyzetű emberek számára biztosít szabadidős lehetőségeket, hanem a helyi identitás növelését is segíti, hiszen Kimle nagy rendezvényeit (Sárkányhajó Fesztivál, Evezd Körbe Kimlét, Vízikarnevál) mostantól minőségi módon tudja megrendezni.

 

Az összesen 140 millió forint támogatásból megvalósult komplex beruházás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat konzorciumi partnerségben valósult meg.

  

Projekt címe: Interaktív és aktív turizmus fejlesztése Kimlén
Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00007
Kedvezményezett neve: Kimle Község Önkormányzata
Szerződött támogatás összege: 122 313 537 Ft
Többletforrás: 18 240 019 FT
Támogatás mértéke: 100 %
 
További információ kérhető:
Kimle Község Önkormányzata
9181 Kimle, Vízpart utca 2.
Eller Gizella polgármester
96/228-030/1-es mellék
30/858-8968
polgarmester @ kimle . hu
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.