Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2021. július 12., hétfő 10:46

Súlyos viharkárok Csepelen - gyors döntések az önkormányzatnál
Emberemlékezet óta nem volt olyan jégeső Csepelen, mint július 7-én, pénteken. A legsúlyosabb viharkárok - tetők, tetőcserepek, tetőtéri ablakok, redőnyök, párkányok, napelemek törései, gépjárművek beszakadt szélvédői, törött lámpái, elöntött pincék – legszükségesebb kárenyhítése után hétfőn reggel kezdődött a jégeső és az özönvíz következményeinek felmérése. Borbély Lénárd polgármester péntek éjjel személyesen vett részt a mentésben, a szombati és a vasárnapi helyszíni bejárások után hétfőn reggel válságértekezletet hívott össze.
Házak százai sérültek meg Csepelen. Különösen a lapostetős épületeknél volt jellemző a beázás, miután a jég és a jégesőben letört ágak, levelek pillanatok alatt eltömték a lefolyókat. A csepeli óvodák közül négyben történt súlyos beázás, de az iskolák közül is több helyen vannak sokmilliós károk. A Csodakút Óvodában 9 világítóablak tört be, az épület ezen kívül még öt helyen ázott be. A helyzet a Kádár Katalin Óvodában a legsúlyosabb: ott 54 tetőablak tört be, 6 csoportszoba valamint a helyiségek jelentős része teljesen beázott. Információink szerint az önkormányzati gépjárműállomány jelentős része gazdasági totálkáros lett. Hasonlóan járt a csepeli lakosság is. Rengeteg ház tetőszerkezetét és ablakait, redőnyeit érte kár. Az Ady 25-29 szám alatti panelház olyannyira beázott, hogy a konnektorokból folyt ki a víz, és 172 lakás maradt napokra áram nélkül. Az önkormányzat ott szakemberekkel segíti a kárenyhítést.
A közterületek, utak szintén megsínylették a pénteki vihart. A jég és a jégeső által levert falevelek, ágak percek alatt eltömítették a csatornanyílásokat. Az utakból, terekből, parkokból így hatalmas tavak lettek, sok gépjármű a megemelkedett víz miatt lett totálkáros. Ahol a törmeléket eltávolították, ott már nem volt gond a vízelvezetéssel, de ehhez is idő kellett. A katasztrófavédelem és az önkormányzat szakemberei a rendőrökkel karöltve egész éjjel megfeszített erővel dolgoztak. Borbély Lénárd polgármester Szilágyi Sándor rendőrkapitánnyal vett részt a mentésben a legkritikusabb helyeken. Csepel polgármestere a viharkárok miatt a hétfői válságértekezleten az azonnali intézkedések között elrendelte a zöldhulladék utakról és házak elől történő elszállítását. A polgármester – többek között – rendkívüli lomtalanítást is kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál.
Sok csepeli közben már azzal is szembesült, hogy a biztosító vagy nem fizeti ki a viharkárukat, vagy csak a kárérték töredékét téríti meg. Ilyenkor derül ki, mit tartalmazott a biztosítási szerződések kisbetűs része – vagy milyen kiegészítő biztosításokat kellett volna még megkötni ahhoz, hogy legalább az elszenvedett veszteség egy részét megtérítsék.


 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.