Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

NAGYKÁLLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. július 22., csütörtök 16:38

Hamarosan kezdődik Magyarország legnagyobb hagyományőrző, nomád tábora
Az idei évben július 24. és augusztus 1. között tartják Magyarország legnagyobb hagyományőrző, nomád sátortáborát, a 36. Téka Népművészeti Tábort a Dél-Nyírségben, Nagykálló-Harangodot.

 

A táborozók idén is 17 féle kézműves mesterséget – például agyagozás, beregi keresztszemes hímzés, bőrművesség, csipkeverés, csuhézás, fafaragás, kosárkötés, kovácsmesterség, nemezelés, subrikálás, szövés - próbálhatnak ki, emellett citera- és énekoktatáson is részt vehetnek. A néptánc terén gyakorlattal rendelkezők kalotaszegi, szilágysági, Vág-Garam közi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, míg a kezdők nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el, a talpalávalót pedig négy zenekar (Bürkös Zenekar, Bakator Zenekar, Zöldsátor Zenekar, Silvatica Zenekar) játssza.
A rendezvény szervezői az utóbbi években a kézműves mesterségek gyakorlása, a néptánc és népdalismeret bővítése mellett egyéb kísérőprogramokkal is színesítik a táborlakók mozgalmas életét. Így szerveztek már nyírségi lakodalmat, tartottak várást, aratónapot, 30 órás táncházat és építettek játszóteret a Harangodon. Idén a Téka tematikus, páratlan napján, július 28-án a főváros legfontosabb kulturális központjával, a Fonó Budai Zeneházzal közösen FONÓ NAPOT tartanak. Ekkor lép fel a harangodi tánccsűrben Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, Hideg Anna néni nótafa, aki mesél a régiek hiedelmeiről, az erdélyi paraszti világ már letűnt szokásairól. Kicsiket és nagyokat a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia szórakoztatja, akik „félelmetes” magasságból óriásbábokkal és élőzenével kápráztatják el a publikumot, az esti táncház előtt pedig az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda ad koncertet, akik elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyományok hiteles előadásának.
Az összművészeti fesztivál megálmodóinak, megszervezőinek annak idején az volt a célja, hogy a nyírségi tájon egy olyan rendezvényt tartsanak, ahová „nem tört be a civilizáció, ahová a városi fiatalság elmenekülhetett a nagyvárosok zaja elől.” A foglalkozásvezetők, kézművesek segítségével terjesszék a magyar népi kultúrát mind zeneileg, mind kézművesség terén, népszerűsítsék a táncház mozgalmat. A szándék pedig állandósult, s így lett a több mint három évtizede működő, Magyarországon egyedülálló hagyományőrző rendezvény találkozási pont zenészeknek, táncosoknak, a népi kultúra iránt érdeklődő közönségnek - határon innen és azon túl. Mert a hazai, többségében évek óta visszajáró táborozók mellett évről évre az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeznek vendégek Nagykálló-Harangodra.

1 csatolt kép teka tanc
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.