Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. szeptember 20. hétfő
Hírek témák szerint

GERJEN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2021. július 30., péntek 07:58

Testvértelepülési megállapodást írt alá Gerjen Ostrovetsszel
Fehéroroszországban írt alá testvértelepülési megállapodást 2021. július 29-én Romhányi Károly, Gerjen község polgármestere és Igor Saludjin, Ostrovets polgármestere. A két település 2019 óta partnertelepülésként működött együtt, amelyet most új célok kitűzése mellett erősítenek tovább. Ostrovets Grodno régiójában található és közvetlen közelében épült fel a Belorusz Atomerőmű, amely a Paks II referencia blokkjaiként két VVER-1200-as reaktorral felszerelt létesítmény. Gerjen 10 kilométerre található a Paksi Atomerőműtől és a Paks II projekt területétől. A települések hasonló helyzetük miatt egymást segíthetik a tapasztalatok megosztásával és a településfejlesztési gyakorlataik bemutatásával.

 

A jövőben egyre több területen bővítik együttműködésüket: kiemelt figyelmet fordítanak megtalálni a gazdasági, tudományos, oktatási, kulturális, egészségügyi, sport, turizmus és környezetvédelmi fejlesztések terén a közös lehetőségeket. Nemcsak a kereskedelmi, gyártási területeket szeretnék érinteni, hanem új munkahelyeket hoznának létre, megnövelnék a vállalkozói lehetőségeket és szakmai gyakorlatokkal, szakembercserével segítenék egymást. A partnertelepülési együttműködés keretében korábban megkezdett kulturális célok sem állnak meg a jövőben: közösen szervezett programokon erősíthetik kötelékeiket, kézműveseik alkotásain keresztül kölcsönösen ismertethetik meg hagyományaikat, valamint egyre több barátság köttethet gyermekeik között csereprogramjaiknak köszönhetően.
A pandémiával nehezített időszak ellenére is együtt valósították meg projektjeiket és remekül működött a kapcsolattartás az online térben is: az elmúlt hónapokban folyamatos volt az együttműködés és a jó gyakorlatok kölcsönös megosztása.

 

Romhányi Károly látogatása során megtekintette a város kórházát, tűzoltó központját, sportközpontját, oktatási intézményeit, a kulturális élet helyszíneit, valamint a Belorusz Atomerőművet. Továbbá Minszkben, a nagykövetségen találkozott Csutora Zsolttal, a Belarusz Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével. A megbeszélés során egyeztettek az együttműködési lehetőségekről és közösen beszélték át tapasztalataikat és azokat a térségüket érintő közös pontokat, amelyek alapján érdemes lehet együtt gondolkodniuk akár Grodno régiójával és Ostrovetsszel.

 

Romhányi Károly úgy véli: a szakmai tudás és tapasztalat nemcsak a tudományos életben, hanem a településfejlesztésben sem ismerhet határokat. A tudás érték, az információ kincs, a tapasztalat felbecsülhetetlen, így reményei szerint egyre több alkalmuk nyílik majd egymás munkáját segíteni Ostrovetsszel.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.