Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. október 8., péntek 22:00

Élményeket, érzéseket közvetítő grafikák
Illusztris illusztrációk címmel nyílt meg az Országos Könyvtári Napok keretében az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre kiállítása a  Városi Könyvtár előterében október 8-án. A megnyitó rendhagyó volt. Nem hangzottak el beszédek, hanem tárlóról tárlóra haladva az alkotók, az alkotások tulajdonosai beszéltek. Így a személyek, a személyes élmények kerültek a középpontba. Azok, akik alkotnak, azok, akik befogadják az alkotást, akiknek a képek szereznek néhány örömteli percet, elgondolkodnak azokon, új információt szereznek, többé és talán jobbá is válnak általa. Padné Szabó Mária, a baráti kör tagja megfogalmazta, hogy a  könyvtár nem csak a könyvek tárolásának helye, hanem a  kultúra minden ágának közvetítője. 
Közvetít többek között emberek, alkotások, gondolatok, értékek, szemléletek között. Olyan sokszínű világot képes teremteni, ahol kiegészíti egymást a tudomány és művészet, mert őrzi, rendszerezi és továbbadja az emberiség által felhalmozott értékeket.
Elsőként a művészeti ágak találkozásának lehettek tanúi a látogatók, a megzenésített verseket Papp Ferenc és Baranyai Ferenc adta elő dalban, zenében, Kapolcsi Kovács Csaba számítógépen rajzolta a képet, amiről a dal szólt. 
A délután témája a könyv volt, amelyre nem tárgyként gondolunk, hanem társként, amely szórakoztat, kikapcsol, társunk az ismeretek megszerzésében, a jobb emberré válásban. 
A Nagy László Városi Könyvtár és Múzeum segítségével az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre olyan könyveket mutat be, amelyeket neves grafikusok illusztráltak. A kiválasztott művekhez nagygrafikák, vagy ex librisek is készültek. 
Ahogy olvassuk a könyvet, képek jelennek meg előttünk. Éltek és élnek közöttünk olyan olvasók, akiknek művészi tehetséget adott a sors, akik a szöveget képpé formálják. Ceruza-, tus- vagy tollrajzokat készítenek, rézbe, acélba, linóba, kőbe vésik  azokat. Az ilyen alkotásokból válogattak erre az alkalomra olyan illusztrált könyveket, amelyek alkotói valamilyen módon kötődnek a baráti kör tagjaihoz. A válogatás első témája Ajka, és a műfaj ismert művelői,  Bagarus Zoltán, Baranyai Ferenc és Kapolcsi Kovács Csaba.
Bagarus Zoltán miniatűrjei minikönyv formájában jelentek meg 1984 és 1986-ban. Ez alkalomra Tilhof Endre nevére ex libris is készült. Láthatnak Babits illusztrációt, természettudományos könyvhöz készült orchideát is. Bagarus Zoltánt ex librisei tették ismertté itthon és külföldön is. Olyannyira, hogy egy portugál gyűjtő, aki évente kiadott egy válogatást a szerinte legjobb grafikusokról, egyszer Bagarus Zoltánt is a legjobb 30 közé sorolta. Rajta kívül csak Fery Antalt, Nagy László Lázárt és Vén Zoltánt érte ez a kitüntetés.
Baranyai Ferenc Lenkey István kérésére illusztrálta Tompa Mihály Szuhai Mátyás című alkotását. Elkészítette a költő arcképével a könyvhöz kapcsolódó ex librist is. Tamási Áron Ábel-trilógiájához készült könyvjegy mellett még néhány értékes, kevésbé ismert technikával készült lap is látható a tárlókban. Baranyai Ferenc egyik fehér-fekete alkotásán bemutatta az általa alkalmazott borzolásos technikát. 
Kapolcsi Kovács Csaba, aki Kiss Miklóssal közösen készítette a kenyérgyári körforgalom közepén álló Mesebeli életfa című szobrot, könyvillusztrációi és ex librisei szintén láthatók. Az alkotó szólt arról, hogy a felnőttnek is jó néha elkalandozni a mesék birodalmába, ő alkotóként gyakran nyúl vissza a valóságtól távol eső dolgokhoz. 
Külön tárlót kapott a lírai művek illusztrációja, amelyben egykori tagjukra, dr. Boros Editre emlékeztek,  aki  verseket, tanulmányokat, értekezéseket írt, és ahol a téma megengedte, grafikákkal illusztrálta munkáit. A Próbarepülés a tűzmadárral saját verseskötetét,  valamint a Boros-tükörben, az ókortól napjainkig íródott bordalokhoz válogatott  illusztrációit láthatja a közönség. Az alkotóról gimnáziumi osztályfőnöke Gál Zsigmondné emlékezett. Méltatásából sokoldalú, szerény, tehetséges, érzékeny fiatal képe rajzolódott ki. Editet özvegy édesanyja nevelte két testvérével szerény körülmények között. Ez nem akadályozta abban, hogy diplomát szerezzen, kibontakoztassa a tehetségét. Már diákként is szerette az irodalmat, sokat olvasott. 
A könyvek kisgyermek korunktól végigkísérnek bennünket az életünkön. A mesekönyvek illusztrációkkal segítik a megértést. A könyvek külsőre sem egyformák, ahogy mi, emberek sem. Léteznek néhány négyzetcentiméteres könyvek, és olyanok is, amelyek csak fektetve férnek a polcra. Krajcsi Tiborné ex libriseiből is láthatnak darabokat az érdeklődők. 
Ürmös Péter már szinte hazajár Ajkára. Pápán született,  diplomája megszerzése után bekapcsolódott az Ajkai Grafikai Műhely munkájába, a magyarpolányi nyári alkotótábor rendszeres résztvevője. Festett falképeket a Pápai Tókerti Szt. Benedek templomban, készített könyvborítót, sok nagy-és kisgrafikát, emléklapot, tablót, és illusztrált könyvet is, munkái közül néhány most is látható. Stokinger József, a Székesfehérvári Vörösmarty Társaság aktív tagja, gyűjtő, szerkesztő, könyvkiadó, ő bocsátotta rendelkezésére  a Bakacsi Lajos, Kerékgyártó László és Vén Zoltán illusztrálta könyveket. A társaságról szólva elmondta, fontos, hogy az azonos érdeklődésű és értékeket valló emberek találkozzanak, hiszen a közösség mindenki életét gazdagítja. 
A tárlaton kiderült, Szász Endre Munkácsy-díjas festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő is kötődik városunkhoz. Az Ajka Kristály által belekóstolt az üvegművészetbe is. Tíz év alatt 600 könyvet illusztrált. Három rajza és két grafikája, egy általa tervezett porcelán váza és néhány könyv illusztráció szintén része a bemutatónak, amely november 8-ig látogatható.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.