Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

TIHANY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2021. december 2., csütörtök 14:18

Közlemény
Mint ismeretes, a Veszprém Megyei Bíróság új eljárásra kötelezte a Veszprém Megyei Kormányhivatalt. Ez azt jelenti, hogy a „Balatoni kapu” nevű fejlesztési projekt megvalósítása nem kezdődhet el 2022-ben. A Balatoni Kapu projekthez a tihanyi önkormányzat 2020-ban nyerte el pályázatával a Magyar Turisztikai Ügynökség 1,1 milliárdos támogatását. Az önkormányzat a terveket a jogszabályok által előírt módon, az érdekeltekkel egyeztette. A megvalósítással kapcsolatban nemleges, elutasító vélemény egyetlen hatóságtól sem érkezett.

A tervekről az elmúlt években minden helyi fórumon beszámoltunk. Ez év februárjában cikk jelent meg a helyi lapban a közlekedési problémák megoldási lehetőségeiről és a Balatoni Kapu projektről. A fejlesztési elképzelésekről számos alkalommal tájékoztattuk a települési fórumok résztvevőit és a helyi civil szervezeteket. Idén nyáron a sajtóban itt-ott megjelenő cikkekre és az azokban felvetett kérdésekre érdemi válaszokat adtunk. A helyi lakosok számára tájékoztató brosúrában foglaltuk össze a fejlesztéshez kapcsolódó információkat. A „Révbe érünk” egyesülettel felvettük a kapcsolatot, és – felkérésükre - közvetítői szerepet vállaltam a Kenderföldi fejlesztések kapcsán. Ezért a nyár közepén „az itt élők egy csoportjától” induló kampányt kicsit meglepőnek, elkésettnek és nem kellően tájékozottnak éreztem.
A bíróság döntése miatt a tihanyi rév környékének több évtizede várt és múlhatatlanul szükséges rendezése bizonytalan ideig nem kezdődhet meg. A már megítélt és rendelkezésre álló pénzügyi támogatást, amelyre sokévi munkával, sikerrel pályáztunk, az MTÜ a szükséges építési engedélyek hiánya miatt visszavonja. Ezt a forrást most más projektek finanszírozására fogják felhasználni. Ami azt jelenti, hogy a számunkra már egyszer megítélt összeg csak egy új költségvetési előirányzatkánt jelenhet meg, amihez új döntésekre lesz szükség.
Polgármesterként ezt nagyon sajnálom, hiszen ez a terv nagyban hozzájárulna a tihanyi emberek és vendégeink életkörülményeinek javulásához. A révnél tervezett parkolóval korlátozni tudnánk a településre belépő autóforgalmat, így megszűnhetne a kaotikus állapot a település belterületein. Nyáron gyakran áll a forgalom a parkolókból ki- és beálló autók miatt, percekig kell várakozni az úttesten való átkelésre, és igen magas a zaj- és porterhelés. A forgalomcsökkentés és a rendezett közlekedési állapotok megteremtése nemcsak idegenforgalmi, településképi, hanem egészségügyi kérdés is. A bírósági döntés nyomán még – valószínűleg évekig – szenvedni fogunk az átmenő forgalom következményeitől, mert ha nem tudjuk a réven érkező járműveket helyben parkoltatni, akkor be kell őket engedni a településközpontba.
A környezetvédelmi aggályokkal szemben a révi parkoló megépítése miatt csak az invazív zöld juharok kivágása szerepel a tervben, az értékesebb növényállomány megtartása és a vízparti zöldterületek rehabilitálása mellett. Környezetvédelmi okokból a parkoló csak részben kap szilárd burkolatot, és területén ugyanannyi őshonos fát ültetünk el, mint a parkolóhelyek száma.
Az ide tervezett turisztikai információs központ az évi egymilliós áthaladó; illetve ide érkező vendég igényeit elégítené ki a tájékozódás mellett alapvető vendéglátói és higiéniás szolgáltatásokkal.
Azt gondolom, hogy a jelen állapot kialakulásáért komoly felelősséget viselnek a projekt ellenzői is. A késlekedés bizonytalanná teszi a megvalósítást, és ez hátrányos minden Tihanyban élő és ide érkező vendég számára. Szerencsésebb és messze célravezetőbb lett volna, ha aggályaikat még a döntések előtt fogalmazzák meg, és jobban átgondolják, mérlegelik fellépésük negatív következményeit – amelyeket most mindnyájan viselni fogunk.

 

Tósoki Imre polgármester



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.