Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. december 10., péntek 17:23

Dunakeszi a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt tizenharmadik állomása
A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a BM Heros LEK Kft. által biztosított MAN Lion’s City 12 electric modellt december 23-ig lehet kipróbálni Dunakeszin. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.


A Zöld Busz Programban 2022-től 2025-ig a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban. A Program első lépéseként elindult Mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.
– A klímaválság nem új keletű ügy. Ezzel a magyarok is tisztában vannak. A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a Földünket, a természetet, a klímát, akkor ideje beszéd helyett konkrét környezetvédelmi programokat megvalósítanunk. Mivel a tömegközlekedés az egyik fő károsanyag-kibocsátó terület, legjelentősebb környezetvédelmi programjaink közé tartozik a miniszterelnök által meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Program. Az intézkedés része a hazai buszgyártás megerősítését szolgáló akciótervnek is. Örömömre szolgál, hogy a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében ezúttal választókerületembe is ellátogat a programsorozat – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.
– Célunk, hogy a dunakesziek testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár hozzátette: Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A klímavédelmi céljaink eléréséhez komoly áldozatvállalásra van szükség. A Magyar Kormány azért indította el a zöld konzultációt, hogy egy online párbeszéd keretein belül mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról. A kitöltési határidejét meghosszabbították, év végéig várják a válaszokat a  weboldalon – emelte ki Steiner Attila.
– Hálás vagyok, hogy Dunakeszi városa is részt vehet az elektromos buszok tesztelésében. A buszt a Sport Busz Kft. működteti, akik több mint 5 éve végzik Dunakeszin a személyszállítási közszolgáltatást. Célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk Dunakeszit, ahová szép, tiszta és biztonságos környezetbe érkezhetnek haza városunk lakói és ahol örömmel töltik el szabadidejüket is. Ezért folyamatosan zajlik az „Évente 1000 fát ültetünk Dunakeszire” fatelepítési programunk, amelybe a lakosokat is bevonjuk, valamint folyamatos a zöldterületeink és a szabadstrand fejlesztése – hangsúlyozta Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere.
– A mintaprojektek során olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Magyar Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A Zöld Busz Programot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja. Közös célunk, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon. Ezen küldetésünket tükrözi cégünk új neve is, amely hangsúlyozza, hogy az autó-motorsport fejlesztése mellett a zöld mobilitás fejlesztése is a fő tevékenységeink egyike – emelte ki Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.
– A városban egy hónapig közlekedő háromajtós MAN Lion’s City 12 electric jármű 41 ülőhellyel rendelkezik és egyszerre 80 fő szállítására alkalmas. Akkumulátorkapacitása 480 kWh, mely a Mintaprojektben részt vevő autóbuszok közül a legnagyobb, így a 250, de akár a 300 km feletti távolságok biztonságos megtétele garantált. Dunakeszin az autóbusz éjszakai töltését a Swarco Traffic Hungária Kft. biztosítja. A Circontrol Raption 100 típusú töltő 100 kW csúcsteljesítmény leadására képes – ismertette Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.