Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. január 4., kedd 11:06

A KLÍMATUDATOSSÁG ÚTJÁRA LÉPETT A BALASSAGYARMATI TÉRSÉG
A Széchenyi 2020 program keretében Balassagyarmat, Ipolyszög és Patvarc önkormányzatainak konzorciuma 10,47 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a KEHOP-1.2.1-18-2018-00137 azonosítószámú, „Balassagyarmati térségi klímastratégia kidolgozása” című projektjét.
 
A 2020-ban indult projekt keretén belül elkészült a balassagyarmati térség klímastratégiája, melynek legfőbb célkitűzése a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, hatásainak mérséklése és az ehhez való alkalmazkodó-képesség javítása. A szakértők az érintettek széles körének bevonásával határozták meg a helyi feltételekhez illeszkedő legfontosabb rövid- és hosszú távú intézkedések listáját, melyet aztán az ún. társadalmasítás időszakában a lakosságnak is bemutattak, akiknek lehetőségük nyílt a városi rendezvényeken személyesen, a projekt weboldalán keresztül pedig online is véleményezni a készülő dokumentumot. A beérkezett lakossági hozzászólásokat a szakértők megvizsgálták és hasznosították az anyag kidolgozásánál.
 
A klímastratégia megalkotásáért felelős Dipol Humánpolitikai Intézet szakértője Jáki Monika elmondta, hogy a dokumentum két nagyobb egységből áll: a stratégia egy átfogó helyzetértékelés, célmeghatározás és terv a következő 20-30 évre, míg az intézkedési terv olyan helyi-szomszédsági intézkedések listája, amelyek közül számos intézkedés akár már a következő években is megvalósulhat. A szakértő rámutatott: „a szélsőséges időjárási jelenségek világszerte megfigyelhető gyarapodása jelentős kockázatot hordoz magában, melynek fenyegető következményei ráirányították a helyi döntéshozók, a szakemberek, a gazdasági szereplők és a lakosság figyelmét arra, hogy fejleszteni kell a települések környezethez való alkalmazkodóképességét és nagy szükség van a lokális szintű megoldások kidolgozására.”
 
A járványügyi helyzet miatt végül 2021. december végéig meghosszabbított projekt során a klímastratégia megalkotását szemléletformáló programok is kísérték. A rendezvények szervezésével megbízott Atrois Training & Consulting Kft. ügyvezetője, dr. Forgó Gábor megítélése szerint sikeresen zárult a projekt. A környezet- és klímatudatos életmóddal kapcsolatos ismeretek a lakosság széles rétegeihez eljutottak a szakmai konferencián, a játékos óvodai foglalkozásokon, iskolai tanulmányi versenyeken és az ehhez kapcsolódó fotó- és videópályázaton, valamint az Ipolyszögi Falunapon és a Szent Anna napi búcsúban felállított Klíma Pontokon keresztül. Az érdeklődők a mindennapok során alkalmazható praktikus tanácsokkal gazdagodhattak, de rendkívül népszerűek voltak a foglalkoztató játékok, színezők és feladatlapok a Klíma Pontokra látogató kisgyermekek körében, és a felnőttek is örömmel töltötték ki a klímatotót a klímatudatos ajándékok reményében.
 
 
A projektről bővebb információt a https://balassagyarmat.hu/balassagyarmati-tersegi-klimastrategia-kidolgozasa-kehop-1-2-1/ oldalon olvashatnak.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.