Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. március 28., hétfő 19:25

Felavattuk a Psota Irén utca utcanévtábláit
A Szabó Magda sétány, a Solt Ottilia tér és a Komlós Juci köz után ma felavattuk a Psota Irén utca tábláit is.
Ezzel teljessé vált a 2021-ben meghirdetett nőnapi utcanévadó-sorozatunk, mind a négy addig névtelen közterület méltó elnevezést kapott a közösségtől, hiszen olyan nők nevét viselhetik, akik maradandót alkottak, és akikre büszkék vagyunk.
Fontos, hogy sosem csupán utcanévtáblát avatunk. Az a célunk, hogy emlékhelyeket hozzunk létre, hogy szomszédainkra, példaképeinkre és büszkeségeinkre mindig emlékezhessünk és időről időre visszajárhassunk hozzájuk.
Psota Irén vízivárosi. Itt lakott a Csalogány utca elején, itt sétáltatta a Zsuzsinak elnevezett kutyáit, itt élt közöttünk. Számtalan személyes ismerőse, szomszédja, az itteni boltos vagy a többi kutyás élénken emlékszik még a művésznőre. Mert nemcsak a lakása volt itt, ő belakta és élettel töltötte meg a környéket.
Van, akinek a sanzonénekes jut róla eszébe, van, akinek Lujza a kabaréból, mások talán a drámai szerepeit említenék először, de, amire biztosan mindenki egyszerre gondol, hogy ő a DÍVA, a NŐ, így, csupa nagybetűvel!
Nem játszott, a lényéből fakadt az elevensége, a fékezhetetlensége, a rejtelmei, a titokzatos tekintete.
Mindannyian, akik végigélték a XX. század világégéseit, tragédiák sokaságát élhették túl. 29-ben született, de a gazdasági világválság és a világháború idején neki még a kortársainál is nehezebb volt az élete.
„Mikor az ember nem tud sírni, akkor kacag” – énekelte, és így segítette át magát minden nehézségen a vicces, könnyed, fékezhetetlen, sokszor szarkasztikus és önironikus természete.
Életéből több Shakespeare-dráma is íródhatna, az átélt fájdalmak, gyermekkorának rettenetes történései, magánéletének kudarcai több életnek is sok lett volna.
Mindent megkapott az élettől, csak a két legfontosabbat nem: Gyereke nem lehetett és a nagy szerelmét börtönbe zárták hosszú évekre.
De még ezt is a rá jellemző szarkasztikus humorral élte meg: „Valaki megkérte a kezemet. Az illető neve magány.” Neki ott maradt a színház, a színpad, a színészet – a lehetőség, hogy könnyebben viselje azt, amit amúgy túlélni sem egyszerű.
Ő volt a díva, a tragika, a komika, a színház nagyasszonya, a filmek ünnepelt királynője. Ő volt a Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő.
De nekünk, itt a II. kerületben ennél sokkal több volt. 1970 óta lakott a Csalogány utcában, nekünk a szomszédunk, a barátunk, a kutyafuttatóban a Zsuzsi kutyák gazdija volt. Több mint negyven évig itt sétált a Duna parton, innen indult a színházba és ide jött haza, itt tanulta a szerepeit, itt szeretett, sírt, örült, itt élte az életét.
Itt adott neki szerenádot 2008-ban a Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band, a 85. születésnapján pedig Haumann Péter és Farkas Gábor Gábriel.
Ma is azért jöttünk össze, hogy köszöntsük őt a születése napján. És, ha már ünnepelni jöttünk, ajándékot is hoztunk, mégpedig azt, hogy aki erre jár, itt egy új utcanévtáblán olvashatja majd a nevét.
Szemben a szálloda vendégei majd megkérdezhetik a recepcióst, ki volt az a Psota, és majd jön a válasz, hogy Ő egy híres magyar színésznő, az erre lakó kisgyerek, ha megkérdezi a mamáját, de miért épp ezt az utcát nevezték el így, majd büszkén mondhatja, hogy azért mert ott lakott, miközben felmutat a 8. emeleti erkélyre.
Köszönöm, hogy velünk tartott Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, Képes Gábor költő és Farkas Gábor Gábriel énekes, színész!
Őrsi Gergely, 
polgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.