Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. április 10., vasárnap 14:50

Csapatmunka és megfelelő háttér hozza az eredményt
Sportgálán ismerte el Ajka a város hírnevét öregbítő sportolók, edzők, testnevelő tanárok, szervezők tevékenységét április 8-án a Sportcsarnokban. A rendezvényen elhangzott, hogy közösségi összefogás, megfelelő létesítményi és szakmai háttér nélkül nincs eredmény. 
Schwartz Béla Ajka város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy Ajka a nagyságához és rangjához méltóan a versenysportban a másodosztályban szeretne szerepelni, de vannak sportágak, ahol túlszárnyalták azt. A megyeszékhelyek az elsők a városok sorában, az Ajka nagyságúak a másodikak. A vizilabda, a jégkorong, a kosárlabda, a  kézilabda, a labdarúgás területén teljesítették a sportolók a célt, az első osztályba vagy extraligába jutott asztalitenisz, sakk, teke pedig túl is szárnyalta. Az eredményekhez létesítményekre is szükség van. A társasági adóból a vállalkozók által felajánlható összeg nagy segítség, mióta lehet igényelni, csaknem 10 milliárd forint értékű fejlesztés zajlott. Elkészült a fedett uszoda, a jégcsarnok, legutóbb a kosárlabda csarnok. Tervben van egy  asztalitenisz csarnok építése és a lőtér fejlesztése, valamint a Csónakázó tó körül egy rekortán futópálya építése, amely a tömegsport igényeket elégíti ki.  Hiányzik még egy atlétika pálya, amelyhez a polgármester Navracsics Tibor segítségét kérte. 
A polgármester hozzátette, a 2016-ban létrehozott  Sportváros Kft. sportból származó bevétele alakulása után 10 millió forint volt, most pedig több, mint 200 millió. A költségek is nagy mértékben emelkedtek, például a labdarúgásban 1 pont megszerzése 2016-ban 1 millió forintba került, most ugyanez 9-10 millióba. Az új sportágak meghonosításához mindig összegyűlt az 50 gyerek. Így jött létre a jégkorong és a vizilabda csapat. A női sportolást is szeretnék erősíteni, a női kosárlabda csapat ma már eredményes.
Navracsics Tibor országgyűlési képviselő köszöntőjében megfogalmazta, hogy a sportban csak közösségi eredmények léteznek. Minden egyéni sportoló mellett áll család, edzők, szakemberek, bátorító baráti csoportok. Ezek a közösségek teszik erőssé Ajka városát, amelyből erednek mindazon eredmények, amelyekért a sportolókat elismerjük. 
Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában kifejtette, a város által a Pannon Egyetemmel kötött szerződés javítja a város sporthelyzetét is. Ajkán nem volt felsőoktatás, ezért azzal kellett szembesülniük, hogy a sportolók 18 évesen elmentek más városba tanulni, így sok egyesület komoly veszteséget szenvedett. Ajkán az utánpótlásnevelést fontosnak tartják, és jól meg is szervezik. Már az óvodásokat viszik úszni,  jégcsarnokba korcsolyázni, aerobikra és még sok sportágat kipróbálhatnak, az általános és középiskolában is indult sportosztály. Ajkán vannak sikeres versenyzők, akik keményen megdolgoznak az eredményekért, felkészült szakemberek segitik a fejlődésüket, kiépült a szükséges infrastruktúra és egyre jobbak a körülmények, a megfelelő a pénzügyi háttér, amelyet az önkormányzat és támogatók biztositanak. Az elmúlt két évben, amikor a pandémia idején a sportolás is nehezebbé vált, sem csökkent az igazolt versenyzők és a csapatok száma, hanem emelkedett. A város bizonyos területeken regionális, sőt a jégkorongban megyei központ kíván lenni. Vásároltak kisbuszokat, azokkal hozzák edzésre a környékről a tehetséges fiatalokat. A tömegsportot is fontosnak tartják, már ismét tudják azokat a rendezvényeket is  szervezni. Geri Gyula hozzátette, hogy a sportegészségügy és rehabilitáció terén van még teendő, de ez az ágazat országosan is el van maradva. 
A díjakat dr. Navracsics Tibor, Schwartz Béla és Geri Gyula adta át. 

Életmű díjban részesült Lautner József,
Ajka város tömegsportjában hosszú éveken át végzett munkájáért, a kispályás bizottságot több, mint két évtizeden át tartó vezetéséért, valamint Utassy István,
Ajka város sportéletének hosszú időn át történő támogatásáért. 
„Ajka város legjobb sportolója 2021” címet a férfiaknál 
Sárközi Tamás (lövészet, Ajkai Technikai Tömegsport Egyesület), Németh Károly (erőemelő, God-Gym Ajka ), 
Szlovik Ferenc Richárd (íjászat, Ajkai Terepíjász Egyesület) kapta. A férfi utánpótlás kategóriában
Józsa Szilárd (thai-boksz, Szilágy Muaythai SE ), az Emberi Erőforrás Minisztériuma „Nemzet a fiatal tehetségeiért” ösztöndíjasa, Kaufmann Bertalan (sakk ASSE és Sentimento Ajka BSK) Ajka legjobb utánpótláskorú sakkozója, valamint Poscher Bálint (aerobik Viva Fitness SE) érdemelte ki az elismerést.
A nőknél Gaál Zsóka (sakk Sentimento Ajka BSK) 
a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere, az U14, U15 éven aluli lányok mezőnyében világranglista vezető, Erdélyi Virág (karate SUN-DOME SE), Englert Hajnalka (íjászat Ajkai Terepíjász Egyesület) és 
Poór Tamásné (röplabda Röpisuli SE), az utánpótlás kategóriában Kiss Csenge (asztalitenisz Ajkai Asztalitenisz SE) a magyar reménység válogatott tagja,
Palkovics Adél (úszás Rája ’94 Úszóklub Ajka) korosztályos válogatott, Reicher Dorka (atlétika TovaFutók SE) korosztályos válogatott érdemelte ki eredményei alapján. Senior kategóriában díjazott lett Bujna Lilla (úszás TovaFutók SE), Ládi János (tájfutás Bakonyi Tájfutó Klub), Farkas Mihály (terepíjászat Ajkai Terepíjász Egyesület), Ódor János (kerékpár Kiválók-BakonySport KSE), Horváth Árpád (karate SUN-DOME SE), Kaszásné Boa Ágnes (tájfutás Bakonyi Tájfutó Klub).
A csapatok közül a Futball Club Ajka, a Sentimento Ajka BSK sakk valamint az Ajka Kristály teke csapata kapta az elismerést, különdijas lett a Dinamik Rock and Roll Klub „Ladies Dance” nagyformációs csapata.
Az edzők közül kiemelkedően teljesített Kis Károly (labdarúgás FC Ajka), Kertai Gábor (cselgáncs F.T.Judo Judo Club Ajka), Ughy Zoltán (asztalitenisz Ajkai Asztalitenisz SE), Rónaszéki Szilvia (kosárlabda Szent Pál Kosárlabda Akadémia), valamint 
Faragó Gyula (jégkorong Ajkai Óriások Jégkorong Klub). Az edzők és testnevelő tanárok közül a gálán Bujna Lilla, Farkas András, Király Csaba, Krütznerné Vida Veronika, Horváth-Matán Szilvia, Kajtár János, Horváth Tibor, Szilágyi Arnold, Czebe Attila, Végh Balázs, Takács András, Beszerdik Krisztián és Vetró-Barna László vehetett át elismerést. 
Az év rendezvénye Jégcsarnok szeptemberi átadása volt. A létesítmény üzemeltetési vezetője Balogh Márton, az Ajkai Óriások Jégkorong Klub elnöke Pákai Gergő. 
Az utánpótlás csapatsportoknál az Év csapata 2021 címet elnyerte az Ajkai Óriások Jégkorong Klub
U12, edző Faragó Gyula és Láday András, a Kézilabda Klub Ajka fiú ifjúsági csapat, edző Poór Tamás, az Ajkai Trampolin SE fiú U12, edző Szánóczki Szilvia, a Futball Club Ajka U17, edző Csörnyei Zoltán, a Röpisuli SE Ajka
U11, edző Berzsenyi Gabriella, az Ajkai Utánpótlás Kosárlabda SE fiú U18, edző Péter Zsolt, a Cápa Vízilabda Klub Úszó-Vízilabda SE serdülő csapat, edző Bujtás Balázs. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.