Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. augusztus 15. hétfő
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. április 21., csütörtök 16:00

Mentorképzés duális partnereknek
Mentorképzést tart a Pannon Egyetem a duális partnerei számára. Az Okos Házban április 20-án tartották az első foglalkozást, a másodikat egy hét múlva, április 27-én. Dr. Utasi Anett egyetemi docens, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a képzéssel támogatják az egyetemmel együttműködő partnerek azon személyzeti szakembereit és mentorait, akik a vállalati környezetben töltött gyakorlati időszak alatt segítik a hallgatókat. A továbbképzés azért fontos, mert a mentorok elsajátítják azt a tudást, amellyel a hallgatókkal való együttműködést gördülékenyebbé tehetik. A mentor lehet mérnök, informatikus, közgazdász, előfordul, hogy egy generációval is idősebb, mint a mentorált. Munka mellett egyetemi tanulmányokat folytatni komoly odafigyelést, hatékony időbeosztást követel, ezért fontos, hogy a mentor időben és jól tudjon szakmai és mentális támogatást, segítséget nyújtani mentoráltja számára. 
Az oktatók tapasztalták, hogy aki jól érzi magát a duális partnernél, a tanulmányaiban is sikeresebb. 
A duális képzésben való részvétel mindhárom résztvevő számára előnyökkel jár. A hallgató, a diploma megszerzése mellett munkatapasztalatot szerez, akár a duális partnernél is maradhat munkavállalóként, hiszen már ismerik őt, tudják, mi az erőssége, milyen feladatokban a leghatékonyabb. A gazdasági társaság diplomás, de már szakmai tapasztalattal is rendelkező szakemberrel növelheti létszámát. A hallgató egy gazdasági évben 110 napot tölt el gyakorlati helyén, amiért a mindenkori minimálbér összegének 65 százalékát, jelenleg 130 ezer forintot kap havonta, azon felül az egyetem által biztosított juttatásokban, például ösztöndíjban is részesülhet. A cégek a 3. - 4. félévtől már egyre több értékteremtő   feladatot bízhatnak a hallgatóra. Az egyetem kapcsolatrendszere a résztvevő  vállalatok számának növekedésével bővül. A Pannon Egyetemnek jelenleg 180-200 duális képzésben részt vevő hallgatója van, amellyel az országban a legjobb három intézmény köze került, de tovább szeretnék bővíteni a rendszert. 

A jelentkezési határidő hamarosan lezárul, nagy az érdeklődés a duális képzés iránt. Azt, hogy kit fogadnak, a duális partner dönti el interjúztatást követően. Ajkán jelenleg a Bourns Kft. van jelen duális partnerként, de a nemrég a Városházán a cégvezetők számára tartott megbeszélésen többen jelezték, érdeklődnek a lehetőség iránt. Dr. Utasi Anett hozzátette, hogy az ajkai továbbtanulóknál népszerű a Pannon Egyetem, ahol számos szakot kínálnak, például pedagógus, műszaki, informatikai, gazdaságtudományi képzési területen. Nagy az igény az új óvodapedagógus képzésre. A Pannon Egyetem Ajka város Önkormányzatával együttműködve a műszaki pályára készülő fiatalok számára az emelt szintű matematikai érettségi sikeres teljesítését segítve ingyenes felkészítőt indított, melyen a középiskolások szívesen vesznek részt. 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.