Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 26. vasárnap
Hírek témák szerint

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. április 26., kedd 18:14

Elkészült, csodálatosan megszépült a székesfehérvári Aranybulla-emlékmű és környezete
Helyszíni bejáráson mutatták be a nyilvánosságnak a felújított Aranybulla-emlékművet és környezetét Székesfehérváron. Az öreghegyi Csúcsos-hegyen található emlékmű az Árpád-ház Programnak köszönhetően a fehérváriak egyik közkedvelt kiránduló- és pihenőhelye lehet.
 
Az Aranybulla Emlékév kapcsán már a múlt héten néma koszorúzások helyszíne volt a székesfehérvári Aranybulla-emlékmű, de a nagyközönség számára most került bemutatásra. Az Árpád-ház Program keretében  az emlékmű és környezetének helyreállítására összesen 650 millió forintot ítélt meg a Kormány. A rehabilitáció célja az volt, hogy a kihasználatlan terület alkalmassá és méltóvá váljon megemlékezések rendezésére, valamint a hétköznapokban kirándulóhelyként funkcionálhasson.

Ennek érdekében az emlékműhöz felvezető két lépcsőn, az András és az Árpád névre keresztelt feljárókon haladva dísztérrel és közösségi pihenőhelyekkel is találkozhatnak a kirándulók. A kerékpáros pihenőhelynél tűzrakók, piknikasztalok és ivókút is kialakításra került. Ahogy Herczegné Ghyczy Zsuzsanna, a KörTeKert Stúdió tervezője a bejáráson elmondta, az építkezés során szerették volna tiszteletben tartani a Csúcsos-hegyet, ezért például a pihenőterasznál kialakított nézőtér a hegy formájához igazodik. A növényültetésnél is fontos szempont volt a történelmi vonal erősítése - mint kiderült, a 152 darab fa, több ezer cserje és az öntözőrendszer kiépítése során az eredetileg is megtalálható, vadvirágos növényzetet próbálták megidézni. Ahogy Vojtek Tímea, a korábban az Országzászló tér megújításában és a Sóstó rehabilitált környezetének kialakításában is résztvevő tervező fogalmazott: egy összetett és nagyon szép feladat volt a helyszín felújítása.

Ahogy dr. Cser-Palkovics András polgármester felidézte, az Aranybulla-emlékmű helyszíne mély történelmi gyökerekkel rendelkezik, hiszen a Képes Krónikában Árpád első magyar területen lévő szálláshelyeként jelölik. „Egy nagyon szép kulturális és történelmi központ, valamint annak környezete újult meg, amely eddig sosem volt méltó módon kialakítva. Most az Árpád-ház Program keretében 650 millió forintból, teljes egészében kormányzati forrásból valósult meg a felújítás. Bízom benne, hogy már tavasszal mindenki a szépségére jár majd az elkészült új közparknak.” – fogalmazott a polgármester, aki egy igazi fehérvári összefogásként jellemezte a projektet. A városvezető tájékoztatása szerint az emlékmű és környezete teljesen elkészült, azonban a megvalósult fejlesztés újabb ötleteket hozott: hamarosan kialakításra kerülhet egy szociális blokk is.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében az Aranybulla Emlékév vonatkozásában emelte ki a helyszín történelmi jelentőségét, hiszen 800 évvel ezelőtt II. András ezen a helyen hirdette ki az Aranybullát. A képviselő elmondta: a projekt megvalósításával szerették volna elérni, hogy ne csak egy emlékhely, de egy közkedvelt kirándulóhelyszín is legyen az Aranybulla-emlékmű. Ahogy elhangzott, az Árpád-ház Program folytatódik: hamarosan a volt Köztársaság Mozi épületében is megvalósulnak a tervezett új funkciók, már javában zajlik a kiállítótér, a kőtár és a látogatóközpont kialakítása.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.