Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. május 26., csütörtök 08:28

Képzés az építőipari vállalkozóknak
Segít az IPOSZ haladni a korral 
Ajka és Devecser térségi építőipari vállalkozások számára tartott digitalizációs és kommunikációs workshopot az ajkai ipartestület az IPOSZ-szal konzorciumban, pályázati támogatással díjmentesen. Németh László , az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke  elmondta, hogy főként a középkorú vagy annál idősebb vállalkozók számára fontos, hogy haladjanak a korral és a korszerű technikával. Az ő korosztályukban vannak, akiknek az e-napló vezetése is gondot jelent. Ma már a technika alkalmazása nagyban hozzájárul a sikerhez, hiszen alkalmazásával időt és pénzt spórolhat. A tervező és a kivitelező elektronikusan tud kommunikálni, akár az építkezésről is. Az elektronikus rendszerben nyomon tudja követni azt, hogy hol tart az építkezés, volt-e ellenőrzés, az adott területen hányan dolgoznak, valamint látványtervet, árajánlatot is tud küldeni a megrendelőnek. Ma már a technikai háttér adott ahhoz is, hogy távolról figyelje a telephelyet, a gépállományt. Ma már az is lehetővé vált, hogy  az épületet beszkenneljék, így bárhol meg lehet nézni annak jellemzőit, és nem kell odautazni, hogy méréseket végezzenek. Az épületinformációs rendszerbe a tervezéstől a szanálásig minden lényeges információt fel lehet tölteni, így nyomon lehet követni a műszaki paramétereket, a felújításokat.  A tematika kidolgozásához az érintettek véleményét kérték, országszerte 100 vállalkozót kerestek meg a kérdőíves felmérésben. 
A workshopokra az iskolából kikerülő szakembereket is meghívták. Az elnöktől megtudtuk, nagyon ritka az, hogy egy fiatal vállalkozóként kezdje a pályafutását. Ma már 3 - 4 generációs családi vállalkozások szűnnek meg azért, mert a leszármazottak nem kívánják folytatni azt. Az alkalmazotti lét előnyei számukra vonzóbbak, mert nem kockáztatják a vagyonukat, minden hónapban megkapják a fizetésüket, ledolgozzák a munkaidőt, és a napjuk többi része szabad. A vállalkozók többsége ma nem 8 órát dolgozik. A munka a szabadidő és a családi programok rovására megy, ezért sem életcél sokaknak. A pályakezdőknek nem vonzó a fizikai munka annak ellenére sem, hogy óriási fejlődésen ment keresztül az ipar, ami könnyebbé tette azt. Az is gond, hogy a fizikai munka presztízse alacsony, azt kellene helyreállítani. Külföldön megbecsülik a jó asztalost, akire úgy tekintenek, hogy alkot, a jó villanyszerelőt, akiben megbízhatnak, hogy minőségi munkát végez.
Ajka különleges helyzetben van, ugyanis ipari város, sok a szakmával rendelkező, de ipari üzemben dolgozó, aki a szakmájához kötődő munkákat saját magának megcsinálja, sőt családtagjainak, barátainak is, így a vállalkozó számára csökken a kereslet. Egy mezőgazdasági település más, ott mindenhez szakembert kell hívni. A multinál a szakma sem azonos. Ott betanított munkavégzőként néhány műveletet kell elvégezni, amíg a lakossági szolgáltatónak minden feladatot el kell tudnia látni. Nekik folyamatosan haladniuk kell a korral, nyitottnak lenni az újra, képezni magukat, különben lemaradnak, és az a munka minősége rovására megy. Idővel a piacról is kieshetnek. Az eszközök is folyamatosan fejlődnek, amellyel szintén lépést kell tartani. Évtizedek óta a piacon levő, biztos hátterű vállalkozások szűnnek meg azért, mert a leszármazottak nem akarják folytatni, a tulajdonos hamarosan nyugdíjba vonul, és a modernebb géppark olyan sokba kerülne, hogy még az árát sem termelné meg. A 2008-as válság idején kapott egy nagy csapást az építőipar. Sokan kényszerből multinál vállaltak állást. A többségük ott is maradt, nem tért vissza a szakmájába. Egyikük meg is indokolta a döntését. A nyáron klimatizált, télen fűtött csarnokban fix munkaidőben fix fizetésért egyszerűbb dolgozni, mint a hóban, kánikulában akár hétvégén is dolgozni, zsákokat emelgetni. Ajkán az emberek megtalálják a számításukat, tömegesen nem vállalnak munkát külföldön. Mindig vannak, akik kipróbálják magukat néhány évig, aztán hazatérnek. Akik feladják a külföldi állásukat teszik azért, mert eljárt felettük az idő, már nem bírják azt a pörgést, befejezte a tanulmányait a gyerek és már kevesebb pénz is elegendő. Itthon is emelkedtek a bérek, ezért sokan meggondolják, hogy érdemes-e a családtól több száz kilométerre élni. Ma a szakemberhiány oka, hogy a népes Ratkó generáció tagjai már nyugdíjasok, vagy közelednek aktív pályafutásuk végéhez. A fiatalabb generációk már nem olyan népesek. Így fordulhat elő például az, amit napjainkban gyakran olvashatunk, hogy havi 800 ezer forintos fizetésért sem kapnak a vendéglátóhelyek szakképzett munkavállalót. Az ok nem az, hogy válogatnak a munkavállalók, hanem az, hogy nincs megfelelő szakember. Az idősebbek már nem bírják a terhelést, ugyanis felszolgálóként egész nap menni, vagy szakácsként a konyhában akár éjszakába nyúlóan készíteni az ételeket, komoly fizikai és szellemi igénybe vétel. Ma az iparban generációváltás zajlik. A mai oktatás minőségétől függ, hogy milyen lesz a jövő szakembere. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.