Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. május 31., kedd 07:48

Fenntarthatóság átgondolt anyagfelhasználással
Ábrándok bűvöletében:  a fenntartható fejlődés korlátai címmel tartotta a Pannon Egyetem Ajka Kampusz nyitó előadását Gelencsér András levegőkémikus, akadémikus, a Pannon Egyetem rektora május 30-án. A nagyterem megtelt érdeklődőkkel. 
Az akadémikus elmondta, hogy nemcsak a jövőt de már a jelent is meghatározza az, hogy mit tudunk tenni a fenntarthatóság szempontjából.  
Hozzátette, a fenntarthatóságról keringő tévhiteket szeretné előadásában eloszlatni. Az alaptétel, hogy a fejlődést a fosszilis energiahordozóknak köszönhetjük, a készlet kimerülése a modern élet alapjainak megrendülését hozza el. Az él fenntartható módon, akinek minél kisebb az ökológiai lábnyoma. Azt tartják sokan, hogy az energia fenntartható módon való biztosítása a jövőnk kulcsa. Ezzel a felfogással mindössze egy baj van, az, hogy nem igaz.
Nem a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése az a módszer, amellyel a világ összes problémáját orvosolhatjuk. A Földre a Napból érkező energia mennyisége gyakorlatilag korlátlan, 10 ezer szerese annak, mint amennyit felhasználunk. Óriási mennyiségben van jelen, csak az a gond, hogy nem akkor, nem ott és nem úgy jön, ahogy a modern élethez szükséges volna. Fény jön, és nem vezetéken az energia, hogy azonnal rá tudjuk tenni a gépeinket. Ez régen nem volt gond, sőt, például a busmanoknál ma sem az. Ők nem kívánnak energiát átalakítani. Összegyűjtik a növényeket, az állatokat és elfogyasztják. Ez a modern civilizációnál nem működik. Az ember az éghajlatot közvetlenül nem tudja befolyásolni. Közvetve viszont igen. Egy kilogramm gázolajból, ha elégetjük  egy gramm korom lesz. A nagy felületű, fekete korom annyi fényenergiát nyel el, amennyi egy háztartás heti energia szükséglete. A szén-dioxid is így működik. Ez a mellékhatás az éghajlat változásába már bele tud szólni. 
A politikusok gyakran mondják, hogy az éghajlatváltozás megállítható. Ennek jegyében lehet tüntetni, politikai találkozókat tartani, de mivel a találkozóra a természetet nem hívták meg, így nincs arról tudomása, hogy mit kellene tennie. Az éghajlatváltozás a természeti rendszer működése, és ebből a természetet nem lehet kihagyni. 
A sarkkörön túl olvad a fagyott talaj, szerves anyagok szabadulnak fel, nincs ember, aki ezt meg tudná akadályozni. A Sarkvidék jegének 70 százaléka az elmúlt 40 év alatt elolvadt. Ez egy öngerjesztő folyamat, nem verődik vissza a fény, hanem elnyelődik, ezért erősödik az olvadás. 
Gyakran halljuk, hogy a megújuló energiaforrás oldja meg a problémát. Megújulónak mondják a napelemet, amely telepítésére még pályázatot is lehet nyerni. A gond pusztán az, hogy a napelem nem megújuló és nem is energiaforrás, hanem energia átalakító eszköz. Magról kihajtó napelemet vgy szélkereket látott valaki? A megújuló energiaforrás a növény, amely fotoszintetizál, megnő, kivágják, majd kezdődik a folyamat elölről. 
A napenergiát nem tudjuk szabályozni, nem tőlünk függ,  mikor van éjszaka vagy nappal, tél és nyár. Egy hordó olajnál más a helyzet, azt akkor használjuk fel, amikor akarjuk. 
A napelem előállítása rengeteg anyagot, szilíciumot, alumíniumot, rezet, fémeket igényel, valamint sok energiát. Az általa termelt energia háromszorosa annak, amennyit az előállításához felhasználtak. Egy napelempark, ha 25 évig működik, az első 6 évben az előállításához szükséges energiát termeli vissza.
A hőerőmű viszont a befektetett energia 40-szeresét hozza vissza.
Az erőforrások hatékony felhasználása kulcskérdés a jövőnk szempontjából. Ha ilyen ütemben folyik a felhasználás, a gallium, a lítium, a mangán 2060 környékére elfogy. A földtörténet teljes szakaszában létrehozott anyagok mindig lesznek, de nem biztos, hogy olyan mennyiségben és körülmények között, hogy gazdaságos legyen a kinyerése. 
A fogyasztói társadalomra jellemző túlfogyasztásból kell visszavenni, homo shopiensből váljunk homo sapienssé. Nem elegendő elektromos autót vásárolni, a tengerparti nyaraláson a koktélt szívószál nélkül fogyasztani, majd ünnepelni magunkat, hogy milyen zöldek vagyunk. A jövő az anyag átgondolt, célszerű felhasználásában van. A rövid élettartamú fogyasztási cikkek helyett sokáig használhatót gyártani, amit lehet javíttatni csere helyett, és a még jó ruhadarabokat sem kell pusztán azért eldobni, mert az idén más szín a  divat. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.