Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. június 2., csütörtök 17:26

Kitüntetések pedagógusnap alkalmából
Az egyik legfelelősségteljesebb hivatás az övék 
A pedagógus nem csupán ismereteket ad át, hanem személyes példamutatásán keresztül is nevel. Magyarországon a társadalom megbecsülését fejezi ki, hogy 70 éve június elején köszöntjük az óvodapedagógusokat, a tanítókat, a tanárokat, a szakoktatókat. Ajka város Önkormányzata és a Pápai Tankerületi Központ június másodikán tartotta a köszöntőt a Városházán.  Az ünnepségen  Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója megfogalmazta, hogy a társadalom régóta tisztában van a pedagógus munkájának a jelentőségével. Jelen ünnep nem arra hivatott, hogy a hétköznapok nehézségeiről szóljunk,  és arra sem, hogy mindazt az ünnepléssel elfeledtessük. Az ünnep jo alkalom arra, hogy megköszönjük mindazoknak, akik ezt a pályát választották, és maradnak hivatásukban. Hálásak vagyunk a gyermekek érdekében végzett áldozatos munkájukért, hiszen azokért élnek, akiket szeretnek, a jövőért, a jóért. Pedagógusnak lenni az egyik legfelelősségteljesebb hivatás, művelői szinte azonnal érzékelik, hogyan épül tevékenységük által a világ. A tanulók teljesítménye mögött ott van a pedagógus tudása, elhivatottsága, nem csak ismereteket adnak át, hanem nevelnek is. 
Az Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított  „Oktatásért-nevelésért” díszoklevél kitüntetést az idén  több évtizedes, kimagasló színvonalú tevékenysége elismeréseként Tölgyesi Attila középiskolai tanár vette át dr. Horváth József alpolgármestertől.
Tölgyesi Attila tanári diplomáját technika szakon, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, 1998-ban szerezte.  Az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége jogelődjénél 1982-ben kezdett dolgozni.  A Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán 2007-ben kapta meg a második diplomáját közoktatási vezető szakon.
2013 óta gyakorlati képzőhelyek ellenőrzését végző szakértő, 2015 óta vesz részt pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzésében, 2021 óta duális képzőhelyek ellenőrzését végző szakértő.
Iskolájában igazgató-helyettesként 17 évet dolgozott, jelenleg a tagintézmény vezetője.
Tölgyesi Attila négy évtizedes pályafutása alatt mindvégig elhivatott tanárként tanított, szakmai tekintélyt szerezve a mindenkori iskolavezetés, kollégái és tanítványai körében. 
Munkáját a tőle megszokott alapossággal, megbízhatósággal végzi, iránymutatásai, a munkatársakat segítő tevékenysége értékes, stabil értékeket képviselő, irányadó vezetővé tették. 
„Sportért” díszoklevél kitüntetést Liska Bálint középiskolai testnevelő tanárnak ítélték oda a képviselőtestület tagjai. 
A kitüntetett 1999 óta tanít testnevelést az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumban. Első diplomáját es kosárlabda edzői képesítését a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-testnevelés szakán 1999-ben szerezte, majd  2001-ben egyetemi kiegészítő szakot végzett testnevelésből a Pécsi Tudományegyetemen. 
Célja, hogy diákjaival megszerettesse a mozgás és az egészséges életmódot. Számos sportág kipróbálására biztosít lehetőséget, például  a kosárlabda, a röplabda, a szertorna, az atlétika, a kézilabda és a labdarúgás, 
a trambulin, a floorball alapjait igyekszik magas szinten átadni. A tömegsport mellett a versenysportra való felkészítést is fontosnak tartja.  Különösen a lány 
kosárlabda csapatokkal ért el kimagasló eredményeket az elmúlt években, 2010-től rendszeresen az országos diákolimpia élmezőnyében végeztek. A városi sportrendezvények szervezése mellett a megye sportéletének koordinálásában is aktív részt vállal. Tagja a Veszprém  Megyei Kosárlabda Szövetségnek, a Veszprém Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének, elnöke a Magyar Floorball Szövetség versenybizottságának. Évente szervezi a TovaFutók Sportegyesület által hirdetett, 6-13 éves korcsoport számára kiírt versenyeket.
A Pedagógus Emlékplakettet az önkormányzati és egyházi fenntartású intézmények pedagógusainak dr. Horváth József adta át  Ajka Városi Óvoda óvodapedagógusának,  Takácsi-Máhr Juditnak, a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvodából Pákainé Molnár Évának, a Szent István Király Katolikus Általános Iskola  pedagógusának, Májusi Zsolt Mihálynak, az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium pedagógusának, Antalné Kovács Erikának és Sashalmi Melindának. Az állami fenntartású intézmények dolgozói Egyházi Andreától vették át a kitüntetést.
A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumból Horváth Tibor tanár,  az Ajkai Eötvös Loránd – Kossuth Lajos Általános Iskola tantestületéből Sulák Ágnes Zsuzsanna, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból Várbíró Anita, a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából Turbán Lászlóné, az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumból Csényiné Berkovics Ildikó Katalin, a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai közül Peternics – Sümegi Rita, a Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből Freiliné Vitai Andrea részesült elismerésben.
Az ünnepséget követő pohárköszöntőben dr. Horváth József kiemelte, a pedagógusok erkölcsi és anyagi elismerése egyaránt fontos. A társadalom részéről az erkölcsi elismerés rendben van, de ha azt szeretnénk, hogy a legjobb fiatalok lepjenek a pályára és maradjanak is, az anyagi elismerés is fontos. Látjuk, hogy Európában hogyan becsülik meg a pedagógusokat. Ajka finnországi testvérvárosában, Rovaniemiben elmondták, hogy mennyit keres egy igazgató, egy tanár. Többszörösét, mint a magyar. Ott az életszínvonal is más, de a nálunk a pedagógus bérek az életszínvonalhoz képest is el vannak maradva. Van egy "bértorta" amelyen osztozni kell. A pedagógusbérek nem tartoznak a prioritások közé. A bérek rendezése ne csak ígéret legyen, kívánom, hogy hamarosan valósuljon is meg. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.