Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

NOVAJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2022. június 9., csütörtök 13:08

Árvízcsökkentő záportározó Novajon
Novaj Községi Önkormányzat sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében megjelent „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” (TOP-2.1.3-16) című Felhívásra, amelynek keretében az „Árvízcsökkentő záportározó Novajon” (TOP-2.1.3-16-HE1-2021-00022) című projekt megvalósításához 198.468.006,- forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A fejlesztés forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
A pályázat benyújtásának oka az volt, hogy az elmúlt két évtizedben a Novaji-patakon és a Körtvélyesi-árkon olyan mértékű vízhozamok vonultak le, melyeket a belterületi mederszakaszok már nem voltak képesek kiöntés nélkül levezetni, emiatt utak, lakóingatlanok kerültek víz alá, lakóépületeket öntött el az áradat, jelentős értéket képviselő ingatlanok és ingóságok kerültek veszélybe.
A legnagyobb károk a Novaji-patak menti Mátyás úton és a Petőfi Sándor – Jókai Mór – István - Bajcsy Zsilinszky - II. Rákóczi Ferenc – Hunyadi László – József Attila - Sport utcák mentén mutatkoztak. Burkolt utak és lakóingatlanok kerültek víz alá, hidak rongálódtak meg a Körtvélyesi-árok mentén az Akácfa, Apponyi Albert, Kovács Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, Hunyadi László és Mezőkövesdi út érintettségével. Külön kiemelendő a Sportpálya melletti szennyvízátemelő és a belterület déli végén húzódó borászat palackozó üzemének nagy mértékű ingatlan- és gépvagyon veszélyeztetettsége.
A hirtelen lezúduló csapadékvíz elvezetésének szempontjából kiemelt jelentőségű feladat az értékek védelme (ingatlanok, lakóépületek, közintézmények stb., egyéb területek, vonalas infrastruktúra), ezért törekedni kell a csapadékvizek megfelelő elvezetésére.
A projekt tartalma a csapadékvizek okozta árvíz és egyéb vízkár veszélyeztetettség csökkentése érdekében a Körtvélyesi-árkon egy záportározó kiépítése, amellyel megteremtődik a település belterületének csapadék- és vízbiztonsága. A Körtvélyesi-árok irányából érkező vízhozamok árvízcsúcs csökkentésére, többlet vízhozamból származó vízmennyiség ideiglenes visszatartására és késleltetett levezetésére egy völgyzárógátas záportározó épül a belterület és a külterület határán.
A záportározó megvalósítása az alábbi vízilétesítmények építésével jár:
-          Völgyzárógát, töltésépítésre alkalmas szabvány szerinti anyag beépítésével, állékonysági számításokkal igazolt keresztszelvénnyel, a víz ideiglenes visszatartására alkalmas talajszerkezettel.
-          Elzárás nélküli átereszes üzemi műtárgy, az érkező vízhozam egy részének völgyzárógáton való átvezetésére, al- és felvízi oldalon a csatlakozó meder burkolásával, az alvízen kialakuló rohanó vízmozgás energiájának megtörésére alkalmas fogazással.
-          Árapasztó műtárgy, arra az esetre, ha a vonatkozó szabvány szerinti levonulási modelltől eltérő vízhozamok érkezése miatt a tározási vízszint a max. üzemi vízszintet meghaladná. A műtárgy megvalósításával teljes biztonsággal megelőzhető a völgyzárógát tönkremeneteléhez vezető töltésmeghágás esete.
-          Árapasztó csatorna az árapasztó bukótól a Körtvélyesi-árokba való becsatlakozásig. Az áteresz átbocsátó képességét meghaladó vízhozam érkezése esetén az árvíztömeg egy része az átereszen továbbhalad a belterület felé, másik része betárózódik. A tározótér az árhullám levonulási idejétől és vízhozamától függő szintig átmenetileg feltöltődik, majd késleltetve – a csőáteresz vízszállító kapacitásának függvényében – leürül.
A tározó térfogata úgy került meghatározásra, hogy folyamatos vízleeresztés mellett alkalmas legyen a mértékadó árvíztömeg betorozására.
A projekt várhatóan 2023. október hónapban zárul le. Jelenleg az Önkormányzat rendelkezik a szükséges engedélyekkel, és a végleges, kiviteli terv elkészítése folyamatban van. Ezt követően megtörténik a közbeszerzési eljárás lefolytatása a kivitelező kiválasztására.

 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.