Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 10. szombat
Hírek témák szerint

NAGYKÁLLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. november 23., szerda 15:42

Korszerű és energiatakarékos Nagykálló új bölcsődéje
A közelmúltban átadták az új, három csoportszobás bölcsődét Nagykállóban, a Bajcsy-Zsilinszky E. utcában. A 36 gyermeket befogadó intézmény 355 millió forint európai uniós és állami forrásból valósult meg.
Korszerű, környezetbarát, színes és energiatakarékos – röviden így jellemezhető a nagykállói Napsugár Bölcsőde, melynek átadóünnepségét szeptemberben tartották. A kivitelezési munkálatok még múlt év tavaszán kezdődtek, az idei nevelési év kezdetén pedig már birtokba vehették a kis bölcsődések az új intézményt, amely korszerű építési technológiával készült.
- Fontos szempont, hogy a város legújabb, 570 négyzetméter alapterületű létesítménye korszerű épület, megújuló energiaforrások felhasználásával készült, ami azt jelenti, hogy modern fűtéssel - hőszivattyúval és gázfűtéssel - rendelkezik, a tetőszerkezetre pedig napelemek kerültek elhelyezésre - mondta Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere, aki hozzátette, hogy a pályázatot ugyan az előző városvezetés nyújtotta be, de a tervezést és a kivitelezést már a jelenlegi testület vitte végig. - Nagyon szép épülettel gazdagodott városunk, köszönet érte a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Simon Miklósnak, Magyarország Kormányának és a képviselő-testület tagjainak, hogy megtudtuk valósítani ezt a projektet – fűzte hozzá Horváth Tibor.
Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt arról is, hogy a most megvalósult beruházás mellett, hamarosan elkészül a református egyházközség egy csoportszobás bölcsődéje, melynek a közelmúltban kezdődtek a kialakítási munkálatai. A városban rövidesen négy csoportba írathatják be gyermekeiket a helyi szülők.
- A nagykállói intézmény is része a Nyírség átfogó bölcsődeépítési és bővítési programjának, melynek során 16 bölcsőde készült el, illetve jelenleg is épül, mintegy 4 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően több száz új bölcsődei férőhellyel gyarapodik térségünk. A legkisebbek napközbeni ellátása, ami eddig csak a nagyobb települések sajátossága volt, már a kisebb településeken is elérhető. Fontos szempont, hogy ha a kisgyermeket nevelő szülők dolgozni szeretnének, akkor a kicsik napközbeni felügyelete ennek ne legyen akadálya akkor sem, ha a családban ezt nem tudják megoldani – mondta az átadóünnepségen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.
Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében reményét fejezte ki, hogy nagyon sok gyermek azokban az években fog közösségbe járni, amikor a leginkább fogékony, ezért lényeges szempont, hogy milyen körülmények között tölti bölcsődés, vagy óvodás napjait.
- Nekünk pedig - politikusként, közéleti emberként - az a feladatunk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsuk számukra. Lényeges, hogy a befektetett sok-sok forint jó helyre kerüljön, ott kamatozzon, ahol kell: a kiművelt emberfőbe. Mert ha valaki az oktatásba fektet – akárcsak egy forintot is -, az valóban a jövőt építi – hangsúlyozta Baracsi Endre.
– Bölcsődénkben a csoportszobák berendezése, a korszerű játékok mind-mind azt szolgálják, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Itt saját korosztályukkal lehetnek, erősödnek társas kapcsolataik, megélhetik a közös játék örömét. Munkatársaimmal a biztonságos, szeretetteljes légkör kialakítására törekszünk – mondta Krausz Gabriella, a Napsugár Bölcsőde vezetője az avatóünnepségen.
Az intézményben a 36 férőhelyes, három csoportszoba a hozzátartozó mosdókkal, öltözővel az épület földszintjén kapott helyett, míg az első emeleten dolgozói öltöző, teakonyha található, valamint kialakítottak egy közel 50 négyzetméteres foglalkoztató termet is.
Nagykálló Város Önkormányzata 354 999 999 forint, vissza nem térítendő támogatást nyert „A jövő bölcsődéje Nagykállóban” című, TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00033 azonosítószámú pályázat megvalósítására, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az új épület kivitelezésén túl az intézményhez szükséges kiszolgálóhelyiségekbe eszközök, berendezések, valamint udvari játszóeszközök beszerzését is fedezte az elnyert támogatás. A bölcsődefejlesztésnek köszönhetően 6 új munkahely is létesült a városban.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.