Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. február 4. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. január 25., szerda 10:24

Ajka, Élhető város
SajtóközleményAjka, Élhető városProjekt indító sajtóközlemény2023/januárAláírásra került az „Ajka, Élhető város” című projekt Támogatási Szerződése. A projekt keretében Ajka Város Önkormányzata a Magyar Közút Zrt és a Bányász Kulturális Egyesület sikeresen pályázott a várost megújító program megvalósítására. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretén belül TOP_PLUSZ-1.2.1.-21-VE1 Élhető települések tárgyú felhívást keretében a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 1 146 millió Ft vissza nem térítendő támogatás támogatást nyert el. Ajka Város Önkormányzata a Magyar Közút Zrt és a Bányász Kulturális Egyesület konzorciumban kívánja megvalósítani a város következő éveinek egyik legkomplexebb fejlesztéseit, melyek javítják a település általános környezeti állapotát, hozzájárulva a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához. 
A célok figyelembevételével a fejlesztés komplex módon képes kezelni a települési infrastruktúra és funkció hiányok pótlását, a kármegelőzést, a környezeti károk felszámolását és a barnamezős területek újrahasznosítását, az elérhetőség és települési klíma javítását. 
A felhívás „főtevékenységei” alapján a következő tevékenységeket tervezzük: Az ajkai lakosság körében a legkedveltebb városi közterület, a Városliget felújítása ennek részeként zöldterület és játszótér fejlesztése, futópálya, vizesblokk kialakítása. A csapadékvíz gazdálkodás javítása érdekében esőkerteket alakítunk ki az Újélet utcában és a Városligetben. A kerékpárosbarát fejlesztések keretében Ajka-Tósokberénd közötti szakaszon folytatódik a kerékpárút építése, a belvárosba kerékpáros létesítmények, nyomvonalak kerülnek kialakításra. A Béke és Alkotmány utcát összekötő új közúti híd, az alternatív elkerülő útvonal kialakításával hozzájárul a városi fenntartható közlekedés feltételeihez.Az „okos” település fejlesztések jegyében tervezzük az okos közvilágítást a Városligetben, okos zebra kialakítását a biztonságos közlekedés érdekében, okos vízmérést az önkormányzati nevelési, szociális, kulturális, és sportintézményekben az intézményi vízhasználat csökkentése érdekében.A környezeti fenntarthatóság követelményeit szem előtt tartva a települési zöld környezet megteremtését tűztük ki célként. Csingervölgyben a volt Ármin bánya területét kívánjuk bekapcsolni a városi zöldterületi infrastruktúrába. A lakossági hulladékcsökkentés érdekében közösségi komposztáló kívánunk kialakítani a közösségi kertben.A fejlesztés együttesen hozzájárulnak az élhető városi környezet kialakításához.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

További információ kérhető: Tóth Gergelystratégiai és fejlesztési referens
Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal8400 Ajka, Szabadság tér 12.tel: +36-88-521-145fax:+36-88-212-794mobil: +36-30-620-4103fejlesztes@hivatal.ajka.hu
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.