Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. március 24., péntek 13:11

Novák Katalin Magyarország államfője adta át a megújult Szaplonczay sétány egy szakaszát
2023. március 23-án Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke Fonyódra látogatott, hogy Hidvégi József polgármester úrral közösen átadják a megújult Szaplonczay-sétány egy szakaszát.
Novák Katalint Hidvégi József polgármester és Erdei Barnabás alpolgármester fogadta a Múzeumnál. Rövid sétát tettek az új kiszolgáló épület előtti téren, illetve a sétányon a Szaplonczay emlékműig. Domina Barnabás huszárkapitány és a kishuszárok felvezetésével érkeztek meg az emlékműnél felállított pódiumhoz. A Fonyódi Császár-Huszár Hagyományőrző Gyerekcsapat tagjai díszelgő sorfallal tisztelegtek Novák Katalin előtt.

Hidvégi József polgármester köszöntötte a köztársasági elnök asszonyt, valamint a meghívott vendégeket. Megtisztelte az eseményt Biró Norbert a Somogy Vármegyei közgyűlés elnöke, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, a település Képviselő – testületének tagjai, intézmények, cégek vezetői és dolgozói, a tervezők, a kivitelezők és érdeklődő fonyódiak. Fonyód polgármestere köszöntött mindenkit, akik együtt örülnek a Szaplonczay-sétány megújításának és az első szakasz nyilvánosság előtti megnyitásának. Megköszönte a tervezők, a kivitelezők, a Polgármesteri Hivatal és a Városüzemeltetés dolgozóinak, hogy minőségi munkájukkal egy csodát varázsoltak a fonyódiak és az ide látogatók elé. Külön kiemelte a kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatását, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez az álom, valamint a fonyódi huszár hagyományőrző gyermekcsapat tisztelgését, amellyel emelték az ünnepség színvonalát.

 „Fonyód mindig is büszke volt természetes és épített értékeire, az értékeket teremtő őseire. Szaplonczay Manó doktor Somogy Vármegye tisztifőorvosa, a Balaton nagy rajongója, Bélatelep alapítója egyike volt azoknak, akik letették a fürdőváros alapjait. Ezen a magasparton sétált egykoron gróf Zichy Béla, Ripka Ferenc Budapest főpolgármestere, Bethlen István miniszterelnök, Huszka Jenő zeneszerző, a Törley család tagjai, Szinyei Merse Pál festő és jó néhány előkelőség a fürdőkultúra kialakulásakor. – idézte fel a városhoz köthető neves történelmi személyek emlékét a polgármester.
„Ennek a sétánynak felújításával szeretnénk megmutatni a Fonyódra látogatóknak azt a csodát, amiről Cholnoky Jenő világhírű földrajz tudósunk így írt: Maga a fonyódi hegy valóságos kis múzeuma a Balaton történetének. A Balaton környékének leggyönyörűbb üdülőhelye, innen a legszebb a Tapolcai  medence vulkáncsoportjának képe, ilyen tájképet nemigen látni Európában.” - idézte fel Hidvégi József, majd arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy gyönyörködjenek ebben a látványban és vigyék hírét ennek a csodának.
„Ide el kell jönni mindenkinek, aki szépet akar látni, aki a Balatont úgy akarja látni, ahogyan csak a madarak láthatják.” – zárta köszöntőjét.

Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke beszédet mondott e jeles alkalommal.
„Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek. A kettőnek az együttese, ami Magyarországot igazán széppé teszi. Feladatomnak érzem azt, hogy felhívjam a figyelmet Magyarország szépségeire, legyen itt szó akár a természeti kincseinkről, akár a Magyarországon élő embereknek a gazdagságáról.” – kezdte beszédét az államfő.
„Közös bennünk a nyelvünk, közös bennünk a történelmünk, közös a Himnuszunk, közösek az olimpikonjaink. Annyi olyan közös dolog van, amelyre mint egy nemzet együtt tekinthetünk és bárhol is járunk nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében, vagy a világ olyan pontján, ahol jelentős magyar diaszpóra él, ezek azok a pontok, amelyek a szívünket nekünk magyaroknak egyformán dobbantják meg. Ilyen közös pont a Balaton is. Amikor valaki a Balaton szót hallja, amikor valaki a Balatonra gondol, vagy a Balatonra tekint - éljen bárhol a világon - ha magyar, akkor úgy dobban meg a szíve, ahogy senki másnak.” – fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette, innen lehet csak tanúhegyeket úgy látni, ahogy mi innen, erről a sétányról láthatjuk.
„Ha azt mondom, hogy Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek, akkor most itt ennél a sétány átadásnál ezt a legjobban megtapasztalhatjuk. Hiszen egyszerre láthatjuk a természeti kincset, ezt a gyönyörűséget, ami itt van a lábunk előtt, a Balatont. A Balatonnak folyamatosan változó ezer színben pompázó gazdagságát, a tanúhegyeket, az északi partot.” – folyatta.
Elnök asszony hangsúlyozta: egy sétány arról szól, hogy itt találkozhatnak az emberek. Megemlítette a megújult épületet, ami egy találkozási hely lesz, egy olyan családbarát hely, ahol a család minden tagja megpihenhet, biztonságban érezheti magát vagy útra kelhet.
„Ez a sétány nem pusztán a természeti kincsre, a természeti gazdagságra hívja fel a figyelmünket, hanem az emberi értékekre is, a közösség értékeire, hiszen ezek együtt adják Magyarország gazdagságát.”
Magyarország köztársasági elnöke külön kiemelte a hagyományőrző gyermekcsapatunk szereplését!
„Sokszor van alkalmam díszelgők mellett elmenni, de ilyenben még nem volt eddig részem és ezt nagyon szépen köszönöm. És ezt az örökséget is köszönöm, hogy ápolják és kérem ápolják a jövőben is.” – dicsérte meg a kishuszárokat.
„Nekünk a Balaton a riviéra, büszkék vagyunk a Balatonra és bárhova megyek a világon mindig azt érzem, lehet, hogy vannak ennél nagyobb tengerek, óceánok, ennél kékebb víz, ennél gazdagabb természeti vagy energia gazdagság, akkor is a mi hazánk, amire igazán büszkék lehetünk.” – zárta le gondolatait Novák Katalin.

Magyarország államfője és a város polgármestere ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot, amellyel megnyitották a sétány elkészült szakaszát a közönség részére.


5 csatolt kép 53412
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.