Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. május 3., hétfő 15:27

Debrecen és Nagyvárad – Együtt az üzleti életben
Debrecen és Nagyvárad, illetve Hajdú-Bihar és Bihar megye kapcsolatát erősíti tovább az Együtt című, magyar és román nyelvű üzleti hetilap, melyet közösen szerkesztenek a két városban.

A hetilapot, valamint a mögötte álló európai uniós projektet 2010. május 3-án mutatták be Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége, valamint a két szerkesztőség vezetői.
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta: esztendők óta nagyon jó a kapcsolatuk a nagyváradiakkal, s több programban is együttműködtek már. Ezek közül azonban jelentőségében kiemelkedik az Együtt című üzleti hetilap közös létrehozása és működtetése. A 2009 decemberében indult és 2011 februárjáig tartó, 100 millió forint értékű, 95 százalékos európai uniós finanszírozású program keretében megjelentetett lap és a hozzá kapcsolódó internetes portál a remények szerint hatékonyan és hasznosan fogja szolgálni a határ mindkét oldalán tevékenykedő vállalkozásokat, melyek ki tudják majd használni a folyamatos információáramlásban rejlő üzleti lehetőségeket.
Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke magyarul köszöntötte a bemutató vendégeit. Mint elmondta, ő maga azért kezdett el magyarul tanulni, mert a kilencvenes években magyar partnerekkel létesített üzleti kapcsolatot. Az ezt követően románul folytatott köszöntőjében Ioan Lucian kiemelte: szövetsége és az itteni gazdasági kamara között két éve van nagyon szoros, s ma már nyugodtan elmondhatjuk, nem csupán partrneri, hanem baráti kapcsolat. Azért tudnak jól együtt dolgozni, mert felismerték, hogy közösen mindkét fél számára nagyon hasznos lépéseket tudnak tenni. A kétnyelvű lap léte is ennek a hatékony együttes munkálkodásnak az eredménye. Európában sehol nincs hasonló üzleti kiadvány, s a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke azt reméli, hogy az európai uniós finanszírozási időszakot követően is tovább fog élni az újság és az internetes honlap. A két regionális gazdasági szervezet egyébként továbbra is közösen szeretne újabb európai uniós programokban részt venni.
Az Együtt című hetilap célja a határ két oldalán lévő üzleti közösségek összekapcsolása, a határon átnyúló üzleti lehetőségek továbbfejlesztése, a partneri együttműködések, a sikeres vállalkozók és a vállalkozói sikerek bemutatása – ismertette Kiss András, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projektmenedzsere. Mint elmondta, mindez már annak jegyében történik, hogy 2011 tavaszán Magyarország és Románia között megszűnik a schengeni határ, amivel együtt az üzleti lehetőségek terén is új távlatok nyílnak. Románia jelenleg Magyarország – s egyben Hajdú-Bihar megye – második legfontosabb külkereskedelmi partnere, s mintegy 10 ezer magyarországi vállalkozás van jelen érdekeltségeivel a romániai piacon. Ebben az üzleti környezetben tevékenykedik az Együtt című hetilap, amely a határ mindkét oldalán 2000-2000 példányban jelenik meg hétfőnként.
Az újság a vállalkozói szövetség és a kamara tagjaihoz, azok társszervezeteihez, társintézményeihez, valamint mezőgazdasági vállalkozásokhoz jut el ingyenesen, címlista alapján. A 16 oldalas lap 8-8 oldalon ugyanazzal a tartalommal jelenik meg magyar és román nyelven. Az összeállítások, rovatok egyaránt foglalkoznak magyarországi és romániai üzleti témákkal – mondta el az újságot bemutatva Krizsán-Kalmár Erika, főszerkesztő-helyettes. Az Együtt 2010. március 15-én jelent meg először, így az éppen a bemutató napján, május 3-án napvilágot látott szám immár a nyolcadik a sorban. A lap átvette a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Hírlevelének szerepét is, amely 18 éves folyamatos megjelenést követően szűnt meg. Az Együtt címlapján olyan vezető téma jelenik meg minden héten, amely a határ mindkét oldalán foglalkoztatják a vállalkozókat. A téma több szempontú feldolgozása a 3. oldalon folytatódik. A 2. oldal az aktuális Hajdú-Bihar és Bihar megyei, valamint a magyar és román országos híreké. A 4. oldal Kitekintő rovatában szintén országos, valamint európai uniós hírek szerepelnek. Az 5. oldal címe: A siker titka. Ebben a rovatban sikeres vállalkozásokról, vállalkozókról jelennek meg írások, bemutatva munkamódszereiket, a sikerhez vezető útjukat. A 6. oldalt a határon átnyúló üzleti érdekeltségekkel rendelkező cégek bemutatásának szenteli a lap. A 7. oldal az európai uniós ügyeké, pályázati lehetőségeké, míg a 8. oldalon a vállalkozói szövetséghez és a kamarához kapcsolódó hírek, eseményekről szóló beszámolók olvashatók. Krizsán-Kalmár Erika hangsúlyozta, hogy a lap az eddigi nyolc megjelenés alatt folyamatosan formálódott, változott, ami annak köszönhető, hogy a román és magyar szerkesztői stáb egyre jobban tud együtt dolgozni.
Az újságot és a hozzá kapcsolódó internetes portált főszerkesztőként jegyző Ioan Bonchis elsősorban a portálról ejtett szót, előre bocsájtva, hogy az Együtt szerkesztősége összesen 11 munkatársból áll, akik közül 8-an Nagyváradon, 3-an pedig Debrecenben dolgoznak. A lap anyagainak kölcsönös fordítása, a portál üzemeltetése, az újság nyomtatása Nagyváradon zajlik. A portál a helyi, országos és nemzetközi aktuális üzleti hírekkel, a gazdaság jogi környezetével, a határon átnyúló kapcsolatokkal, Bihar és Hajdú-Bihar megye üzleti életével, a finanszírozási lehetőségekkel foglalkozik, valamint gazdasági eseményeket ajánl. A kínálatot a jövőben kulturális és társadalmi eseményekkel, munkaügyi információkkal, európai uniós projektlehetőségek ismertetésével is bővíteni kívánják.
A bemutató vendégeitől többek közt félévenkénti angol nyelvű összefoglaló készítésére, vámszabályok ismertetésére, munkabiztonsági információk, heti, havi eseménynaptár közlésére vonatkozó javaslatok hangzottak el. Ezeket a szerkesztők megvalósíthatónak tartották.

1 csatolt kép Együtt
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.