Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. május 20., csütörtök 09:30

TÖOSZ főtitkári álláspont a T/32 számú a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatról (részletes megállapítások)
Részletes megállapítások
Az Indítvány szerint az eddigi kislistás rendszer elnevezése egyéni listás választási rendszerre változik. A javasolt képviselői létszámcsökkentés mértéke visszafogottabb, mint a KÖEF által korábban támogatott. Pl.: a KÖEF javaslata 500 lakosig 2 képviselővel számolt, addig az Indítvány 2 fős testületet csak 100 lakosig javasol, vagy a KÖEF 2000 lakosig javasolta a 4 fős testületet, addig az Indítvány 1000 lakosig.
Összességében ugyancsak kisebb mértékű csökkentést javasol az Indítvány, mint a KÖEF a vegyes választási rendszerben, viszont a kompenzációs listán megszerezhető mandátumok száma kisebb, mint a KÖEF javaslat. A rendszer egyéni választókerületben megszerezhető mandátumok felé történő eltérítésével a TÖOSZ mindig egyetértett.
A megyei közgyűlések választásánál a lakosság szám figyelembevételével történő differenciált csökkentéssel egyet lehet érteni. Ugyanakkor mindenképpen érdemes felvetni, hogy a megyei önkormányzat, mint területi önkormányzat esetén a területi szempontokat érvényesíteni kellene, vagyis a pártlistás választás helyett a kistérségi, többmandátumos egyéni választókerületi rendszerre kellene áttérni, alkalmazva a vegyes választási rendszer kompenzációs listás megoldását. Az Indítvány alapján marad a megye és a megyei jogú város elkülönülése, miközben e tekintetben az elmúlt időszakban teljes egyetértés volt a szakmában, hogy a megyei jogú városokat integrálni kell a megyékbe.
Ugyancsak egyet lehet érteni a fővárosi közgyűlés létszámának lakosságszámhoz kötésével és ennek révén a csökkentéssel.
Az ajánlás kérdésében alapvetően a Hatályos törvényszöveg köszön vissza, egyedül a főpolgármester-jelölt ajánlásánál szerepel eltérés az Indítványban, ami nehezen indokolható, hiszen a rendszer egészének logikai rendjét töri meg, ugyanis összességében ott magas a választópolgárok ajánlási aránya, ahol alacsony a lakosság szám és ennek következtében minél népesebb egy település annál kisebb arányú ajánlás várható el. Így semmi nem indokolja, hogy a főpolgármester-jelöltség esetében az eddigi 0,5%-os ajánlást 2%-ra emeljék.
A megyei választókerületben a 0,3%-ról 1%-ra történő emelés elfogadható, ami szintén indokolja a fővárosnál megfogalmazott ajánlási elvárás csökkentését.
Ugyancsak magasabb elvárást fogalmaz meg az Indítvány a kompenzációs lista állítás feltételeként, azáltal, hogy az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet kell állítani. Ez a változtatás a kispártok és a kisebb jelöltállító szervezetek számára jelent hátrányt. E tekintetben nincsen sem KÖEF, sem TÖOSZ álláspont, mert ez a kérdés eddig így nem merült fel.
A különféle önkormányzati tisztségekre történő jelölésnél a TÖOSZ korábban is javasolta, hogy egyidejűleg ne indulhasson senki polgármesterségért és települési képviselőségért. Ugyan az Indítvány megoldásként szerepelteti, hogy aki elnyerte a polgármesteri tisztséget és egyidejűleg képviselőnek megválasztották ez utóbbi tisztségről le kell mondania, viszont a nem nyertes polgármester-jelöltek, mint választott képviselők gyakran lehetetlen helyzetet teremtenek a képviselő testületek munkájában, így a kettős képviseletre való egyidejű jelöltséget indokolt lenne kizárni.
A korábbi hírekkel szemben az Indítvány kitart a közvetlen polgármester választás mellett, ami értelemszerűen támogatható. A választás eredményének megállapítása tekintetében új elem, hogy a vegyes választási rendszerben a mandátumot szerző jelöltre leadott szavazatok 50% plusz egy szavazatot meghaladó része is beszámít a töredékszavazatok közé. Ez a javaslat a győztest tovább erősíti, miközben valóban tartalmaz igazságossági elemet is, hiszen a mandátumhoz „nem szükséges” voksoknak ugyanaz a sorsa, mint a mandátumot nem eredményező szavazatoknak.


Összegzés
Az Indítványban megfogalmazott javaslatok összességében támogathatóak, nem ellentétesek az eddigi törekvésekkel és az önkormányzati érdekekkel. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy ez a törvényi szabályozás nem pótolja az önkormányzati rendszer átalakítását, amelynek fontos tartalmi eleme az önkormányzati képviselő helyének, szerepének és felelősségének pontosítása. Önmagában a kevesebb nem jelent hatékonyság és eredményesség növekedést, és érdemi anyagi megtakarítást sem. Ne keltsük azt a látszatot, hogy a képviselők számának csökkenésével a csökkenő képviselői tiszteletdíj érdemben tud javítani az önkormányzatok gazdasági helyzetén. A kistelepülések jelentős részében eddig sem kaptak tiszteletdíjat a képviselők.
A TÖOSZ 2010. május 13-ai küldöttgyűlésén a többség kezdeményezte, hogy ismételten vessük fel, hogy az önkormányzati képviselők ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a képviselői munkával összefüggésben keletkező igazolt költségeik kerüljenek megtérítésére. A TÖOSZ e tárgyban megfogalmazott javaslatát a társszövetségek korábban nem támogatták.


Budapest, 2010. május 19.
Dr. Zongor Gábor
TÖOSZ főtitkár

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.