Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 28., hétfő 14:39

Átadták a Polgármesteri Aranygyűrű-díjakat (2.)
Kaszai János, Vésztő


Kaszai János Vésztőn született 1945-ben. Nős, két felnőtt gyermeke és két unokája van. A városházán 1964. január 2. óta dolgozik. Előbb előadóként, majd vb-titkárként, később jegyzőként tevékenykedett. Polgármesterré 1992. októberében választották meg először. Azóta négyszer választották újra.


„A polgármesterségen túl 1994-től tagja vagyok a Békés Megyei Önkormányzat Képviselő-testületének, s megalakulása óta a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás alelnöki tisztét is betöltöm. Több mint tíz éven át voltam a Vasutas Települések Szövetségének (VTSZ) országos elnöke is. Ezért nem véletlen, hogy éppen én tiltakoztam leghevesebben a vasutas településként ismert vésztői szárnyvonal megszüntetése ellen. Sajnos ma már a kisvasútból is mindössze egy emlékhely maradt Vésztőn.
Az Uniós csatlakozást követően a temességi Igazfalvával már gazdaságilag is elmélyítettük testvérvárosi kapcsolatunkat. A két település története amúgy is szinte közös, hiszen a 19. század utolsó dekádjában hatvankilenc vésztői telepes család is hozzájárult a Temesvártól közel száz kilométerre, keletre található falu alapjainak lefektetéséhez.
Jó, hogy vannak emberek, akik Babits Mihállyal együtt azt vallják: „A jelent csak a múltból lehet megérteni: a jövőt csak a múlt alapjára lehet felépíteni.” Nekünk, itt Vésztőn élő embereknek is jobban meg kell ismerni településünk múltját, megtapasztalni, hogy a régi korok emberei is törekvőek voltak, akkor is hoztak áldozatokat azért, hogy fejlődjön ez a település. Az, hogy Vésztőt most városként emlegethetjük, köszönhető az ötven vagy száz évvel ezelőtti történéseknek, kezdeményezéseknek is.”


Olajos Mihály, Szentpéterszeg


Szentpéterszegen született 1954-ben. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, középiskolába Debrecen-Pallagra, a Balázsházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolába járt. Diplomát a szarvasi Mezőgazdasági Főiskola növénytermesztés szakán szerzett. A rendszerváltozás óta áll a Szentpéterszegi képviselőtestület élén.


„Az elmúlt húsz év alatt a településen jelentős fejlődés történt: 1990-93-ig új nyolcosztályos iskolát építettünk, korszerű tornateremmel, a község infrastruktúrája a csatornázáson kívül teljesen kiépült, 1995-ben új kút fúrásával és a víz tisztításával pedig az egészséges ivóvíz- ellátást is sikerült megoldanunk. Az önkormányzathoz tartozó intézmények épületei felújítottuk, korszerűsítettük, illetve akadálymentesítettük, míg az Idősek Napközi Otthonának épületét teljesen újjá építettük.
Településünkön – Az önkormányzat támogatásával – kiemelkedően sok civil szervezet működik, gazdagítva a falu mindennapi életét: van megyei másodosztályú osztályú futball csapatunk, sportlövőink, önkéntes tűzoltóink, polgárőreink, de horgász és néptánc kör, illetve hagyományőrző egyesület is szerveződött Szentpéterszegen.
A helyi lakosok környezetük igényes kialakításának köszönhetően több éve sikeresen szerepelünk a „Virágos Magyarországért” versenyben, 2007-ben az Önkormányzati Minisztérium fődíját nyerték el Községi Kategóriában. 2004-től elindították a „Takaros Porta” mozgalmat, mely címet évente öt portának ítél az értékelő bizottság. A falu büszke a szép, az igényesen kialakított rendezett környezetre, úgy a belterületre, mint a szűken vett külterületre.”


Dr. Gémesi György MÖSZ elnök posztumusz elsimerésben részesítette Toboz Gyula Bódvalenke volt polgármesterét, aki 2002-től töltötte be a város vezetőjének.
Toboz Gyula felsimerte, hogy a 90%-ban cigány lakosságú településen szemléetváltást kell végrehajtani ahhoz, hogy a a falu fellendüljön.
Így indult el Európai Uniós forrás segítségével a freskófalu program.
Ma már több tucat anyaországi és külföldi cigány származású művész kereste fel Bódvalenkét.
Toboz Gyula 2010 januárjában hunyt el.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.