Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. július 12., hétfő 11:24

19. Nemzetiségi és Sörfesztivál Környén
Jövőre lesz húsz esztendeje, hogy a környei önkormányzat megteremtette a Nemzetiségi és Sörfesztivál hagyományát, így idén, július 9-e és 11-e között már 19. alkalommal várta a vendégeket hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programok sokasága. A háromnapos rendezvényt végig igazi fesztiváli napsütés kísérte, így a kedvező időjárásnak és a minden korosztály igényeit kielégítő programoknak köszönhetően több ezer ember látogatott el a községbe. A sztárvendégek mellett természetesen a falu szűkebb és tágabb környezetének hagyományőrző, kulturális csoportjai is ízelítőt adtak a múlt örökségéből Környén.


19. alkalommal rendezték meg a hétvégén Környén a Nemzetiségi és Sörfesztivált, amely a három nap során – a sztárvendégek mellett – a község szűkebb, valamint tágabb környezetében működő hagyományőrző és kulturális csoportok számára is lehetőséget biztosított, hogy megmutassák, milyen munkát végeznek, milyen küldetést teljesítenek. Idén először a Környe testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező Rozmaring Egyesület és a helyi Német Nemzetiség Dalkör közös magyar és német nyelvű produkcióval is készült, ezzel is kifejezve a két község szoros kapcsolatát.
A Felvidékről érkező vendégek mellett természetesen a felsőpatonyi, gladenbachi és steffenbergi partnerkapcsolat képviselői sem hiányozhattak a rendezvényről, ez utóbbi német településsel éppen öt esztendeje létesített hivatalosan is kapcsolatot Környe. A baráti szálak messzebbre, 1998-ig nyúlnak vissza, s Környe részéről Stamler Dezsőné, Fábián Józsefné, valamint Szőgyéni Zoltán voltak a mozgatórugói. Nekik mondott köszönetet, s nyújtotta át a steffenbergi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Alfred Weizel által készíttetett emléklapot a rendezvény megnyitó ünnepségén Paul-Heinz Petri, a Partnerkapcsolati Egyesület elnöke.  


„A hagyományápolás, a partnerkapcsolatok mellett a fesztivál másik fő feladata a  szórakoztatás. Nehéz évet, éveket tudunk magunk mögött, és mindenkinek szüksége van a feltöltődésre. Erre a legalkalmasabbak az ünnepek, amikor lelkünket is ünneplőbe öltöztetjük, s falunk is legszebb arcát mutatja a vendégeknek.” – fogalmazott megnyitó beszédében szombaton Beke László polgármester, s az első koccintás előtt mindazok számára köszönetét fejezte ki, akik részt vállaltak a fesztivál előkészítésével, megszervezésével kapcsolatos feladatokból.
A rendezvény célkitűzése, azaz, hogy minden korosztály számára feledhetetlen élményt nyújtson, maradéktalanul megvalósult, hiszen a négy helyszínen összességében közel félszáz program, produkció várta a fesztivál több ezer vendégét, akik az idén is díjtalanul szállító Dotto kisvonaton utazva a község legfontosabb intézményeivel, látnivalóival és múltjával is megismerkedhettek.  


A Nemzetiségi és Sörfesztivál programjának 13 esztendeje része a vasárnapi szentmisét követő koszorúzás a római katolikus templom parkjában felállított Kitelepítési Emlékműnél, hiszen 1947. augusztus 27-én Környét is érintette a jogtalan kitelepítés: 101 családot zsúfoltak zárt teherkocsikba, s szállítottak Németországba. Helyükre felvidékről, Csallóközből telepítettek át magyar ajkú családokat.
„Ez a két csonka oszlop jelzi azt, hogy 63 évvel ezelőtt az ostobaság legyőzte a józan észt, hogy a gonoszság felülkerekedett a jóságon, hogy Európa-szerte milliókat üldöztek el lakóhelyükről, szülőföldjükről.”– idézte fel az akkori eseményeket a község első embere. Beke László azt kérte, hogy mindenki, aki elsétál a két oszlop mellett, nyissa ki a szívét, hallgassa meg, miről mesélnek, hogy a történelem soha többé ne ismételhesse meg önmagát.
Az emlékműnél vasárnap az önkormányzat nevében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, majd a környei német kisebbségi önkormányzat, s a testvértelepülések képviselői helyezték el az emlékezés virágait mindazok előtt tisztelegve, akiket 1947-ben elszakítottak szülőföldjüktől.


Egy nem hagyományos ünnepi mozzanatra is sor került a fesztivál harmadik napján. A képviselő-testület tavasszal úgy határozott, hogy a Környe Díszpolgára címet idén Peter Pfingstnek, Steffenberg polgármesterének adományozza. A testvértelepülés vezetője március 15-én egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a község ünnepségén, így az elismerést most vehette át Beke Lászlótól.
Peter Pfingst 12 éve tölti be Steffenberg polgármesteri tisztét, a két település öt esztendővel ezelőtt kötött partnerkapcsolati megállapodást, melyet tartalommal is megtöltöttek. Peter Pfingst alapozta meg a kulturális csoportok és az általános iskolák között kialakult kiváló kapcsolatot, így az eltelt években számos steffenbergi kisdiák ismerkedhetett meg környei társaik mindennapjaival, s a falubeli gyerekek is rendszeres látogatói a steffenbergi iskolának.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.