Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. augusztus 18., szerda 12:39

Kiosztották a „Szülőföldünk” megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat díjait
Zsúfolásig megtelt a Megyeháza díszterme szerdán délelőtt megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredményhirdetését és díjkiosztóját tartották. A meghívottakat dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Jászberényi Ferencné, a „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület tiszteletbeli elnöke és a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai köszöntötték.

„A hon ismerete nélkül nincs hazaszeretet, ami nélkül üres térben lebegnénk, gyökerek és kötődések nélkül” – fogalmazott köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke, majd Márai Sándor szavait idézte: „A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj. Nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életedet alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.” 

A honismeret a legkiválóbb eszköz a nevelésben, az ismeretek kézzelfoghatóvá, személyessé, életszerűvé tételében. Alkalmas arra, hogy a szülőföld, a lakóhely múltját megismerjék diákjaink. Segíthet abban, hogy ez az ismeret ne csupán egy tiszteletreméltó nemzeti kincs, hanem mindennapjainkat át-meg átszövő eleven érték legyen. A honismeret nagyon is közvetlen módon segíti kisebb csoportok, közösségek létrehozását, amelyek nélkül az iskola nem iskola, amelyek nélkül nevelni nem tudunk. Okítani igen, de nevelni biztosan nem.

A „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete – a megyei önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával – több mint három évtizede szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei pályázatra ismét szép számmal érkeztek felnőtt, ifjúsági és általános iskolás pályamunkák az elhivatott és lankadatlan érdeklődésű és szorgalmú pályázóktól. 

Az „eredménylista” szerint a 84 benyújtott pályamunkából 69 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. Helytörténeti kategóriában 57, néprajzi témában 13, fotó kategóriában 3 pályázatot értékelt a zsűri (15 felnőtt, 53 ifjúsági.) 

Győr-Moson-Sopron megye különdíját ebben az évben Hárs József (Sopron) vehette át, aki „Szemelvények Johann Karl Schuster 1827 és 1867 közötti feljegyzéseiből. Sopron egy XIX. századi iparos szemével” című pályázatával érdemelte ki a megyei elismerést. Győr város különdíját Takács Istvánné, „Az örökkévalóság kertje, - Győr-révfalu temetőjének története” című pályázatáért kapta.
  
A megyei önkormányzat a díjkiosztó ünnepség helyszínének térítésmentes biztosítása mellett jelentős – 250 ezer Ft – anyagi támogatással is hozzájárult a több évtizedes hagyománnyal bíró pályázat sikeres lebonyolításához.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.