Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. augusztus 18., szerda 17:12

Megjelent az ÖNkormányzat legújabb száma
Régi időkről és a Strathelyzetről

Szokatlan címlappal jelent meg az ÖNkormányzat legújabb száma. Ezúttal hatvanhárom polgármester a címlaphőse, a Polgármester Akadémia végzősei mosolyognak az ÖNkormányzat tablóján.

Régi idők. Vannak fontos napok, amelyek az idő múlásával mégis elhomályosulnak. Ilyen nap 1990. augusztus 3-a, péntek, pedig az akkor történtek hosszú távon meghatározó jelentőségűek. Ezen a napon az Országgyűlés munkáját délelőtt ünnepi üléssel kezdte, ekkor választották meg a harmadik Magyar Köztársaság első elnökének Göncz Árpádot, késő este pedig 98 százalékos többséggel fogadták el a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényt, amely az önkormányzati képviselő-testületek tagjai választásának napján, szeptember 30-án lépett hatályba. Ezt a napot, vagyis szeptember 30-át nyilvánította az Országgyűlés 2000-ben a Helyi Önkormányzatok Napjának – Zongor Gábor mesél a régi időkről.

Amikor az önkormányzati törvény megszületett. Ismételten áttekintve a helyi önkormányzati törvény 1990-es országgyűlési vitáját, talán közelebb kerülünk annak megfejtéséhez, hogy miért tekinthetjük sikeresnek az önkormányzatok elmúlt húszéves tevékenységét, ugyanakkor miért mondjuk azt lassan másfél évtizede, hogy maga az önkormányzati rendszer átfogó átalakításra szorul. A több héten keresztül zajló egyeztetések és gyakran éjszakába nyúló heves viták hangulatát néhány jellemző hozzászólás részletének felidézésével érzékeltetjük. Tanulságos olvasmány.

Helyi rendeletalkotás. Az akadémia júniusi hétvégéjén az egyik legkényesebb területtel, az önkormányzati joggal, elsősorban a helyi rendeletalkotás szabályaival és buktatóival ismerkedtek a részt vevő polgármesterek. Szó esett a deregulációról, vagyis az elavult vagy fölöslegessé vált helyi rendeletek hatályon kívül helyezésének módjáról és szükségességéről. Az akadémia egyik előadója Varga Szilvia volt, aki szerint ritka az olyan önkormányzati rendelet, amely minden szempontból kiállja az alkotmányosság próbáját – mesélte a kollégánknak.

A helyi rendeletek minősítik az adott helységet. A kétnapos képzés után újabb hat polgármestert és egy önkormányzati képviselőt kérdeztünk meg településük sajátosságairól, rendeletalkotási tapasztalataikról, a helyi kitüntetési gyakorlatukról, a műemlékvédelemmel kapcsolatos problémáikról, norvégiai élményeikről és természetesen kértük, mondják el véleményüket a képzésről is.

A kísérlet sikerült. Július utolsó napjaiban befejeződött a Polgármester Akadémia első, bizonyos értelemben kísérleti évada. Minden jel arra vall, hogy a kísérlet sikerült. Ezen a hétvégén a fő téma a konfliktuskezelés volt. A foglalkozások befejeztével ezúttal is megkérdeztünk hét polgármestert az önkormányzati munkában gyakori konfliktusokról, akik konkrét példákon keresztül mutatták be a náluk előforduló konfliktusfajtákat s azok kezelési módjait. Mindenki hangsúlyozta, a nagypolitikát kerülik, adnak vitára elég okot a helyi ügyek is. Beszéltek arról is, ők maguk „bevállalják” vagy inkább kerülik az összeütközéseket, és hogy milyen típusú munkatársakkal szeretnének együtt dolgozni.

Búcsúünnep az akadémián. Július utolsó hétvégéjén a Polgármester Akadémia tizedik, egyben utolsó képzési alkalma ünnepi eseménnyel párosult. A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának Ménesi úti épületében tartották az akadémia oklevélátadó rendezvényét.

A kettészelt település. A Szolnok melletti Szajol nagyközség polgármestere, Szöllősi József első ciklusának vége felé jár, mielőtt azonban 2006-ban beült volna a polgármesteri székbe, nyolc éven át önkormányzati képviselőként gyűjtött tapasztalatokat a köz szolgálatában. Civil szakmáját tekintve egyetemet végzett földrajz-hittan szakos tanárból lett faipari szakember, üzemvezető, majd faluvezető. Vagyis az üzleti élet, a vállalkozói világ is közel áll hozzá – meséli a polgármester.

Starthelyzet. Az önkormányzatoknak a Legjobb Önkormányzati Gyakorlat Díj elnyerésére 2010-ben az három területen nyílik lehetősége pályázni – a részletekről az ÖNkormányzat számol be.
Érdemes pályázni és olvasni az ÖNkormányzat legújabb számát.

A folyóirat megrendelhető az ÖNkorPRess Kiadóban.

Csiky Ildikó

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.