Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. augusztus 19., csütörtök 19:58

Két évtizede ünnepelnek Környebányán – 15 éves az Erdei Iskola
A Hősi Emlékmű 1990-es felavatása óta vált hagyománnyá, hogy Környe településrésze minden évben augusztus 19-én tiszteleg az államalapító Szent István király emléke előtt, így idén már huszadik alkalommal ünnepelt együtt a közösség. A csütörtöki eseményt színesítette az Erdei Iskola fennállásának 15. évfordulója is, a jubileum alkalmából többen részesültek elismerésben.


Pontosan húsz évvel ezelőtt avatták fel a majdnem száz esztendős Környebányán a Hősi Emlékművet, s az 1990-es esztendőhöz köthető az is, hogy minden évben augusztus 19-én tisztelegnek a településrész lakói, valamint a környeiek az államalapítás, Szent István király, s mindazok emléke előtt, akik életüket vesztették a második világháborúban és 1956-ban.
A Hősi Emlékműnél csütörtökön Badov Szilvia köszöntötte a megjelenteket, majd versekkel, citera- és énekszóval színesített műsorral folytatódott a megemlékezés.
Ünnepi beszédében Beke László, Környe polgármestere párhuzamot vont Környebánya mindenkori lakosai és szent királyunk között. „István király államot alapított és ezáltal hazát adott népének, melynek minden időben sikerült fennmaradnia. Környebánya lakói államalapító királyunk példáját követve otthonokat teremtettek, melyek egy nagyon nehéz évszázad után is családoknak nyújtanak biztonságot.” – fogalmazott a polgármester, aki felidézte a településrész életre hívásának körülményeit, majd azt az időszakot, amikor két évtized után megszűnt a bányaművelés, az ott élők mégis maradtak. „Környebányán megértették Szent István üzenetét, mivel nem csak létrehozták otthonaikat, hanem azokat a nehéz körülmények között is megtartották, megtöltötték élettel.” – zárta beszédét Beke László, azt kívánva, hogy a helyiek ugyanolyan energiával, és szeretettel viseljék gondját legszűkebb hazájuknak, mint elődeik tették.
Az ünnepi gondolatok után a Hősi Emlékműnél az önkormányzat nevében a polgármester, Orlovits Tímea jegyző, valamint Svétecz László képviselő, s az emlékező állampolgárok helyezték el a kegyelet virágait.


Ezt követően a résztvevők az Erdei Iskolába vonultak, ahol folytatódott az ünneplés, hiszen az intézmény és csodálatos környezete másfél évtizede nyújt felejthetetlen élményt az odaérkező gyerekeknek.
Az Erdei Iskola létrehozásához, működtetéséhez biztosított kiemelkedő támogatásért, segítségnyújtásáért 17 személy részesült „15 éves a Környebányai Erdei Iskola Emléklap”, elismerésben, míg a közösség érdekében évtizedek óta végzett munkájukért 19-en vehettek át emléklapot. A jubileum alkalmából Beke László polgármester Környe bronzérmével ismerte el Szőlősiné Nagy Zsuzsanna munkáját, aki az Erdei Iskola létrejötte óta, azaz, másfél évtizede áll mindenki megelégedésére az intézmény élén.
Svétecz László 1994-től szolgálja önkormányzati képviselőként a közösséget, az ő tevékenységét is Környe bronzérmével köszönte meg a polgármester. A képviselő munkájának egyik meghatározó része a külterületeken élő lakosság segítése, életkörülményeinek javítása. Vitathatatlan érdemei vannak az Erdei Iskola létrehozásában, annak színvonalas fejlesztésében. Lakóhelyén, Környebányán összefogja a közösséget, az ő vezetésével tartják rendben a közterületeket, újítják fel a játszóteret, a parkokat, az utakat, a szociális bizottság tagjaként pedig a hátrányos helyzetűek támogatását tűzte ki célul.


Erdei Iskola – Környebánya


Az 1913-ban elkészült épületben eredetileg a bányaigazgatóság működött, majd a bánya bezárása után Pellachy Jenő bányamérnök otthona lett. Az államosítás után 1982-ig általános iskolaként működött, az intézmény megszűnésével a sorsa megpecsételődött. A pusztulás évei következtek. Kifosztották, lerombolták, mígnem a környei képviselők 1992-ben határozatban fejezték ki az épület megmentésére irányuló szándékukat. A két évig tartó rekonstrukció igazi társadalmi összefogással, és a megye első közmunka programja segítségével valósult meg, az ünnepélyes átadásra 1995. június 6-án került sor.
Az eltelt 15 év alatt több ezer gyermek üdült az erdei iskolában. A visszaérő vendégek nemcsak határainkon innen, de például Szlovákiából, s Ausztriából is érkeznek, ami nem véletlen, hiszen a csodálatos környezetben egy igen színvonalasan felszerelt, gazdag programok sorát kínáló erdei iskola vár mindenkit Környebányán.




4 csatolt kép 03020104
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.