|
|
TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2010. december 6., hétfő 22:26 |
Egy francia Tokajból |
|
Ha borról
van szó, a franciák mindig résen vannak. Hiába, mégiscsak a legnagyobb
borkultúrával bíró nemzet a világon. A rendszerváltás után Tokajban bizonyára
szintén nem véletlenül jelentek meg a gallok, ezzel az aprócska ténnyel
bizonyítva látjuk, hogy Tokaj valóban világszínvonalú terroir.
A tokaji franciával, Samuel Tinonnal és boraival a
Winebarban ismerkedtünk meg.
A rendkívül
közvetlen és barátságos Samuel Tinon 1969-ban Bordeaux-ban született és
családja Sainte-Croix du Mont-i birtokán nőtt fel. 1989-ben szerezte diplomáját
borászatból és szőlészetből, ezt követően pedig mint utazó borász járta a
világot. Utazásai során megfordult Texas, Chilében és Itáliában. A
rendszerváltás után, a birtokok reprivatizálásának idején 1991-ben a francia
borászok közül elsőként telepedett le Tokajban. Dolgozott a Royal Tokajnál
és Oremusnál. Időközben nagyon jól megtanult magyarul, ma már ízig-vérig tokaji
borásznak, tiszteletbeli magyarnak mondható. Saját birtokát 10 éve
indította el. Borait Magyarországon csak kevesen ismerik, ám ez
szükségszerű, hiszen évi 10-15 ezer palackját majdnem teljes egészében
külföldön, természetesen elsősorban hazájában értékesíti. Elég jó áron -
ugyanis a legkiválóbb párizsi éttermekben (Hôtel Georges V, Four Seasons Hotel,
Hôtel Prince de Galles, Guy Savoy) is megtaláljuk borait.
Samuel Tinon
Furmint 2007
Kevés száraz
borainak egyike. Ebből az alapanyagból készült száraz szamorodnija, vagyis ez a
bor nem végcél, inkább egy nagy terv fontos állomása. Válogatott, sokszor
botritiszes szemekből nyerték.
Aranysárga
színe, érett, telt gyömölcsös-ásványos illata szép érett, testes száraz
bort, nagy bort sejtet. Ehhez képest szájban kissé csalódás. Valóban szép
test, krémes textúra, szép savak, ám extra magas alkohollal. Ez nem
véletlen, hiszen mire a szamorodni elkészül belőle, ez jelentősen csökkenni
fog. Nálam 78 pontot ér.
Samuel Tinon
Száraz Szamorodni 2003
Hogy az
előző furmintból elkészüljön a szamorodni, arra még várni kell, ugyanis Tinon
egyedülálló
módon
6 évig érleli hordóban,
mire a szamorodnija elkészül.
Ilyen
technológiával a világon csak a franica Jura vidékén készítenek bort. Úgy
mondja, az alkohol úgy 2 év alatt csökken le, ekkor alakul ki a boron az
élesztőhártya, ami alatt a szamorodni készül.
Szintén
aranysárga szín,
virágporos illatvilág (propolisz). Közepesnél kissé magasabb alkoholérzettel,
közepes testtel. Szép gazdag lecsengés. A maga nemében jobb mint az előző
tétel, de - noha a kevés szamorodni rajongó közé tartozom - "csak" 80
pontra taksálom. Vagyis jó ez a bor, a csak legfeljebb az ára miatt került oda.
11 ezer forint, ha Magyarországon szeretnénk beszerezni. A borász szerint fehér
húsokhoz, tapasokhoz kitűnő.
Samuel
98%-ban édes borokat, ráadásul hagyományos tokaji borokat: szamorodnit
és aszút készít. Azt hiszem ez azért van, mert Tinonnak megvannak a
vevői a desszertborra. Tokajban ma azonban ezzel ellentétes tendencia működik.
A szamorodnit legfeljebb a hagyományok miatt készítik, hiszen nagyobb tételben
eladni szinte lehetetlen. Az aszúk mellett egyre inkább megjelennek a
nálik olcsóbb, édes cuvée-k, és száraz borokkal is egyre többen
igyekeznek piacra kerülni. A tokaji borászok álma, hogy Tokaj ne csak az
aszúról legyen világhíres. Mert legenda ide vagy oda a desszertborokat kutya
nehéz eladni az egész világon.
Samuel Tinon
Édes Szamorodni 2004
110 g/l
cukortartalommal ez már majdnem egy ötputtonyos aszú cukortartalmának felel
meg. Mély arany szín, gazdag, komplex, a nagy tokaji aszúkra emlékeztető illat.
Szájban telt, testes struktúra, szerencsére csak közepes alkoholérzet. Noha ma
már megjelentek a kevésbé oxidált szamorodnik is, ezt a bort természetesen
oxidált ízvilág jellemez - egy 6 évig érlelt bor nehezen lehetne másmilyen.
Abszolút pozitív, hogy a hosszú érlelés alatt természetesen részben lebomló
alkoholból acetonosság csak alig alakult ki. Tipikus szamorodni, talán a régi
nagy szamorodnik örököse, amit egy francia készített.
No, ez már
egy jobb ár-érték arányú bor, hiszen az ára nem az egekben, "csak" 7000
Ft körül van - viszont nekem méginkább tetszik mint a 2003-as száraz. Legyen 82
pont. Ha kevésbé lenne lapos, vibrálóbb lenne, még jobban tetszene. De hát nem
lehet mindent egyszerre. Egy ilyen érlelés után valószínűleg ez egy másik
stílus.
Samuel Tinon
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2004
Nos, a bor
2001-es elődje elég nagy karriert futott be, hiszen beválasztották a Geo magazin
TOP 40 bora közé, mintegy 6000 jó bor közül szelektálva.
160 g/l-es
cukortartalmával a kategória maximumán áll. Gazdag, telt illatvilág
mézes-virágporos karakterrel. Izgalmas, komplex illat! Közepes test és
alkoholérzet, fehérboroknál szokatlan jelentős tannintartalom, szép aromatika,
és ami a régi aszúkra nem volt jellemző: könnyedség! És hát, kiegyensúlyozott,
harmonikus bor, ezek - talán nem csak nálam - a legjobb borok ismérvei.
Vagyis semmi sem lóg ki, és semmi sem hiányzik... Olyan 86 pontot ér nekem, 12-13
ezer forintot - amennyi az ára -, azonban még akkor sem, ha elhiszem a
borásznak, hogy ez egy meditációs bor.
Mielőtt
Samuel egy külföldi párhoz fordulna, hogy bemutassa nekik borait, bizonytalanul
megkérdem, honnan ez az elég jelentős tannintartalom ebben a borban? Tört
magyarságával még elmondja azt az érdekességet, hogy az aszúszemek
magjaiból a 3-5 hét áztatás során érett tanninok oldódnak ki az alapborba, ami
ezt valóban határozottan érzékelhetővé teszi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belügyminisztérium
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|