Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. december 19., vasárnap 16:53

A TÖOSZ szerint elfogadhatatlan a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat
Az önkormányzati választásokat követően munkaülést tartott a TÖOSZ kibővített elnöksége, Szilágyi Menyhért megbízott elnök vezetésével. Az operatív elnökségi ülés fő témája a 2011-es költségvetés önkormányzatokra vonatkozó következményének értékelése, elemzése volt. A szakértők szerint a költségvetési javaslat elfogadhatatlan - olvasható az ÖNkormányzat című folyóirat legfrissebb számában.

Az önkormányzatok eddig is megéltek

„… sajnos, a 2011-es év sem tud jobb perspektívát mutatni, mert a kassza még üres. Ezért az új kormány áttekinti az önkormányzatok feladatsorát” – nyilatkozta az ÖNkormányzat című folyóiratnak Hargitai János, a KDNP országgyűlési képviselője, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, aki végigjárta a közszolgálati hivatásnak szinte minden színterét, s hírek szerint januártól a megyei kormányhivatal vezetője. Vele beszélgettünk a múltról és a jövőről.

Katasztrófa!...védelem?

Az elmúlt év súlyos katasztrófái arra hívták fel a figyelmet, hogy már-már a táj részének tekintett tározók, gátak, gyárak olyan erőket rejtenek, amelyek bármikor kitörhetnek, magukkal ragadva embereket, állatokat, vagyonokat, egy élet munkáját. Ennek nyomán megkérdeztük néhány potenciálisan veszélynek kitett település polgármesterét, hogy biztonságban érzik-e magukat, mennyire vannak felkészülve a „katasztrófára”, és mit tudnak tenni a biztonságukért?

Polgármesterek az élhetőbb településért

Manapság egyre többen és többen foglalkoznak ilyen, vagy olyan vonatkozásban a versenyképességgel, legyen szó akár az év települése címről vagy régiók versenyképességéről. De vajon hogyan vélekednek róla maguk a települések polgármesterei? Vajon mondhatjuk azt, hogy az egyik település versenyképesebb, mint egy hasonló adottságokkal rendelkező másik? Ha igen, mi az, ami a polgármester személyétől függ, befolyásolhatja-e a versenyképességet az, hogy ki áll a település élén? – erről nyilatkoznak a megkérdezett polgármesterek.

Kedvcsináló

A sikeres tavalyi Polgármester Akadémia tapasztalatait is felhasználva, ugyancsak norvég támogatással indult a Képviselők Képzése elnevezésű program. Az önkormányzati választások során sok képviselő-testületbe kerültek újonnan megválasztottak, cserélődtek pozíciók, ezért az együttműködés megkönnyítésében, az alapismeretek elsajátításában, a település érdekében kifejtendő munkában, a csapatszellem kialakításában, ennek meggyorsításában fontos szerepe lehet az új képzési formának. A TÖOSZ Polgármester Akadémiája ebben segít. Érdemes olvasni az Akadémia programjáról és kiválasztani az ajánlatok közül a legkedvezőbbet.

Gyakorlatok a működéshez és az együttműködéshez - Közös gondolkodás

A November 19–20-án, Dobogókőn megtartott programon a szentendrei önkormányzat képviselői és a hivatal dolgozói vettek részt, közülük kérdeztünk meg néhányat a tapasztalataikról. A tréninget Zongor Gábor és Szántó Mária vezette. A résztvevők szerint sikeres volt a program.

Mozgalommá szerveződne az OSI Olvassunk együtt! programja

A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) idén tizenöt hátrányos helyzetű településre viszi el Olvassunk együtt! elnevezésű programját, amelynek keretében közismert személyiségek olvassák fel kedvenc olvasmányaikat szegénységben, gyakran kirekesztettségben élő gyerekeknek. A kezdeményezés célja fellépni a megosztottság és a kirekesztettség ellen, az olvasás, a könyvek által. A programról részletesen beszámolunk.

Rajt előtt

Somogy újjászervezésében kulcsszerepe van a szaktudás és elhivatottság érvényre juttatásának és annak, hogy visszaadjuk a közigazgatás rangját. Csak így teremthető meg az erős és hatékony megye, amely a társadalom bizalmát újra élvezheti. Gelencsér Attila, a Somogy megyei Közgyűlés újraválasztott elnöke mondta ezt, amikor arról kérdeztük, milyen tervekkel néz az új, 2010-2014-es ciklus elé.

APAGY - egy falu Európában

A 2428 lelkes település igen sok mutatóban kiemelkedik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falvak közül, munkanélküliségi rátája például jóval alacsonyabb. Minden olyan intézménye megvan, amelyre egy korszerű településnek szüksége van. Apagy polgármestere, Kiss János 1990 óta folyamatosan, immár a hatodik ciklusban tölti be ezt a tisztséget – hogy milyen volt az elmúlt 20 esztendő? – erről kérdeztük a polgármestert.

Nincs lehetetlen!

Az elmúlt húsz év legnagyobb bűne, hogy az emberekből kiölte az önfenntartás ösztönét – hangsúlyozta Seres Mária, a Civil Mozgalom vezetője, aki ez év őszétől kapott egy falunyit a mai magyar valóságból. Némi meglepetésre ugyanis polgármesterré választották őt Mátraverebélyen, ahová addig semmi sem fűzte; bár szeretne itt letelepedni, egyelőre még ingázik Nógrád megye és Nyíregyháza között. A nemzeti kegyhelyéről, Szentkútról híres község neve a munkalehetőség hiányával, a roma lakosság magas arányával és a riasztó bűnözési adatokkal forrott egybe. Az újdonsült faluvezető célja azonban az, hogy települését mintaértékűvé tegye.

A polgármester színidirektor

Polgármesterek bérlete indítását tervezi Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, a Csiky Gergely Színház igazgatója, aki három település között ingázik. Igazgatja a teátrumot, öt előadásban játszik a Nemzetiben, s októberben újra polgármesterükké választották Magyarföld lakosai. Arról kérdeztük: polgármesterként vagy igazgatóként telnek-e könnyebben a napjai.

Húsz év hitel nélkül

A kunágotaiak jókedvű mondása szerint olyan hosszú a falujuk főutcája, a Rákóczi utca, ha egy nagylány végigmegy rajta, biztosan teherbe esik. Az viszont már kevésbé mulatságos, hogy a kiváló termőföldekkel megáldott Békés megyei község jelenleg éltető munkahelyi levegő után kapkod. Az a település, amely a 2. világháború előtt majorsági kastélyok és nemesi kúriák sorával büszkélkedhetett, a rendszerváltozás előtt is – elsősorban a helyi Bercsényi Mgtsz jóvoltából – bővelkedett munkahelyekben – emlékezik vissza Kunágota polgármestere.

Csiky Ildikó
ÖNkormányzat főszerkesztője
 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.