Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

ZÁHONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. június 16., kedd 07:52

Egy záhonyi siker történet – Első díj: Arany Diploma
De hogyan is kezdődhetett ez a siker sztori, amiben Béres István záhonyi 2.a. osztályos tanuló rajzáért Pécsett Arany Diplomát kapott?
A történet egyszerű, és mondhatni már-már meseszerű. Jó pár évvel ezelőtt kezdődött amikor, az akkori Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola, művészeti intézménnyé alakult. Ahol úgy döntöttek, komoly hangsúlyt fektetnek a zenére, a táncra, a színjátszásra és a képzőművészetre.
Mivel képzőművész képzés ez idő előtt csak szakkör jelleggel folyt, így a rajz tanároknak mondhatni, a semmiből kellett építkezniük, szemben a hosszú éves hagyományokat ápoló zenei és színjátszó oktatással. A tanárok lelkes, kemény megfeszített munkával, és persze nem utolsó sorban kitartó, és fejlődni vágyó gyerekkel mondhatni révbe értek. Az eredmények magukért beszélnek: nem csak helyi, megyei, de ezúttal már országunkon is túlmutató versenyen értek el sikert.

Az események láncolata, pár hónnappal ezelőtt indult el, amikor a Pécs/Sophianae Örökség Kht., és a Dómmúzeum Alapítvány kiírta, az I. Nemzetközi Képző- és Iparművészeti Pályázatát. A „Világörökség kincsei” című pályázatra 8 országból 202 intézményből 2408 pályamunka érkezett. Természetesen a Záhonyi Árpád Vezér Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai is készültek, a komoly, és nívós megmérettetésre.

A pályázat során a szigorú zsűri 7 arany oklevelet, 9 ezüst oklevelet, 11 bronz oklevelet, 4 csoportos díjat, 4 kollektív díjat – iskoláknak -, különdíjakat, és 19 dicsérő oklevelet adott ki, valamint 159 alkotást javasolt kiállításra. Természetesen a kiállításon is szerepeltek záhonyi munkák, mégpedig: Bányai Vivien Angelica 3.a, Görgicze Fruzsina 2.a, Kovács Milán 2.c, Radóczi Vivien Fanni 3.b, és Széles Szabolcs 2.a, osztályos tanulók munkái. Az alkotások a Dómmúzeumban, és a Cella Septichoában –ókeresztény sírépítmény- kerültek kiállításra.

Az ünnepélyes keretek között tartott eredmény hirdetést 2009. május 9.-én tartották Pécsett, a Dómmúzeumban, ahol az egyik nyertes Béres István, 2.a osztályos záhonyi diák átvehette az Arany Diplomát.
A nyertes felkészítő tanárnője, Szvák Jánosné, pedig a következő képen nyilatkozott:
„A hír teljesen meglepett mindenkit, nem csak a gyerekeket, de, a teljes tanári kart is. Mikor elküldtük a munkákat nem is számítottunk ekkora elismerésre, és kitüntetésre. Eddig ez a legnagyobb sikerünk. Nyertünk már több városi, területi, megyei, és országos versenyt. 2006-ban a Velencei-tónál megrendezésre került „2006 Gyermekzsivaly” rendezvényen országos 2. helyezést hozott kis csapatunk, ahol Földi Ferenc kollégám is kivette a részét a teendőkből. Illetve a 2007-es „Baleset megelőzés gyermekszemmel” rendőrség által hirdetett szintén országos pályázaton Szabados Boglárka első lett.

De ilyen nemzetközi díjról, még álmainkban sem mertünk számítani. Ez azonban nem csak az én és kollégáim, de elsősorban a gyerekek munkájának és tehetségének elismerése. További erőt ad majd a nehéz, küzdelmes folytatáshoz mindannyiunknak, és persze bízunk a legalább ilyen sikeres folytatásban. Ez úton is gratulálok kis tanítványomnak Istvánnak, hiszen ez az ő dicsősége.”
Persze a siker mellett Pécs, mint Európa leendő kulturális fővárosa, programot is szervezett az eredményhirdetésre meghívott diákok és tanáraik részére. Lehetőség nyílt megtekinteni a pécsi Székesegyházat, a Püspöki Palotát, a Cella Septichorá-t, a Csontváry Múzeumot, és Zsolnay Múzeumot. A Szent Mór Iskolaközpontban a városi látványosságok megtekintése után, a megfáradt utazók királyi lakomában részesülhettek.
Érdemes még elmondani, hogy a Záhonyi Polgármesteri Hivatal és Molnár Márta – az iskola igazgató asszonya - közös együttműködésben, és teljes mellszélességgel támogatta a tanár és diák küldöttséget. Ennek eredménye képen, a hivatal által a rendelkezésükre bocsátott kis buszban néhány szülő is helyet kaphatott.

Egy ilyen kisvárosi siker sztori mutatja, hogy ezentúl számolni kell a záhonyi művészeti iskola tanulóival is, akik felveszik a kesztyűt az öregebb hírű művészeti iskolákkal szemben. Itt példát kaphatunk a pedagógusi áldozatkészségből, és abból milyen is egy igazi rajzos kollektíva.
Érdekesség még, hogy Szvák tanárnő elmondta: az ilyen tehetséges képzőművészeti tagozatos diákoknak idén is, - a tavalyi sikeren felbuzdulva- a Szépművészeti Múzeummal közösen egy hetes tábort szervez, amivel egyrészt a játszva tanulást, másrészt a képességfejlesztést szeretnék elérni. A támogatok, idén alig akarnak, vagy tudnak a válság miatt pénzt adni, holott a gyerekek tolonganak a jelentkezéskor, de ha nem gyűlik össze a megfelelő összeg, akkor bizony sajnos álom marad az idei tábor. A problémát nehezíti, hogy nincs alapítványa a képzőművészeti részlegnek. A tanárnő pedig igazán ötletesen válogatta össze a múlt évi programot: a Madách Színházban Az operaház fantomjának megtekintése, Parlament látogatás, Visegrádi hajókirándulás és a vár megtekintése. Az idei tervekről annyit árult el a pedagógus, nagy unszolásra, hogy szó van a Nemzeti Cirkuszról, és Nemzeti Bank pénzverdéjéről is. Sőt, csak csendben merem megjegyezni, de talán egy újabb színházi előadásról is. Persze minden, mint mindig a pénzen múlik.

Azt hiszem, a tények ismeretében csak gratulálni tudunk az elért sikerekhez, és továbbiakban is hasonlókat kívánunk. Aki pedig úgy érzi, hogy módja és lehetősége van, az kérem, támogassa ezt a kis csapatot, akik nem csak Záhony város, de Szabolcs megye hírét is öregbítették.


Az iskola elérhetőségei: Árpád Vezér Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Záhony
József Attila út 48.
4625
Tel: 06-45-425-145
Igazgató: Molnár Márta
Táborszervező: Szvák Jánosné, Éva néni

írta: Szvák Enikő




Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.