BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. április 19., kedd 08:02

Új könyvtárral gazdagodott a XIII. kerület
Április 18-án ünnepélyes keretek között avatták fel Angyalföld legújabb kulturális létesítményét. A könyvtár egyúttal része a szintén a napokban átadott Radnóti Miklós Művelődési Központnak (RaM).
 
A 2002-ben indult hálózatfejlesztési program keretében ez idáig 39 esetben újult meg fiók részben vagy teljes egészében, illetve jött létre vadonatúj egység – emelte ki köszöntő beszédében Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.
 
Az anyakönyvtár, élve a lehetőséggel, saját pénzügyi forrásából ezúttal egy új bibliotékát alakított ki, valójában két kisebb egység (Pannónia u. 83. és Tátra u. 52.) integrálásával, ám jelentősen korszerűsítve. A modernizáció révén az érdeklődők immár 270 négyzetméteren válogathatnak a 18 ezer kötet közül, amiből mintegy 2500-3000 darabot tesz ki a gyermekirodalom.
 
A mai kor követelményeit kielégítően ezek mellett CD- és DVD-tár, illetve videó, hangoskönyv és időszaki kiadványok is várják a látogatókat. Nem hiányozhat természetesen az internetsarok sem, ahol nem csupán a számítógép-használat biztosított, de mód nyílik szkennelésre és wifi igénybe vételére is.
 
Fodor Péter kiemelte: kialakítottak egy gyereksarkot is, remélve ezzel, hogy a legkisebbeket is mielőbb megnyerhetik a kultúra ügyének. Szintén rájuk gondoltak, amikor változatos foglalkozásokat (könyvtárhasználati ismertetők, könyvbemutatók, kézműves foglalkozások, rendezvények) iktattak tervbe.
 
„Nagyon fontosnak és szerencsésnek tartom, ha egy könyvtár nem csupán önmagában, hanem egy kulturális központ részeként jöhet létre” – jelentette ki köszöntőjében Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, utalva arra, hogy a fiók részét képezi az április 14-én megnyitott RaM-nak. Az épület virágot formázó „szirmaiban” egy-egy multifunkciós színház, idősek klubja, rekreációs tér és étterem is helyet kapott. Külön érdekesség, hogy az épületegyüttesben a hűtés-fűtés funkciót alternatív energiával oldják meg. 
 
A könyvtár heti öt napon, összesen 24 órában várja a látogatókat, a szolgáltatások pedig mozgáskorlátozottak és babakocsival érkezők által is elérhetőek.

3 csatolt kép 321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.