BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. április 27., szerda 15:58

Huszonhat budapesti közterület átnevezéséről döntött a közgyűlés
Új  igazgató a Szent Imre Kórház élén

A Fővárosi  Közgyűlés döntött néhány, fővárosi kezelésben lévő kórház vezetői  tisztségéről is. Ennek értelmében a testület dr. Golub Iván főigazgatói  kinevezését 33 igen szavazattal meghosszabbította az Uzsoki utcai Kórház  élén, míg a Szent Imre Kórház esetében 30 igen szavazat és 2 tartózkodás  mellett úgy határozott, hogy az irányítást dr. Bedros Róbertre bízza. A  közgyűlés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és a Fővárosi Önkormányzat Központi  Stomatológiai Intézet esetében a főigazgatói álláshelyre kiírt pályázatokat  érvénytelennek nyilvánította.          


Budapest pályázik  a 2017-es Világjátékok megrendezésére

A Fővárosi  Közgyűlés 30 igen és 1 ellenszavazattal támogatta Csomós Miklós  főpolgármester-helyettes előterjesztését, amely szerint a magyar főváros is  kandidál a hat év múlva sorra kerülő Világjátékok lebonyolítására. A  négyévente zajló esemény általában 100-150 ország és 3500 versenyző  részvételével kerül sorra, melyet több százezer, akár milliós nézőszám is kísér.  A rendezvény egyúttal jelentős sport-, gazdasági és marketing értékekkel bír,  egyben kiváló eszköz az olyan célok, mint az orzságimázs növelése, nemzetközi  promóció, a város fenntartható fejlődése, vagy éppen a közösségépítés  elérésére. A Világjátékok megrendezéséből egyébként Gödöllő is részt vállal,  otthont adva néhány sportág eseményeinek.      


Elfogadták  a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervét    

A  gazdasági tervben öt új adónem bevezetését is felvetették. Ennek megfelelően  vizsgálják, hogy bevezethető-e a dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék  és ingatlan-értéknövekedési adó. Az említetteken kívül területfejlesztési  alapot is létrehoznának. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes  szerint a további eladósodást próbálják meggátolni. Az előterjesztő azt is  hangsúlyozta, hogy amennyiben ebben a ciklusban el is érik a kitűzött célt, a  munka "gyümölcsét" a következő ciklusban lehet learatni. Az  indítvány szerint az új helyi adók kivetésének gazdaságfilozófiai alapja az,  hogy ha egy gazdasági szereplőnek, vagy a lakosság bizonyos csoportjának  kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból,  adottságból származik valamilyen különleges előnye, akkor ebből Budapestnek  is részesednie kell.      
 

Lesz  Budapesten Elvis Presley tér és II. János Pál pápa tér    

Júniustól  26 budapesti közterületnek változik meg a neve. Tarlós István főpolgármester  előterjesztését 21 igen és 3 ellenszavazattal (LMP) fogadta el a Fővárosi  Közgyűlés, míg a szocialista képviselők távol maradtak a voksolástól. Amint  azt a városvezető közölte, tíz kerületet érintő javaslata nyomán lehetővé  válik a múlt rendszer által preferált, a rendszerváltás után 21 évvel azonban  már kevésbé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatása. Mivel egy  vonatkozó rendelet módosítása értelmében a személyre történő  közterület-elnevezések tekintetében a korábbi 25 éves időbeli korlátozás 5  évre csökkent, lehetőség nyílt arra, hogy tér vagy utca viselje a legendás  Aranycsapat egyes elhunyt tagjai (Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás  József), valamint a szintén világhírű labdarúgó, Dalnoki Jenő nevét.    
A  közgyűlés döntése révén méltó emléket állíthatunk mártírjainknak is, mint  például Bauer Sándor, Esterházy János, Fáy Ferenc vagy Mansfeld Péter,  csakúgy, mint irodalmunk olyan nagy alakjainak, mint Illyés Gyula, Romhányi  József és Wass Albert. Mellettük a magyar színjátszás és operatörténet  kiemelkedő alakjairól is neveznek el területet: így például hamarosan lesz  Budapesten Sinkovits Imre utca, Domján Edit utca és Simándy József utca.  Immár elhárult az akadály az elől is, hogy olyan nem magyar személyről is  lehessen közteret elnevezni, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes  történelmében kiemelkedő jelentőségű volt. Ekképp változik a Köztársaság tér  II. János Pál pápa térre. Néhány városrész visszakapja korábbi nevét, így  lesz például a Moszkva tér újra Széll Kálmán tér. A korábbi online szavazás  végeredményének megfelelően a Margit híd budai hídfője közelében kap teret az  ’56-os forradalomért sokat tevő Elvis Presley. A Lágymányosi híd pedig II.  Rákóczi Ferenc nevét viseli ezentúl.  
   
Szöveg: Vass János  
Fotó: Majtényi Mihály    



1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.