BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2009. június 25., csütörtök 16:17

Sikeres a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a XIII. kerületben
A 2006. óta működő jelzőrendszer eredményesen látja el feladatát. A szolgáltatás több idős részére nyújtott azonnali segítséget. A jelenlegi 200 fős kapacitás elegendő, az önkormányzat minden igényt ki tud elégíteni, 56 millió forintos éves költségét biztosítja.


A jelzőrendszer hatékony segítséget nyújt azoknak az állampolgároknak, akik egészségi állapotuk miatt rendszeres felügyeletre szorulnak. A programban a Gondozóház és a Gondozási Központok egyedül élő idős embereket segítenek, akik igénylik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, szakemberei, ha szükséges a jelzést követően kimennek a lakásra.


A szolgáltató az információs központon keresztül rendszeres kapcsolatot tart fent az állampolgárral, veszély esetén azonnal intézkednek. A jelzés tartalmától függően történik a megjelölt személynek, vagy a szociális, egészségügyi ellátórendszernek az értesítése, de közbiztonsági jellegű jelzést is lehet tenni.


Az előző évben összesen 73 jelzés érkezett, ebből 48 jutott el a Gondozóházhoz, 9 esetben kellett intézkedni, mentőt, ügyeletes orvost hívni. 23 alkalommal a helyszínen megnyugtató beszélgetéssel megoldódott a probléma. A jelzések főbb okai: elesés, hirtelen vérnyomásváltozás, gyógyszerprobléma volt.


2006. évben a szolgáltatás bevezetését 100 főre terveztük, 2007. januárjától újabb 100 készülékkel bővült a lekötött kapacitás. Éves költsége: 56 millió. Minden gondozott egyedül él, a szolgáltatásban részesülők többsége nő, a kerület minden részéről vannak igénybevevők. A legidősebb gondozott 1905-ben, a legfiatalabb 1953-ban született mozgássérült, az átlagéletkor 81 év.




Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.