Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2011. május 25., szerda 19:15

A TÖOSZ sajtóközleménye a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény munkaanyagáról
A TÖOSZ elnöksége megtárgyalta a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény munkaanyagát, amellyel kapcsolatban a következő határozatot hozta:

1.    A TÖOSZ továbbra is támogatja az önkormányzati rendszer hatékonyabb működésére irányuló törekvéseket, a strukturális átalakításokkal szemben.

2.    A TÖOSZ szorgalmazza, hogy a kormányzati szervek és az önkormányzati szövetségek között kerüljön sor folyamatosan szakmai egyeztetésekre.

3.    A TÖOSZ üdvözli, hogy kezdeményezését a Belügyminisztérium az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának összehívására vonatkozóan elfogadta.

4.    A TÖOSZ visszautasít minden olyan megközelítést, amely az állam eladósodottsága okának az önkormányzati szférát, különösen a kistelepüléseket tekinti.

5.    A TÖOSZ elutasítja az önkormányzati vagyon ingyenes államosítását.

6.    A TÖOSZ felhívja a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása csak megfelelő ütemezésben, több lépcsőben, az ágazati szabályok változtatásával egyidejűleg és azokkal összhangban lehetséges.

7.    A TÖOSZ javasolja, hogy készüljön egy kormányzati ütemterv az új önkormányzati rendszer teljes körű bevezetésére vonatkozóan a 2014-es általános önkormányzati választásokig.

8.    A TÖOSZ kezdeményezi, hogy a települési önkormányzatok feladat és hatáskörének meghatározása kapcsán vegyék figyelembe a „Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció-2020” című vitaanyagban megjelenő megközelítést.

9.    A TÖOSZ kidolgozza a mikro térségi együttműködésre, a körjegyzőségeket felváltó egyesített önkormányzati hivatalok kialakítására, a nem járási jogú városok szerepére, és a kistelepülési főállású polgármesterek foglalkoztatási rendszerére vonatkozó javaslatait.

10.    A TÖOSZ szorgalmazza a polgármesterek képzési és továbbképzési rendszerének támogatását.

11.    A TÖOSZ vitára bocsátja az elnökség által az új önkormányzati törvény munkaanyagával kapcsolatban elfogadott – a határozat mellékletét képező - állásfoglalását.

12.    A TÖOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy az új önkormányzati rendszernek illeszkednie kell az Európai Önkormányzati Charta szabályrendszeréhez, a szubszidiaritás európai elvéhez, valamint az európai közigazgatási térre vonatkozó legfőbb jogi alapelvek rendszeréhez.

A TÖOSZ júniusban, mind a hét régióban önkormányzati fórumot szervez a tag önkormányzatok számára az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati kezdeményezések megvitatása és a szövetség egységes álláspontjának megalapozása érdekében.


Budapest, 2011. május 25. 


 Schmidt Jenő elnök, Dr. Zongor Gábor főtitkár


 
 



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.