MOHÁCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. május 27., péntek 13:14

Ősztől épülhet a Busóudvar
ÚJABB PÁLYÁZATI SIKER

A Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője ez év május 5-én támogatásra érdemesnek ítélte a Busóudvar létesítését. Az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja kiírására nyújtotta be a pályázatát, melynek keretében a történelmi belváros III. rehabilitációs programja három megvalósítási szakaszának egyike lett ezúttal nyertes, nevezetesen a komplex településfejlesztési akciótervben a testület által jóváhagyott Eötvös-tömb rehabilitációjának „B” üteme valósulhat meg az Európai Unió és a magyar állam támogatásával.
A valamivel több mint félmilliárdos beruházással a városközpont egy újabb, hangsúlyos részének fizikai megújításával idegenforgalmi központ kialakítása a tervezett fejlesztés célja, amit új létesítmények építésével, illetve a meglévő, jó állagú ingatlanok átalakításával valósít meg az önkormányzat. Mohács egyik legértékesebb területe – ahol sok éve rövid életű vállalkozások által bérelt, leromlott állagú épületek halmaza áll – méltó helyszíne lesz az UNESCO által magyar népszokásként ez idáig egyedüliként a Világ Szellemi Kulturális Öröksége részeként elismert Busójárásnak, ahol a nagyszabású eseményről ízelítőt kaphatnak az év bármelyik időszakában hozzánk ellátogató turisták. A készülő új épületegyüttesben kap helyet egy rendezvényterem a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, egy traktusban látványműhelyek lesznek, illetve itt készül az interaktív kiállítótér is, azaz a Busóház. E funkciók egy árkádsorral övezett rendezvényudvar, azaz a Busóudvar köré szervezettek. Az udvar az árkádon keresztül a különböző városi események idejére egy rendezvénytérhez kapcsolható. A fejlesztés részeként a telektömbben lévő, átalakítandó épületben a kapcsolatépítő iroda külső felújítása, valamint a kiskereskedelmi egység belső átalakítása és külső felújítása történik meg. A területen 30 férőhelyes parkolót is kialakítanak, s a beruházás befejeztével a rávezető utca a belváros forgalomcsillapított övezetéhez fog tartozni.
A Mohács idegenforgalmi, kulturális, gazdasági vonzerejének megerősödését szolgáló fejlesztéshez 126,3 milliós önrészt biztosít a város. A beruházás előkészítése folyamatban van, a program szerint a kiviteli munkálatok ez év őszén kezdődnek, az átadás tervezett határideje pedig 2013. július vége. Berta Mária
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.